Tünde játék fidget spinner

Már magyar neve is van: „perrentyű”

Időről időre felbukkannak olyan új játékszerek, melyekre brutál módon rákattannak a gyerekek. A legutóbbi nálunk a peonza volt, még bajnokságokra is jártunk versenyezni. Az utóbbi hetekben egy ujjakkal pörgethető kütyü, a fidget spinner az őrület tárgya, a suliudvaron igen sok gyerek kezében láttam, és a párom fia is órákig pörgeti az ujjai között a csapágyas szerkezetet. De miért jó ez?

Mi az a fidget spinner?

Bár nem egy bonyolult szerkentyű, a körülírásnál mégis egyszerűbb, ha videón mutatom:

És ha azt kérdezed most, hogy „Tényleg ezért őrülnek most meg a gyerekek?” – akkor egyrészt próbáld ki, két perc alatt lehet rákattanni felnőttként is, másrészt emlékezz vissza a similabdára, amivel gyerekként játszottál hónapokig, annak sem volt túl sok értelme. És ha már értelem, és miért jó ez: azt olvastam a játékról, hogy „hatékonyan segítheti az autisták és figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarúak koncentrálását, bár ezzel kapcsolatban megoszlanak a szakmai vélemények”.

Valóban fejleszti a figyelmet a fidget spinner?

Megkérdeztem dr. Csiky Miklós gyermekpszichiátert, aki hiperaktív és ADHD-s gyermekekkel foglalkozik, hogy ő mit gondol a játékról szakemberként:

„Az autista és ADHD-s gyerekek és felnőttek nagy részének figyelmét valóban leköti a játék. Ha a pozitív hatását keressük, elmondható, hogy nagy részüknél valóban lehet relaxáló - stresszcsökkentő hatása a fidget spinnernek. A tapasztalatom viszont azt mutatja, hogy a játék a gyerekek egy részénél nem segíti a figyelést – legalábbis amikor valami másra kellene figyelniük, például az önálló tanulásra, beszédre, akkor inkább elvonja a figyelmüket, azaz a játékra figyel a gyermek a tanulás helyett. A véleményem az, hogy az ADHD-s gyerekek egy kis részénél van a figyelemre pozitív hatása, azoknál, akiknél az élmény, a látvány része kevésbé fontos, és maga az egész szerkentyű kevésbé köti le őket, azaz csak babrálásra használják. (Ma már közismert, hogy a babrálás, hintázás, stb., az azt végző gyermeknek növeli a koncentráló képességét.)

Amit viszont ehelyett ajánlanék és hasznosnak tartok, olyan szerkentyűk, amelyeket nem kell feltétlenül nézni, a pad alatt, zsebben lehet babrálni őket. Ezek a gyermekek jóval nagyobb részénél tudnak segíteni abban, hogy képesek legyenek figyelni például, a tanárra, ugyanakkor valaminek a babrálásával lekössék mellette magukat. Olyan apró játékokra gondolok, amelyeknél kevésbé fontos a látvány, és a vizuális élmény tekintetében kevésbé kötik le a gyermekek figyelmét, viszont a taktilis ingert jelentenek: változatos felületűek és formájúak. Ezek a játékok – amelyek már ugyanúgy a piacon vannak - úgy nyújtanak élményt és segítik a gyermekek figyelmének irányítását és fenntartását, hogy nem feltétlenül kell odanézniük használat közben.”

– mondta el a Bezzeganyának dr. Csiky Miklós gyermekpszichiáter.

A játék nem merül ki annyiban, hogy az ujjunkon pörgetjük a fidget spinnert, összetettebb mutatványokat is lehet gyakorolni vele: például egyik ujjról átpörgetni a másikra, levegőbe dobni és elkapni úgy, hogy tovább pörög a kütyü, vagy akár több példánnyal egyszerre pörgetni.

Olyan történetek is keringenek az interneten, hogy majdnem megfulladt egy kislány a fidget spinner kirepülő golyóscsapágya miatt, és hogy egy ötéves kisfiú ujjára úgy rászorult a szerkezet, hogy traumatológián kellett levágni róla. Fontos tehát az óvatosság (sérült pörgettyűvel ne játsszon a gyerek), valamint ahogy egyéb játékok esetében, az életkort is figyelembe kell venni, mielőtt a gyerek kezébe fidget spinnert adunk. És persze kisebb gyerekek esetében nem árt a személyes felügyelet.

A játékboltokban egyébként már úgy is tudják, miről van szó, ha annyit mond valaki: „ujjakon pörgethető izét keresek”. Ami egyébként számtalan változatban kapható: színben, anyagban, alakban különböznek, és léteznek már világítós, fluoreszkáló és zenélő példányok is. Majdnem ilyennel leptem meg a gyerekeket, de aztán a párom feltett egy kérdést:

„Ha a négy gyerek majd egyszerre pörget és négyféle zenét fogsz hallani egyszerre, mennyire fog zavarni?”

Azt hiszem, maradok a csendes verzióknál.

Tünde

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?