Pánikszerűen vásároltuk meg az iskolakezdés előtt két nappal az összes felszerelést a két nagyobb lányomnak (erről is tudnék mesélni, a három gyerek háromfelé szaladt az áruházban, mindegyik nyávogott valamiért, ki cicás tolltartóért, ki helókittis filctollakért, ki meg csak azért, mert telerakta időközben a pelenkáját), majd kis híján szívrohamot kaptunk a pénztárnál a számlán.

'Swim PT' photo (c) 2010, Hector Alejandro - license: http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/

Tudtam, hogy még további kiadás vár az iskolában osztálypénz és tanfolyamárak formájában, de még így is akadt meglepetésköltség. Kötelezően.

Az első szülőin ugyanis kiderült, hogy az osztálypénz, iskolakezdési hozzájárulás (fénymásolásra és egyéb felszerelések vásárlására, 4 ezer Ft/gyerek), ebédbefizetés és a választott különóra havi árán felül a kötelező úszásoktatás árát is ki kell fizetnünk, amely 1100 forint alkalmanként. Nem is lenne ezzel semmi gond, amúgy is szeretném, ha a gyerek megtanulna úszni. Csakhogy ebben az esetben a nyúl viszi a puskát, ugyanis kötelező részt venni a heti egy úszásoktatáson, ha akarod, ha nem.

A testnevelőtanár elmondta, hogy a gyerekek órarendjében minden nap szerepelnie kell tornaórának, csakhogy a tornaterem eddig sem volt elég ennyi osztálynak. Csak úgy tudják betartani a szabályokat, ha iskolán kívül oldják meg a mozgást – például úszás- és korcsolyaórák keretében. Csakhogy ennek árát a szülőknek kell kifizetni, jelen esetben utazással együtt 1100 forintra jön ki egy óra – két gyerek esetében közel tízezer forint pluszköltséget jelent havonta a foglalkozás. Annak is, akinek egyébként is jár úszni a gyereke, és annak is, akinek problémát jelent kifizetni ezt az összeget. Szólni senki nem mert, de sokan morogtak a bajszuk alatt.

Szóval nem értem. Valaki félreértett valamit vagy tényleg lehet ilyet csinálni?

Tünde