Számos tanulmány bizonyította már, hogy a családdal élő házi kedvenceknek jótékony hatása van a gyermekekre. Egyes kutatások szerint a kis gazdi fejlettebb felelősségtudattal, empátiával bír, könnyebben átérzi mások örömét, bánatát és kommunikációs képessége is jobb, mint hasonló korú társainak.

Egy finn kutatócsoport az állattartás – pontosabban a kutya és macskatartás – egy másik dimenzióját vizsgálta: arra voltak kíváncsiak, vajon hatással lehet-e a kutya vagy macska az első életévben kialakuló légzési problémákra és légúti fertőzésekre? Tanulmányukat a Pediatrics szakfolyóiratban tették közzé.

397 gyermeket vontak be a kutatásba, akik 2002 és 2005 között születtek. A szülők a kilencedik héttől az 52. hétig vezettek naplót és töltöttek ki kérdőíveket gyermekük állapotáról, illetve arról, hányszor kerültek kapcsolatba kutyával, macskával. A kutatók olyan információkra is kíváncsiak voltak, melyek a szülőkkel kapcsolatosak, dohányzás, asztma, allergia előfordulása, illetve hogy a kicsinek vannak-e testvérei, szoptatta-e az édesanyja, vagy milyen értékekkel, mikor született (súly, hossz, születési évszak). A családok 35 százaléka kutyatartó, 24 százaléka macskatartó volt. A gyermekek többsége rendszeresen találkozott négylábú kedvencekkel más formában is, nagyszülőnél, rokonnál, barátoknál. A szülők közben naplót vezettek a gyermek egészségi állapotáról, feljegyezték például, mikor kap antibiotikumot, mikor lázas, köhög, náthás vagy szenved fülgyulladásban.

Az állatokkal kontaktusba kerülő kicsik a vizsgált időszak 76 százalékában voltak egészségesek, míg az állatot nem tartó szülők gyermekei 65 százalékban. 44 százalékkal ritkábban jelentkezett a belső fül fertőzése, és 29 százalékkal kevesebbszer kaptak antibiotikumot az állattartó családban élők.

A kutatók azt a következtetést vonták le, hogy talán az állatok által a lakásba bevitt kosz illetve a mikroorganizmusok gyorsabb érésre serkentik a kicsik immunrendszerét. Bár még további vizsgálatokra van szükség a témában, feltételezhető, hogy a kutya vagy macska közelsége nem lehet gond, sőt, talán még jó is, ha újszülött érkezik a családba.

Nálatok élt együtt a kisbaba valamilyen házi kedvenccel? Aggódtatok esetleg amiatt, hogy a terhesség alatt ti, vagy később a kicsi betegségeket kaphat el a kutyától vagy macskától?

Juditty

Forrás:

http://www.informed.hu/betegsegek/betegsegek_reszletesen/pediatrics/a-kutyatarto-csaladok-csecsemoi-egeszsegesebbek-lehetnek-173294.html

A kutatás a Pediatrics folyóiratban: http://pediatrics.aappublications.org/content/130/2/211.full?sid=38be84e2-bc26-4e1a-be4d-51ba2bb6bfed