'Babys First iPhone' photo (c) 2009, atomicjeep - license: http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/Aki megengedi a kisgyerekének, hogy okostelefonnal játsszon, az csúnyán pórul járhat. Egy húsz hónapos oklahomai kislány például addig nyomkodta a mamája iPhone-ját, amíg sikerült letöltenie két alkalmazást. A szüleinek 200 dollárja bánta. Én olcsóbban megúsztam, „csak” 80 euróval lettem szegényebb lányaim tudatlan telefonos vásárlása miatt.

„Nem tudtam, sírjak-e vagy nevessek, amikor megláttam hónap végén a telefonszámlát” – mondta Holly, a húsz hónapos kislány édesanyja. Az Apple ezúttal egyszeri alkalommal elengedte a költséget, írja a Dailymail. A pár jelszóval védte le a telefont, hogy ne forduljon elő hasonló eset, és a többi szülőt is arra figyelmeztetik, hogy ha nincs levédve jelszóval az érintőképernyős telefon, pórul járhatnak, ha a gyerek kezébe adják.

Nem csak a kicsik vásárolhatnak véletlenül a telefonnal. Egy évvel ezelőtt én is ráfáztam: egy ingyenes játékot töltöttem le a telefonra és én magam engedtem hat- és nyolcéves lányaimat játszani vele. A játék aztán váratlanul feldobott nekik egy kérdést, ők pedig – mivel nem tudtak angolul, így nem értették, miről van szó – megnyomták az egyik választ. Ezzel a mozdulattal 80 euróval lett kevesebb a számlámon: ezért cserébe kaptunk pár ezer virtuális fabatkát. Egy fél szívinfarktust és némi káromkodást követően az alkalmazást azonnal töröltem, és azóta a gyerekek csak a felügyeletem mellett használhatják játékra a telefonomat.

Tünde