„Doki, csak cigarettareceptért jöttem. Felírja?”

Mmm Chocolate Milkphoto © 2006 Emily Walker | more info (via: Wylio)

Furcsa? Izlandon elképzelhető, hogy valóságban is hallhatóak lesznek a fenti mondatok. A Magyar Nemzet a The Guardian című angol újság nyomán arról ír, hogy egy izlandi törvénytervezet megtiltaná a cigaretta kereskedelmi forgalmazását. A koncepció szerint az orvosoknak mindent meg kell majd tenniük azért, hogy a dohányosokat leszoktassák szenvedélyükről. Ha ez valakinek nem sikerül, akkor receptre kaphatna pár szál cigit. A receptre dohányzókat pedig továbbra is folyamatosan ellenőriznék az orvosok, s romló egészségi állapotuk esetén megvonhatnák tőlük receptjüket. A helyi TB persze nem támogatná a cigireceptek beváltását, így a dohánytermékek megdrágulnának. Az ötletgazda szerint az intézkedéssel több pénzt lehetne megspórolni az egészségügyi kasszának, mint amennyit az adókieséssel veszítene az állam.

Így gondolják tehát Izlandon.

Magyarországon kicsit más a hozzáállás.

„– Anya, vegyél kakaót!

– Nem veszek kicsim, inkább veszünk egy doboz cigit apádnak, az olcsóbb.”

Furcsa? Magyarországon elképzelhető, hogy a valóságban is hallható lesz a fenti párbeszéd. A kakaópor ugyanis a törvényalkotó szerint, úgy tűnik, egészségtelenebb, mint a cigaretta. A kakóport ősztől – mint egészségre káros terméket – chipsadó terheli, de a dohánytermékek lépcsőzetesen bevezetni tervezett 7-28 százalékos adóemelését most elhalasztanák. Egy hétfőn született módosító javaslat a dohánytermékek jövedéki adóemelésére vonatkozó valamennyi passzust törölné a Parlament elé benyújtott törvénytervezetben, mert ez az emelés „a stratégiai célokkal ellentétes”.

Rendben van. Igazatok van. Kit érdekel Izland? Érzem én is, hogy az izlandi tervek gyorsabban mennek majd füstbe, mint ahogy az Eyjafjallajökull hamuját elfújta a szél, ellenben kis hazánk vezetőinek tervei manapság ha törik, ha szakad meg szoktak valósulni. És akárhogy is, de a két felfogás egymás mellett igencsak éles ellentétet mutat az egészséges életmódhoz, az egészségre káros termékekhez való hozzáállásban. Azt hiszem, nem a mi javunkra. Mert lehet, hogy Izlandon a nyár örömére kicsit messzebb mentek az ötletelésben, mint ami megvalósítható, de Magyarországon is. Csak itt nem veszik észre.

Ha valaki idehaza végre kiosztana pár kokit, és leesne pár saller, az sem ártana, de én ma egy nagy bögre egészségre igencsak káros kakaót kortyolva csak azt üzenem a Parlament folyosóján – esetleg álnéven – bagózó honatyáknak: Jobban tennék, tisztelt hölgyeim és uraim, ha a bagót adóztatnák, nem a kakaót!

Center

Forrás:

http://index.hu/gazdasag/magyar/2011/07/04/megsem_no_a_cigaretta_jovedeki_adoja/

Magyar Nemzet – 2011.07.06 – (16. oldal)