A kórház neve: Szent Pantaleon, Dunaújváros

A szülés időpontja: 2019. október

A kórház állapota: Összességében? Siralmas. Hetekig, hónapokig rossz volt a lift, az egész kórházban három nyilvános, és nyitott mosdó van. Egyszer másfél óra ctg-re várakozás után bekéredzkedtem egy osztályra, hogy hadd használjam a mosdót. A szülészet ugyanolyan.

Mellékhelyiségek/zuhanyzók állapota: Hónapokig tartott a mosdók felújítása, addig az egész szülészetnek 1(!!!) darab zuhanyzója és vécéje volt. Jobban mozgó, bátor kismamák az egyel lentebb lévő terhespatológiára jártak fürdeni. A vécé repedt volt, takarítás, hagyjuk. Egy akkora vécé, hogy nagy hassal nem tudtam becsukni az ajtót, nyitott ajtónál kell végezd a dolgod. Kapaszkodó sincs, az ajtózár rossz. Órákig áll a vér. Úgy kellett szólni, hogy takarítsanak. Szappan, kézfertőtlenítő üres. Zuhanyzó egy darab, egy kb. 1×1 méteres helyiségben, üvegajtó, nulla fogas. Ez a felújítás előtti állapot. Nem tudom, milyen utána. 

Szülészet/szülőszoba korszerűsége: Labda van. Bár mikor én szültem, épp felújították az amúgy is három éve felújított szülőszobát, így egy kórteremben volt kialakítva a szülőszoba. Szűkös hely, apa be sem jöhetett, ha más is szült.

Orvosok, szülésznők, csecsemős nővérek segítőkészsége: Ha nincs fogadott orvosod, akkor meghallgatnak. Ha van, tesznek az ember fejére, majd a saját orvosa ellátja. Szülésznők kedvesek, türelmesek, segítőkészek, az egyetlen színfoltja az egész osztálynak. Ők érik a legtöbbet. A csecsemős nővérek szintén a hagyjuk kategória. Életunt kiképzőtiszt stílus. Első este el szerettem volna menni zuhanyozni, mondták, hogy toljam hátra a gyereket. Mikor elvittem, és mondtam, hogy vigyázzanak rá, zuhanyoznék, mondta, hogy vigyem vissza, majd a szobatársak vigyáznak rá. Mondtam, egyedül vagyok. Hát jó, de siessen. Nem 5 perc volt, legyen 10, mégiscsak pár órája szültem. A gyerek ugyanott az előtérben, ahol hagytam, torkaszakadtából üvölt, a nővér nyomkodja a telefont. Mi tartott ilyen sokáig?

Senki nem mutatta meg, hogy kell szoptatni, annyit mondtak, tegyem mellre. Véresre harapott, azt mondták borogassam. Nem indult be a tejem, második nap este már könyörögtem, hogy adjanak valamit enni a gyerekemnek. Órákig üvöltött, bejött a nővér, hogy hallgattassam el a gyereket, mert más pihenne. Mondtam neki éhes, nincs tejem. Olyan nincs, tegyem mellre. Végül csak elhitte, mikor csak a vér jött. Adtak neki egy nagyon picit, de azt mondta, hogy nehogy megmondjam a főorvosnak, mert leszúrják érte.

Szülésvezetés: Nem kötelező a gátmetszés, de nem szólnak, ha vágnak, hanem csak csinálják. Oxitocint kaptam, legalábbis utólag derült ki, hogy hármat is egyszerre. Semmiről nem tudtam semmit, csak vajúdtam, az orvos és szülésznő néha nyugtatgatott, hogy normális lélegzés, és ennyi. Azt sem tudtam, mit kapok infúzióba, vagy mit matatnak odalent. Na, jó, a burokrepesztést mondta az orvos, hogy na, most csinálja. De előtte semmi. Azt sem tudtam, mit jelent.

Császármetszés (bent lehet-e apuka): Természetes úton szültem, de a többiek mondták, hogy nem.

Látogatási rend (bármikor lehet menni, vagy meghatározott időben, apuka bemehet-e a kórterembe): Meghatározott, és csak kint az előtérben, oda kimehet az anyuka, a gyereket pedig ajtón belül kell hagyni. Még hazamenetelkor sem jöhet be segíteni, úgy kell mindent az anyának kihordani, bevinni.

Mit kell vinni a baba ellátásához? Mindent. De olyan szinten, hogy a köldökápoláshoz a vattát, alkoholt is nekem kellett vinni. Pelenka, popsikrém, textilpelenka, ruha, pelenkázó-alátét, még a takaró is. Anyának vécépapírt, szappant, fertőtlenítőt is kell vinni.

Hány ágyra jut egy zuhanyzó? Akkor úgy 30 ágyra 1 db.

Van-e VIP szoba? Van. Annyi a különbség, hogy nem kőpadló van, hanem pvc, valamint van tévé és saját zuhanyzó. Ennyi.

Koszt mennyisége, minősége: Reggel hétkor reggeli, egy üres zsömle, egy májkrém/két szelet párizsi/hamis körözött(túró, hagyma, só, víz), egy alma (ami mint kiderült, a tízórai). Délben ebéd. A levesek többnyire négyfajta. Zöldség, gyümölcs, rizs, gulyás. A második pedig sokszor beazonosíthatatlan. Por krumplipüré szójafasírttal, tészta valami raguval (esküszöm, nem tudtam beazonosítani a húst!) Nagyon nem szoptatásbarát. Első ebédre babfőzelék, borsóleves. Mondom köszi... Vacsora 5-kor, egy darab kifli, egy joghurt. És ennyi. A másnap reggeliig semmi más. Iszonyatos.

Kommunikáció (adott-e információkat, tájékoztatott-e az orvos/szülésznő a szülés előtt/közben/után): Nem. Semmit. Ha kérdeztem, néha úgy válaszoltak, mintha nekem tudnom kéne. De amúgy semmit. Mindent szó nélkül és előzetes tájékoztatás nélkül. Mikor elkezdek varrni, akkor kérdeztem, hogy hogyhogy ilyen sokáig tart? Erre a doki, hát, vágni is kellett, meg össze-vissza repedtem, azért. Hát én ezt nem is tudtam. A három nap alatt a kötelező vizit (Hogy van? Jól? Oké.) kivételével orvost nem láttam.

Kaptál-e tanácsokat hazamenetel előtt: Nem.

Bármilyen egyéb tapasztalat, amit fontosnak tartasz: A kórtermek állapota gusztustalan. Az ágyak rosszak, nincs függöny, hogy legalább a betűző nap ne zavarjon. Ablakot nem lehetett nyitni, mert ha volt is szúnyogháló, szakadt, és minden bogár bejött. Az ablakon, környékén centi vastagon a galambürülék. Kézmosó, fertőtlenítő üres, ha szóltunk, nincs. Ha van rá mód, mindenki jóóó messzire kerülje el. Komolyan. Soha többé. Ha legközelebb szülök, inkább összeszorítom a lábam, és megyek Székesfehérvárra, de Dunaújváros soha többé.

Értékelés:
 

  • szülészet állapota: 5
  • kórtermek állapota: 2
  • szülőszoba korszerűsége: 9
  • felszereltség (orvosi, higiéniai eszközök): 3
  • mellékhelyiségek/zuhanyzók állapota: -1
  • orvosok segítőkészsége: 6
  • szülésznők segítőkészsége: 9,5
  • csecsemős nővérek segítőkészsége: 3
  • kommunikáció, tájékoztatás: 0
  • tisztaság: 5
  • ellátás minősége: 2
  • személyes élmények: -10

Ha az elmúlt két évben hoztad világra gyermeked, küldd el nekünk te is véleményed a kórházról, ahol szültél. A szempontsort és a segítséget itt találod hozzá.

Más is írt már a dunaújvárosi szülészetről, olvasd el!

Nem szülnék többet ebben a kórházban