Az élettársi kapcsolatban együtt élő szülők – a családtámogatási törvény alapján – összességében kevesebb családi pótlékot kaphatnak, mint azok, akik összeházasodtak. Szabó Máté ombudsman szerint ez sérti a gyerekek jogait és az egyenlő bánásmód követelményét.

A biztos szerint alkotmányos visszásság, hogy a törvény nem engedi a korábbi házastársi vagy élettársi kapcsolatból származó, közösen nevelt gyermekek együtt számítását sem. Ezeket a családokat ezzel gyakorlatilag nem is tekinti családnak a jog. Az ilyen helyzetben lévők évente mintegy 50-100 ezer forintos támogatástól esnek el, és számos további támogatásra (tankönyvtámogatásra, kedvezményes térítési díjra) sem jogosultak. Egyes szülők éppen az élettársi kapcsolatuk hivatalos bejelentésével kerültek a korábbinál is hátrányosabb helyzetbe, ugyanis így mindketten elestek a gyermeküket egyedül nevelő szülőnek járó, magasabb összegű családi pótléktól is – hívta fel a figyelmet az ombudsman.

A nemzeti erőforrás miniszter szerint ugyanakkor a törvényi szabályozás alkotmányossági szempontból nem kifogásolható, mert az a házasság intézményének védelmét érvényre juttató, tudatos állami értékválasztást tükrözi.

Nem csak a házasságon alapuló család érdemel elismerést és védelmet, a család fogalma pedig jóval tágabb, mint a gyermeket nevelő házaspárok köre – foglalta össze jelentésében az állampolgári jogok országgyűlési biztosa. Szabó Máté kiemelte, hogy az államnak nem az általa kívánatosnak tartott, hanem a valós családszerkezeti formákat kell támogatnia, és a gyermekneveléshez való állami hozzájárulás, a családtámogatási rendszer alapjainak kialakításakor a gyermekek jogait kell a középpontba állítania.

 

Center

 

Forrás:

http://www.hir24.hu/belfold/2011/09/18/aggalyos-a-csaladi-potlek-szabalyozasa/