szájpadhasadék

Igazán nem is tudom, hol kezdjem az egészet. Teherbe estem, ez volt az ötödik terhességem. Minden terhességem jól zajlott, minden vizsgálaton részt vettem. A 38. és 39. héten szültem a gyerekeket jó súllyal. Fejes szülésem voltak. A legutóbbi terhességem alatt is minden jó volt végig, nem volt semmi baj, az ultrahangon is mindent rendben találtak. A 39. héten beindult a szülés, 3210 grammal és 53 centivel szültem meg a kislányomat, aki végig faros volt. Ami sosem történt velem, hogy faros gyerekem lett, és természetesen születték meg velem. De nem ez volt, amiért sírtam. Közölték velem, hogy a babának kétoldali szájpadhasadéka van. Idő sem volt, hogy felfogjam az egészet.

Nem vették észre ultrahangon

A melleim majd’ szétdurrantak a sok tejtől. Elapasztottam. Ott volt a sok felfoghatatlan kérdés, hogy miért nem vették észre az ultrahangon, miért velem történt ez. Nem a betegsége fájt, hanem látni szenvedni a saját gyermeked, és félni gondozni. Mert az élete a te kezedben van. Sosem hibázhatsz, mert egyetlen egy hiba, és egy élet múlik rajtad. Minden nap megharcoltam azért, hogy tudjam etetni. Minden alkalommal sírtam, amikor a kezemben volt. És nem az kemény, amit mi, anyák véghezviszünk, hanem az, amikor a gyermeked küzd az életben maradásért. Sosem bántam meg, hogy ő lett nekünk. Ha beteg is, az én gyermekem. És ha látták volna az ultrahangon a szájpadhasadékát, akkor sem lett volna szívem elvetetni.

Rengeteg biztatást kaptam
 

Mindenki nagyon megértő volt a kórházban, sok biztatást kaptam. Amikor etettem, és a baba 50 ml-t evett egy óra alatt, a nővér biztatott, hogy neki is ilyen sokáig tart. Két hetet voltunk bent. Amikor hazavittük, többet evett: 100 ml-t fél óra alatt. Szünetekkel kell etetni, nagyon észnél kell lenni. Tapasztalatom nem volt még benne. A kórházban úgy adták ki, hogy speciális cumi kell. Szerencsére egyet kaptunk távozáskor, ami „bocicumi”, már rég nem forgalmazzák. Hasonló cumikat lehet kapni, de az anyaguk nem jó, összetapadnak. Farkastorkú, szájpadhasadékkal született gyermekeknek lehet kapni speciális cumikat jó drágán, de azok sem voltak jók. Rettegéssel töltött el, hogy egy cumin múlik a gyermekem élete.

szájpadhasadék

Most már elfogadtam, hogy ez történt velünk. Arra fogták egyébként, hogy én cigiztem, ezért lett beteg a babám. Sosem cigiztem! (Volt olyan, fiatal anyuka a kórházban, aki büszkén mesélte, hogy ő végig cigizett és alkoholt ivott a terhesség alatt. Neki teljesen egészséges babája született.) A genetika ellen nem lehet tenni, igazán senki sem hibás. Azzal nem oldódik meg semmi, ha magunkat hibáztatjuk. Előttünk áll még sok küzdelem, erre koncentrálok inkább.

A jövő
 

Egyéves korában megműtik majd, ezután rehabilitációra kell vinni. Minden hónapban járnunk kell Szegedre egy sebészhez, aki mindig ellenőrzi, megnézi a kislányom torkát. Ő lesz az a sebész is, aki majd egyévesen megműti. A kórház is segített beszerezni még egy használt cumit, amivel etetni tudom a babámat. Így kicsit nyugodtabb vagyok, hogy van még egy tartalék cumi. Igen segítőkészek voltak, köszönet érte!

Lassan két hónapos lesz a lányom. Szépen hízik, fejlődik. 55 centi, 4 kiló. A félsz azért ott van bennem. Vigyázni kell, nehogy hányjon, mert végzetes is lehet. Az orra egyben van a torkával, és amikor hány, akkor mindkén nyíláson jön ki a kaja. Ilyenkor levegőért kapkod, közben fejét hátracsapja, teste bekeményedik… Félelmetes. Erre írtam, hogy rajtad múlik az élete. Küzdök az órákkal, napokkal, hetekkel, és bízom benne, semmi baj nem lesz. Rossz az, hogy én semmit nem tudok tenni érte azon kívül, hogy gondozom tiszta szívemből. Nem a testem fáradt, hanem a lelkem.

A beteg gyerek nem vásári majom!

Mindenkinek meg kell tudnia, hogyan bánjon egy betegen született babával. Az emberek könnyen ítélkeznek, fel sem fogják, hogy betegen is van élet, és a szeretet a gyógyszer. Volt egy nő, aki amikor meglátta a lányomat, mosolyogva, köszönés nélkül mondta nekem:

„A te gyerekednek nyitott a torka!”

Majd látni akarta a kislányom torkát, mondva, ilyet ő még nem látott. Egy beteg gyerek nem vásári majom, akit mutogatunk. Azért írtam le ezeket, mert biztos vagyok benne, hogy nem én vagyok az egyetlen anyuka, aki ilyen helyzetben van.

Nem okolok senkit, hogy miért nem vették észre. Egy számít: élve született.  

V.

szájpadhasadékBezzeganya az Instagramon!

Ha szereted a humort, a vicces képeket, Insta-oldalunkon terhességgel, gyerekneveléssel, anyasággal, családdal kapcsolatos, szórakoztató tartalmakat találsz. 

Ha van Insta-fiókod, követheted is a Bezzeganyát>>>

Családtervezés, terhesség, szülés, gyereknevelés, egészség-betegség, szórakozás – ezekben a kategóriákban témánként tudsz böngészni a tartalmaink között. Kövesd a Bezzeganyát a Google+ -on is!

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?