gyereknevelés iskola iskolások

A kislányom jövőre fogja elkezdeni az általános iskolát.  Novemberi születésű, így fel se merült a kérdés, hogy tovább maradjon az óvodában. Szívem szerint még távol tartanám őt az iskolától, mert az én szememben még olyan kicsi és ártatlan. Ellenben az óvónők azt mondják, hogy igazán belevaló, okos, és jól terhelhető gyerek. Azt javasolták, hogy nyelvtagozatos osztályba járjon, ha sikerül bekerülnie. Kétéves kora óta tanulja az angol nyelvet különórákon. És itt jön az a bizonyos „HA SIKERÜL BEKERÜLNI FAKTOR”.

Két iskolát néztem meg eddig, és érdekes különbséget fedeztem fel.

Az egyiknél a bekerülést a kiemelkedően jó anyagi helyzet, és a celeb szülők léte teszi könnyebbé (illetve kizárólagossá), a másiknál pedig mindez nem számít. Ott azokat részesítik előnyben, akinek a családja valamiféleképpen kötődik az adott nyelvterülethez. Szándékosan nem nevezem meg az iskolákat, ugyanis azzal még azt a kevés esélyünket is elveszítenénk, amink jelenleg van a bejutásra. Sajnálatos módon se celebek, se újgazdagok nem vagyunk.

Hiába a jó képességű gyerek, ha a rendszer nem teszi lehetővé az érvényesülését. Hiába mondják azt, hogy először a körzetes gyerekeket kell felvenni. Egy kis ügyeskedéssel azt is megoldják a kedves szülők. Bejelentkeznek a rokonok, ismerősök címére, és máris körzetessé válnak. Jó lenne, ha végre valaki venné a fáradságot, és megnézné a dátumot azokon a bizonyos papírokon.

Kicsit szomorú vagyok,  de tudomásul kell  vennem, hogy ilyen időket élünk…

B.

A szabad iskolaválasztásról az Emberi Erőforrások Minisztériuma így nyilatkozott:

A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 72. § (2) bekezdése alapján a szülőt megilleti az iskola szabad megválasztásának joga. Amennyiben a gyermek tizennegyedik életévét betöltötte és nem cselekvőképtelen, a szülő ezt a jogát vele közösen gyakorolhatja. Az intézmény-választás szabadsága azt jelenti, hogy nem tiltható meg a jelentkezés benyújtása, függetlenül attól, hogy az iskolát a szülő milyen okból és milyen indokkal választotta meg. A benyújtott jelentkezést az intézmény vezetője érdemben köteles elbírálni és írásban közölnie kell a döntését. Az intézmény által hozott döntés ellen a szülő jogorvoslati lehetőséggel élhet. Az intézmény-választás szabadsága tehát nem jelenti azt, hogy a szülő kérelmét feltétlenül teljesíteni kell. Jogszerűtlen azonban minden olyan intézkedés, amelyik kizárná vagy korlátozná a szülő intézményválasztási szabadságát, az iskolába történő szabad jelentkezés jogát.

Fentiek alapján a tanuló a szabadon választott iskolába, ennek hiánya v. elutasítás esetén a „körzetes iskolába” nyer felvételt. A kötelező felvételt biztosító iskola intézménye azt a célt szolgálja, hogy minden körülmények között legyen egy  a tanuló lakóhelyéhez közeli iskola, amely fogadja őt, és ahol eleget tehet tankötelezettségének.

Amennyiben a tanuló nem az iskola felvételi körzetében rendelkezik lakóhellyel, ennek hiányában tartózkodási hellyel, az iskola ( ún. szabadon választott iskola) elutasíthatja a felvételt. Az ágazati törvény a tanuló lakóhelyét, ennek hiányában tartózkodási helyét veszi alapul az iskola felvételi kötelezettsége szempontjából. A kiskorú lakcímének meg kell egyeznie a törvényes képviselője lakcímével. Amennyiben ez a felvételi körzetben van, az adott iskola nem utasíthatja el a felvételt. 

A Magyarországi Szülők Országos Egyesülete (MSZOE) néhány fontos információja a beiratkozással kapcsolatban:

Csak az iskolai beiratkozások után kezdődik a szabad férőhelyek kiosztása. Túljelentkezés esetén - a protekció és a korrupció gyanújának elkerülése érdekében - nyilvános sorsoláson kell dönteni a felvételről.

A kötelező felvételt biztosító általános iskola köteles felvenni, átvenni azt a tanköteles tanulót, aki "életvitelszerűen" az általános iskola körzetében lakik. A szülő szabadon választhat a felvételt kínáló általános iskolák között, nem köteles beíratni gyermekét a kijelölt körzeti iskolába!

Ha az általános iskola a felvételi kötelezettsége teljesítése után további felvételi kérelmeket is teljesíteni tud, előnyben kell részesíteni a hátrányos helyzetű gyermekeket, ha a gyermek testvére az adott intézmény tanulója, ha a szülő munkahelye az iskola körzetében található, vagy az iskola a lakóhelyétől egy kilométeren belül található.

Ha az általános iskola az összes "további felvételi kérelmet" helyhiány miatt nem tudja teljesíteni, az érintett csoportba tartozók között nyilvános sorsolás útján kell dönteni. A sorsolásra a felvételi, átvételi kérelmet benyújtókat meg kell hívni.

A felvételről első fokon az iskola igazgatója dönt. Ha az iskola igazgatója elutasítja a körzetben lakó gyermek jogos felvételét, akkor a Klebelsberg Intézményfenntartó Központhoz (KLIK) fordulhatunk panasszal.

(Forrás: 14.kerület.ittlakunk.hu)

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?