A BabaCo csípőülőke első látásra pont úgy néz ki, mint az a piros övtáskám, amit a Sziget Fesztiválokon szoktam hordani, csak ezt mintha óriásoknak gyártották volna. A zsebébe nem tehető pénztárca, zsepi, mobiltelefon és egyéb holmi, mivel az kemény, strapabíró anyaggal van megtöltve, cserébe viszont babapopsi helyezhető rá, így könnyítve meg a magamfajta, gyereket a negyedikre felcipelő anyák életét. Az oldalán található zsebben azért elhelyezhető néhány holmi: cumisüveg, telefon és egyéb apró tárgyak. Kipróbáltuk a BabaCo csípőülőkét.

Tegye fel a kezét, aki gyermekét tartotta már a csípőjére ültetve! Nem lepődöm meg, ha minden kéz a magasba lendült, hiszen szinte automatikusan támasztjuk meg a felkéredzkedett csemetét a csípőcsontunkon, mert így könnyebb tartani a súlyt. Annak ellenére cipeljük, tartjuk így a gyereket, hogy tudjuk, a gerincünket így rendellenes tartásba kényszerítjük, melynek derék- és hátfájás lehet a végeredménye.

Van megoldás erre is, mégpedig egy csípőülőke, amellyel kihasználható természet adta, nőies formánk, és anélkül hordozhatjuk a gyereket az oldalunkon, hogy terhelnénk vele a gerincünket. Az általunk tesztelt BabaCo csípőülőkét Puskás Krisztina maga tervezte, védette le, és Magyarországon gyártatja és forgalmazza.

 Amikor Manka megszületett, vásároltunk egy hagyományos hordozót, hogy majd annak segítségével cipeljük fel a gyereket a negyedikre (nincs lift), de aztán rájöttünk, hogy annyi idő alatt, amennyi ahhoz szükséges, hogy a sonkáit betömködjük a megfelelő helyekre, plusz magunkra applikáljuk a hordozót, már rég megmásztuk volna a lépcsőket, gyerekkel a kezünkben, tehát az eszköz azóta is a szekrény mélyén lapul.

 A BabaCo csípőülőke a legjobbkor került hozzánk tesztelésre, már épp kezdtem kiakadni azon, hogy minden áldott nap (van, hogy többször is) karácsonyfaként vonszolom fel magam a lakásba, karjaimon gyerek, csomagok, táska, és hát az izmaim kapacitása is hagy némi kívánnivalót maga után. Az ülőke első felhelyezésekor hülyén éreztem magam, ám ahogy Mankát ráültettem, abban a pillanatban ujjongani kezdtem belül. A súlya mintha az enyémmel egyesült volna, a gerincem is egyenes maradt, és a karizmaimat is csak annyira vette igénybe a feladat, hogy a gyerek hátát támasztottam. Nagyobb gyerek egyébként kapaszkodni is tud, és az ugrabugra gyerek is biztonságban van rajta, mivel az anya karja óvja, csakúgy, mintha ülőke nélkül cipelné, csak így nem kell tartania a gyerek súlyát.

Kilencéves lányom is kipróbálta a csípőülőkét. Bár az ő dereka igencsak vékony, és nem is neki kell hurcolni a húgát, azért jól szórakoztak együtt, és Manka azt is megtanulta, hogyan kell felmászni az ülőkére. Odafentről vigyorogva néz körbe, mint kitüntetett személy, akit mások tenyerükön csípőjükön hordoznak.

A 25 dekás szerkezetet az oldalán található hosszú tépőzárcsík segítségével lehet állítani, maximum 110 centiméteres derékméretig. A biztonságot egy erős csat garantálja, amely szintén állítható. A hordozóból pirosat választottam, de több színben lehet kapni a drapptól a zöldön át a feketéig. Ha bekoszolódik, nedves ruhával lehet tisztítani, de a támasztóbetét kiszedése után 30 fokon mosógépben is mosható. A leírás szerint négyéves korig használható, ez kilóban körülbelül 25-öt jelent. A tapasztalat szerint egy huszonöt kilós gyereket már nem kell hordozni, de elvileg kibírja a csípőülőke ezt a terhelést. A termék teljes ára 15 ezer forint, de ennél olcsóbban is hozzá lehet jutni, orvosi kedvezménnyel például 12 ezer forintot kell csak fizetni érte. Egyedülálló módon nem egy, hanem két év garanciát vállalnak rá.

A tizenkét kilós gyereket könnyűszerrel hurcoltam a napokban lépcsőn fel-le, játszótérre, boltba, és amerre csak mentem, az emberek érdeklődve nézték az ismeretlen hordozási módszert. Remélem, hamarosan olyan csoport alakul a csípőn hordozókból, mint a kendős bagázsból, és sok anyukával találkozom majd, akinek oldalán ül a baba.

Tünde