kórházteszt szülés

Ha az elmúlt két évben hoztad világra gyermeked, küldd el nekünk te is véleményed a kórházról, ahol szültél. A szempontsort és a segítséget itt találod hozzá.

2017. októberben szültem a Szent Imre Oktatókórházban. A kórház állapota, felszereltsége szerintem teljesen rendben van, átlag magyar viszonylatban legalábbis.

A mellékhelyiségek normális állapotban vannak, viszont a vécépapír, kéztörlő és olykor szappan hiánya egyrészt mindig meg tud lepni egy kórházban, másrészt nem túl vidám dolog mondjuk egy katéteres éjszaka után észvesztve kutatni a hozott vécépapírod után, mielőtt nekiiramodnál…

Azt hiszem, 6-7 szülőszoba van, ebből egy alternatív, franciaággyal, bordásfallal, káddal – utóbbi több „normál” szobában is van, ahol nincs, ott segítenek vajúdás közben kimenni a tusolókba, amik közvetlenül a szülőszobák mellett vannak. A szobák barátságosak, világosak, különböző színű falakkal.

Többször elmondták nekünk, hogy nehogy rögtön berohanjunk, ha megkezdődnek a fájások, szépen várjuk ki otthon a 4-5 perces fájásokat (már ha tiszta a magzatvíz stb.). Aki „korán” jön és nem tud/akar hazamenni, az egy 6 ágyas vajúdóba kerül, ott figyelik a szívhangot, összehúzódásokat, amíg el nem jön az ő ideje.

Fogadott orvosom, szülésznőm, csecsemős nővérem volt (mindhárom nagyon jó döntés volt), utóbbi kettő ráadásul sok hasznos tanáccsal bocsátott utamra, de nem volt problémám a többi orvossal/szülésznővel/csecsemőssel sem, akikkel találkoztam.

Az orvosom mellett a szülésvezetési elvek miatt választottam a Szent Imrét. Nem siettették a szülést (5 nappal túlhordtam, a 7. napon fektettek volna be megfigyelni), ahol csak lehet, gátvédelemmel dolgoznak, lebeszéltek az epidurálról (amiért szintén hálás vagyok). Komolyan veszik a késleltetett köldökzsinór elvágást és az aranyórát, és ha jól tudom, magyar viszonylatban alacsony a császármetszések aránya. Enni-inni lehet, sőt, tanácsolják is, a vajúdás üresjárataiban le is csúszott egy banán meg egy-két szelet csoki.

Napközben bármikor lehet látogatni, a többágyas szobákba nem lehet bemenni (be/kiköltözésnél, cipekedésnél azért rugalmasak), a babákat üvegajtón keresztül lehet nézni, amíg az anyuka az ajtón kívül élménybeszámol. Én utóbbit egyáltalán nem bántam, az Uzsokiban anno babalátogatáson egy nyirkos, esős napon nekem furcsa volt néhány órás csecsemők között mászkálni a kórház folyosóján.

Mi vittünk mindent a baba ellátásához (pelus, popsitörlő, krém stb.), de ha valami hiányzik, akkor kisegítenek. Főleg ottani ruhákba öltöztetik a babákat, inkább „hazamenős” ruhára van szükség.

Négy ágyra (két 2 ágyas szoba) jut egy zuhanyzó, illetve vannak VIP szobák, én a harmadik éjszaka költöztem át egy ilyenbe. Hezitáltam, megéri-e a hurcolkodást, de kész megváltás volt a saját fürdő, hűtő, kiskád, nyugi, na, meg hogy Apuka velünk volt szinte egész nap. Az ára 7000 Ft egy éjszakára.

A koszt a szokásos kórházi menü, ne legyenek illúzióink, zsemle-párizsi-krémsajt kombó és társaik, de aki csak teheti, úgyis hozat be magának finom, tápláló hazait. Annyit nehezményeztem, hogy a szülésem napján, amikor este 7-re becuccoltak az ágyamba, már nem tudtak semmit enni adni, úgyhogy a vajúdáshoz vett két zabszelettel húztam ki az éjszakát – na, akkor örültem volna annak a párizsis zsemlének.

A tájékoztatás terén nem volt hiányérzetem, a szülés utáni állapotomban kicsit néha sok is volt az információ. A viziteket mondjuk elég gyorsan lerendezték, bár nekem nem volt semmi extra panaszom, meg amúgy is örültem, ha nem macerálnak, nem tudom, panasz esetén mennyivel lettek volna alaposabbak.

Pontszámok:

  • szülészet állapota: 7
  • kórtermek állapota: 7
  • szülőszoba korszerűsége:9
  • felszereltség (orvosi, higiéniai eszközök): 8
  • mellékhelyiségek/zuhanyzók állapota: 5
  • orvosok segítőkészsége:9
  • szülésznők segítőkészsége: 9
  • csecsemős nővérek segítőkészsége: 9
  • kommunikáció, tájékoztatás: 8
  • tisztaság: 5
  • ellátás minősége: 5
  • személyes élmények: 9

kórházteszt szülésBezzeganya az Instagramon!

Ha szereted a humort, a vicces képeket, Insta-oldalunkon terhességgel, gyerekneveléssel, anyasággal, családdal kapcsolatos, szórakoztató tartalmakat találsz. 

Ha van Insta-fiókod, követheted is a Bezzeganyát>>>

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?