Nem emelkedik négy évig a családi pótlék - áll a Népszava szerint egy kormányzati dokumentumban, írja a Hírszerző. A dokumentum szerint, amely 2015-ig tartalmazza a tervezett kiadásokat, az idén 456 milliárdot, míg 2015-ben is csak 458 milliárd forintot szánnak családtámogatásra. Ez az összeg befagyasztását jelenti, és azt, hogy még az infláció mértékével arányosan sem emelkedne a támogatás, valamint a Népszava szerint azt is, hogy a kormány nem számol azzal, hogy több gyerek születne, mint most. Pedig nem erről beszéltek eddig.

Azon túl, hogy napilap felidézi, hogy a KDNP-s Soltész Miklós, aki az akkori ellenzék népjóléti kabinetvezetője volt, jelenleg szociális államtitkár, 2009-ben úgy fogalmazott: elfogadhatatlannak tartja a családi pótlék bármiféle elvonását, szigorítását és eltörlését,  Navracsics Tibor pedig állítólag mondta korábban: szociális, gazdasági és etikai értelemben is igazságtalan, ha családokat érint a megszorítás. Azon is el lehet gondolkodni, mennyire hisznek a jogalkotók abban, hogy a nagyszabású családi SZJA-kedvezmények, vagy a GYES 3 évre való visszaállítása tömegesen növelné a gyerekvállalási kedvet, ha családi pótlékra jófomán egy petákkal se szánnak többet négy év múlva sem.

Rímel a hírre a Népszabadság beszámolója: még az eddigieknél is kevesebb gyerek született 2011 első felében. Bár visszaállították a gyest kettőről három évre, családi adókedvezményt vezettek be, állítólag folytatják az előző kormányok által megkezdett bölcsődeépítési programot is, járulékkedvezményt adtak a munkáltatóknak az anyák részmunkaidős foglalkoztatásáért, mégsem nő meredeken a gyerekvállalási kedv, sőt. A szakemberek úgy vélték, leginkább a jól kereső, kétgyerekes párokat ösztönözheti a gyerekek után járó adókedvezmény a harmadik utód vállalására. De egyelőre nem így történt, kevés babaköszöntő ajtódíszt lehet így kiosztogatni majd.

A születések száma 1998-ban esett először százezer alá Magyarországon. 1998 és 2009 között évi 94 és 99 ezer között ingadozott, aztán tavaly májustól váratlan és jelentős visszaesés történt. 2010-ben már csak 90 ezer gyerek született. A visszaesés nem volt egyenletes a különböző korosztályoknál. A 35 évesnél fiatalabbak között csökkent a gyerekvállalás gyakorisága, ezen belül is a legnagyobb mértékben abban a korosztályban, a 20–29 évesek körében, akiket egészségügyi szempontból a legalkalmasabbnak tartanak a szülésre. A 35–44 éves, tehát gyerekszülés szempontjából idősnek számító nők esetében viszont kismértékű emelkedés mutatkozott. 2010-ben a 30–34 éves nők korcsoportjában volt a leggyakoribb a gyerekvállalás, ami korábban soha nem fordult elő.

Bár a júniusi és a júliusi adatok kismértékű emelkedést mutatnak, valószínűsíthetjük, hogy idén a tavalyinál is kevesebb gyerek fog születni – mondja Kamarás Ferenc, a KSH főtanácsadója a lap kérdésére. A szakember szerint egyszerűen érthetetlen, hogy az amúgy is rendkívül alacsony születésszám miért zuhan tovább. Csak feltételezések vannak: az egyik, a tavaly májusban kezdődő csökkenés oka, hogy 2009 tavaszán háromról két évre csökkentették a gyes időtartamát. Az új szabály a 2010. május elseje után született gyerekekre vonatkozott. – Feltűnő egybeesés, hogy előtte még emelkedett is némileg a születések száma, aztán egyik hónapról a másikra lezuhant – állítja. Kamarás Ferenc emlékeztet, hogy manapság a társadalom jelentős részénél a gyerekvállalás rendkívül tudatos döntés. Szerinte a gyesről szóló döntés hatására a gyerekvállaláson gondolkozó párok egy része előre hozta, a többiek pedig elhalasztották a családbővítést.

Az a nagy létszámú harmincas generáció, amelyik még halogatja a családalapítást, hamarosan kifut az időből, teszi még hozzá.  Ha ők nem döntenek hamarosan a gyerekvállalás mellett, nagy bajban leszünk,mert a mostani huszonévesek sokkal kevesebben vannak. Ők már a létszámuk miatt sem fognak évi 100 ezernél több gyereket vállalni – teszi hozzá Kamarás. Ez pedig azt jelenti, hogy a népességfogyás felgyorsul: az eddigi 30 ezerrel szemben 40-45 ezerrel lehetünk évről évre kevesebben.

– A bizonytalanság mindent felülír – mondja Tóth Olga szociológus a Népszabadságban. Szerinte a gyes időtartamánál okkal fontosabb szempont, hogy van-e a fiatal párnak stabil munkahelye, állandó jövedelme. Ha nincs, semmilyen kormányzati intézkedés hatására nem fognak belevágni a családalapításba. Ráadásul szerinte a családbarát intézkedések csak a társadalom felső harmadának kedveztek, a többieket nem ösztönözték semmivel a gyerekvállalásra. – Ezzel szemben a negatívumok, az áfaemeléstől a devizaválságig, őket is érintették – hangsúlyozza. A BA kommentelői hasonlókról számolnak be, és tartok tőle, köreikben sem terveznek tömegesen nagycsaládot.

 

 

Vakmacska

 

mai KSH:

Az év első nyolc hónapjában 4,7 százalékkal kevesebb gyermek született Magyarországon, mint 2010 ugyanezen időszakában, a halálozások száma stagnálást mutat; az ország becsült lélekszáma 9 millió 965 ezer volt augusztus végén - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden az MTI-vel.

Az előzetes adatok szerint 2011 első nyolc hónapjában 57.630 gyermek született, 4,7 százalékkal - azaz 2818-cal - kevesebb, mint egy évvel korábban. A halálozások száma 86.324 volt, ami kismértékű, 0,4 százalékos emelkedést jelent a 2010. január-augusztusi időszakhoz képest. Azaz az év első nyolc hónapjában 353-mal több ember halt meg, mint a múlt év ugyanezen időszakában - olvasható a KSH gyorsjelentésében.
Mint írták, a regisztrált házasságkötések száma (25.248) 1,4 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.
A születésszám csökkenése és a halálozások kismértékű emelkedése következtében a természetes fogyás üteme nőtt: ez a 2010. január-augusztusi adattal (25.523) szemben 2011 első nyolc hónapjában 28.694 embert jelentett. A nemzetközi vándorlás becsült értékeinek pozitív egyenlege folytán az ország lakosainak a száma ténylegesen kisebb mértékben, mintegy 21.000-rel csökkent, az időszak végén 9 millió 965 ezer volt - áll a közleményben