Előrebocsátom, hogy nem ötleteket akarok adni a férfiaknak, hogy hogyan kerüljék el a tartásdíj fizetését, hanem csak segíteni szeretnék abban, hogy kerüljék el a felesleges hercehurcát az anyák az állami szervek kiskapui miatt. Magamról annyit, hogy nem anyaként, hanem apaként írok. Ötgyermekes apa, akinek párja előző házasságából származó három gyermekét közösen neveljük a két közös gyermekünkkel. Páromnak egy fia és két lánya – ikrek – születtek az előző házasságából. Amikor megismerkedtünk, nekem még nem volt gyermekem, s így lassan, nehézkesen ment az ismerkedés részemről. De családdá kovácsolódtunk. Majd másfél éve megszületettek közös gyermekeink – ők is ikrek lettek. De térjünk a lényegre.

Párom elvált, s a bíróság annak rendje szerint megítélt egy tartásdíj összeget a három gyermek javára. A férj rendesen fizette is egy darabig az összeget. Majd amikor beléptem a párom életébe, akkor elkezdődtek a fizetési elmaradások. Majd mikor kiderült, hogy közös gyermekünk lesz, teljesen beszüntette a fizetést, mondván „tartsam el én mind az öt gyermeket”. Ezzel nincs gond, csak azzal, hogy a tartásdíj fizetése neki kötelezettség.

Egy ideig nem folytam bele a dologba, mert úgy gondoltam ez rájuk tartozik, s majd megoldják ezt a kérdést. De egy év után sem került tartásdíj fizetésére sor, így elkezdtem győzködni a páromat, hogy tereljük hivatalos útra a dolgot. Hátha akkor eleget tesz az exférj a kötelezettségének. Majd újabb idő eltelte után a párom agya eldurrant, és keresetett nyújtott be a bíróságra, végrehajtást kérve a tartásdíj összegére. Ezt csak akkor lehet megtenni, ha a kötelezett nem fizetett hat hónapig, de ha ezen időszak alatt a 50 százalék+1 forintot befizeti, akkor a bíróság nem foglakozik az üggyel. Párom agya azért durrant el, mert az exférj az ismert közösségi oldalon osztotta meg, hol nyaralt az éppen aktuális barátnőjével, és milyen autót szeretnének venni. Ergo van jövedelme, bevétele, de a saját gyerekeire nem költ.

Szóval a bíróság megítélte, amit meg kellet neki ítélnie, és az ügyet átadta a végrehajtónak. Az kiállított egy végrehajtási végzést, és fizetési meghagyást hagyott az exférj munkáltatójánál.

Hát pénz nem jött, mert az exférj egyből feketén kezdett el dolgozni, és a bankszámlája is valahogy megszűnt. Így a végrehajtóhoz nem folyt be pénz. Akkor és jelenleg is az anyja házában lakik – ami az állandó lakcíme is egyben – ahova a végrehajtó ki is ment. Majd ötperces terepszemle után kiadott egy jegyzőkönyvet arról, hogy nem tudott behajtani semmit. Gondolom, az anyja azt állította, nem lakik itt, csak azért van ide bejelentve, hogy a leveleit megkaphassa. Így három hónapig ült az ügy. Hiába hívtuk a végrehajtót, hogy mi a helyzet, nem történt semmi. Párom megpróbálta feljelenteni a III. kerületi rendőrségen „tartásdíj elmulasztása” miatt, de elhajtották, hogy nem tehet feljelentést. Két hónap múlva megint megpróbáltuk, akkor is azt mondták – ugyanaz a hölgy –, hogy nem tehet, forduljon bírósághoz. Így bírósághoz fordultunk, aki azonnal a fentebb említett végrehajtóhoz utalta az ügyet. Így megint csak zsákutcába kerültünk. Igaz, többször beszéltünk a végrehajtóval, hogy ha be tudja hajtani a pénzt, akkor az hol van, ha pedig nem, hozzon egy „végrehajthatatlansági végzést”.

Ha ezt megtenné, akkor azzal fordulhattunk volna a gyermekvédelemhez, aki szintén kiállít egy papírt, s az Államkincstár megelőlegezi a tartozás 60 százalékát nekünk. Majd a NAV-nak kiadja a tartozást és ezen összeg behajtását. Mint tudjuk, a NAV eredményes a kisemberek piszkálásban.

A végrehajtó közölte, hogy csak akkor tudja kiállítani a fent említett végzést, ha mi felfüggesztjük a végrehajtást, amit a bíróságnál kell kezdeményeznünk. Ha pedig megtesszük, visszakerülünk a start vonalra és kezdhetjük megint a fent eddig leírt dolgokat. Ezután megbeszéltük párommal, hogy megpróbálunk egy másik rendőrkapitányságon feljelentést tenni. El is mentünk a szentendrei kapitányságra, ahol nagyon segítőkészek voltak, felvették a feljelentést, s elmondták, hogy az eljárás során mi fog történni. Tehát két év egy hónap után van két bírósági végzésünk, egy teszetosza, paragrafusok mögé bújó végrehajtó, s van egy rendőrségi feljelentésünk is.

Pénzt még mindig nem láttunk, de tele vagyunk rengeteg ígérettel mindenki részéről. Igaz, azon nem tudunk a gyerekeknek sem ennivalót, sem ruhát, sem egyebet venni.

Egyébként a tartásdíj összege 2009 óta változatlanul 20.000Ft / gyermek / hónap. Tehát 60.000Ft. 

Tehát ha exférj vagy, s nem akarsz fizetni, tedd a következőt: ne legyen bejelentett állásod, ne legyen bankszámlád, lakj papíron a szüleidnél. Így nem kell eleget tenned a kötelezettségednek. Ellenben a láthatási jogodat gyakorolhatod, s a gyermek számára kötelező 14 éves koráig mennie veled, ha nem akar, akkor is. Sőt, rendőri segítséget is kérhetsz ezen jogod érvényesítése miatt. Mivel a tartásdíj nem fizetése nem törli a láthatási jogodat.

Üdvözlettel:

egy ötgyermekes apuka

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?