Vakmacska nevelés düh

Az agyadra megy. Felrobbansz… mindjárt, rögtön, azonnal.  A vulkán kitörni készül. Te mit mondasz előtte a gyereknek, ha történetesen ő az oka?

Szinte minden anyának van a tarsolyában valamiféle figyelmeztető mondat, amiből a gyerek megérti (ha megérti), hogy most van az elég, különben Rémes Dolgok Következnek. Katherine Stone, a Parentdish szerzője összegyűjtött néhány ilyen mondatot, amelyek mintegy figyelmeztető lövésként hangoznak el. Mivel az angol nyelvű eredeti kifejezések több esetben szó szerint lefordíthatatlanok voltak, bekerült a díszes gyűjteménybe néhány olyan fordulat, ami tapasztalatunk szerint a magyar otthonokban hangzik el.

Az enyhe fokozatban a számtalanszor elhangzó „Na, ne idegesítsél már!” esetleg a „Na, ne idegesíts már, fiam/lányom” szerepel. Amikor már komolyra fordul a dolog, elhangzanak a Soha Be Nem Váltott Fenyegetések. Például az, hogy a rossz gyereket az Érzéketlen Pálcával elverjük… Ez a tárgy felettébb misztikus, mivel senki nem látta soha, bár emlegetjük néha. A kölykök néha eltűnődnek, hogy valóban létezik-e, de a bölcs szülő ilyenkor megnyugtat, hogyha a gyerek jól viselkedik, sohasem kell szemtől szembe találkoznia ezzel a titokzatos tárggyal.

A szerző megkérdezte az anyatársakat, hogy mi az ő kedvenc figyelmeztetőlövés-mondatuk, és rengeteg ismerős fordulatot talált.

„Túlléped  a határt, fiatalúr!”

„Na, várj csak, kisasszony!”

„Ugye nem kell ma valakit korán lefektetni?”

Az egészhez anya összevont szemöldöke, komor arckifejezése, és teljességgel humortalan közlésmódja szükségeltetik. A figyelmeztető üzenet célba juttatása komoly dolog.

Az üzenetek több kategóriába sorolhatóak. Van egyszer a  logikára, józan észre alapozó úgynevezett Szondázó Kérdés.  Célja, hogy a gyermek átgondolja, hogyan viselkedik valójában.

„Biztos, hogy a jó megoldást választottad?”

„Nem kéne meggondolnod magad?”

„Mégis, mit képzelsz, mit csinálsz?”

A következő csoport a jó öreg Értelmetlen Fenyegetés Testi Fenyítéssel. „Nehogy már  meg kelljen ütnöm téged” – az alap, de lehet cifrázni is:

„Elviszlek kirándulni a Pofonok Völgyébe”

„Még egy ilyen, és olyat kapsz, hogy nekimész a jövő hétnek! (Itthon: Olyat kapsz, hogy az eget is bőgőnek nézed! Erdélyben: Olyat kapsz, hogy az égbe likat ütsz!!”

Vagy a szigorúbb verziók:

„Ugye nem akarod, hogy odamenjek?”

„Ha még egyszer el kell mondanom, a nap további része egyáltalán nem lesz mulatságos.”

Persze nem tudjuk, mi történik, ha anya Odamegy, vagy miért és hogyan Nem Lesz a nap további része móka-kacagás, de a lényeg, hogy fenyegetően hangozzék.

A következő jól kipróbált taktika a Nevezd Nevén A Gyereket. A gyerek nevét először halkan, majd egyre hangosabban mondjuk, néhányan ilyenkor a teljes nevén szólítjuk a sarjat, mások, ha két keresztneve van gyereküknek, mind a kettőt mondják, de a vezetéknevet nem.  Angol nyelvterületen a keresztnevet és a középső keresztnév első betűjét. Egy anya azonban nemes egyszerűséggel csak ennyit rikkant ilyenkor: „TE GYEREK!!!!”

A Matematikai  Képlet  legalább ilyen népszerű. Néhány anya előreszámol: egy, kettőő, három… mások viszont visszaszámlálnak: három, kettő, eeegy… Van, aki háromig/-tól számol, másnak kell öt is. De olyan anya is akad, aki egyszerűen annyit mond: „te, ne kelljen elkezdenem számolni…”

Aztán itt van a Lelkiismeretre Apellálás. Az efféle anyák azt akarják érzékeltetni, hogy a gyerek viselkedése teljességgel meggátolja őket abban, hogy bármiféle örömöt érezzenek.  Ilyenkor a következő módokon adnak ennek hangot:

„Még a végén piálni kezdek miattad…”

„Tisztára tropára teszed az idegeimet…”

„Mi a fenét csináljak már, hogy végre rám hallgass?”

Aztán itt vannak a Felszólításfélék és Fölkiáltások.

„Az ééég szerelmére!” (esetleg: Az úristenit neki!)

„Ez már elég!”

„Fejezd már be!” ( általában így: „Fejezd már beeeee…..” sőt:  „Fejezd már abba!”)

„Idefigyelj, kisapám!”

És végül a Teljes Elkeseredés mondatai következnek. Amikor már kimerült az eszköztár. Nincs felkiáltójel, nincsenek nevek, számok, szólások.  Csak a szimpla bosszúság, hiába minden, feladtuk.

„Tényleg? Tényleg, kishaver?”

„Végeztem veletek mára.”

Az eredeti cikken túl: bár verbális közlést nem tartalmaz, a reménytelenség végső eszköze a Magunk Mögött Bevágott Ajtó… De ehhez legalább öt-hatéves gyerek szükségeltetik, mivel az ennél fiatalabbak, ha magukra hagyjuk őket, jó eséllyel követnek el még nagyobb, ráadásul súlyosan ön- és közveszélyes disznóságokat. Az esély a nagyobbaknál is megvan, ám matematikai valószínűsége sokkal kisebb, míg normális anya nem bír olyan állapotba kerülni, hogy szántszándékkal fél percnél tovább magára hagyja a Kiborító Kétévest, a Hisztis Háromévest, vagy a Nyughatatlan Négyévest. Náluk még mindig visszatérhetünk a Matematikai Képlethez… számoljunk tízig. Magunkban.

A Parentdish cikke (és persze Nagy Tanítómesterünk, a feledhetetlen Libby Purves) nyomán:

Vakmacska