'Caesarean section' photo (c) 2011, Lars Plougmann - license: http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/Eddig csak a gazdagok előjoga volt, hogy kívánságra császármetszéssel hozhassák világra gyermeküket, hamarosan azonban bármelyik terhes nő kérheti egészségügyi indok nélkül is a császármetszést Nagy-Britanniában, írja a Medical Online.

A National Institute for Health and Clinical Excellence (NICE) állami hivatal novemberben hatályba lépő irányelvei szerint ugyanis egy terhes nőnek engedélyezni kell, hogy császármetszéssel hozza világra gyermekét, akkor is, ha ennek ésszerű oka nincs.

A NICE szerint a császármetszés általában biztonságos eljárás, főleg, ha tervezetten történik. Julie Hull két császármetszést követően úgy véli, a bábák hajlamosak eltúlozni a császármetszés és alábecsülni a vaginális szülés veszélyeit. 

Az Egyesült Királyságban a császármetszések aránya 25 százalék körüli. A szülések 10 százaléka tervezett, 15 százaléka pedig sürgősségi császármetszés. Szakértők szerint a változtatás nem fogja jelentősen növelni a császármetszések számát, mivel csak kevés nő kéri, hogy így szülhessen.  

Forrás: Medical Online