Minden évben készülök gasztro ajándékokkal is a karácsonyra, készítettem már különböző likőröket, instant sütiket. Régebben kézzel gyúrtam kis trüffel-, és egyéb bonbon golyókat, és idén beruháztam egy szilikon csokiöntő formára, de egy szilikonos jégkocka tartó is tökéletesen megfelel a célnak. Kezdetnek kettő töltelék nélküli bonbonfajtát készítettem, ez az utolsó utáni pillanatban is kivitelezhető, ha van otthon kellő mennyiségű maradék csokimikulás.

Hozzávalók:

Tört manduláshoz:

  • 150g csokoládé

  • 30g apróra vagdalt, hámozott mandula

  • egy csipet mézeskalács fűszerkeverék

Csíkoshoz:

  • 60 g fehércsokoládé

  • 60 g tejcsokoládé

  • 60 g étcsokoládé

    Az én formám kb. 180g masszát nyel el, és 15 db kis csokit tudok vele készíteni, a mennyiségek, a felhasznált formától függően változhatnak.

    A mandulát forrásban lévő vízbe tettem, amikor megszínezte a vizet a héja, szűrőkanállal kivettem, a vizet takarékra vettem, majd kinyomkodtam a héjából a magokat. Míg megszikkadt, egy kisebb lábost tettem a víz fölé (amiből a mandulát kihalásztam), úgy, hogy az alja ne lógjon a vízbe. Beletördeltem a csokit, és a gőz fölött megolvasztottam, közben egy éles késsel apróra vágtam a hámozott mandulát. Az olvadt csokiba szórtam a mandulát és a mézeskalács fűszert, jól összekevertem, majd teáskanállal a formába töltöttem. Töltögetés közben a formát többször, óvatosan megrázogattam, a szélénél fogva, hogy a levegőbuborékok távozzanak a masszából. Majd néhány percre a fagyasztóba tettem. Türelmesek a hűtőbe is tehetik, de ott sokkal lassabban köt meg a csokoládé.

    A csíkosnál először a fehércsokit tettem a gőz fölé olvadni, miután megolvadt, a formákat harmadukig töltöttem a masszával, majd a fagyasztóba tettem. Míg hűlt, a lábosba beletördeltem a tejcsokit, és jól összekevertem, hogy ne maradjanak benne fehér csíkok. Kivettem a fagyasztóból a formát, és 2/3 részig megtöltöttem a tejcsokoládéval, majd ismét a fagyasztóba tettem. Utána felolvasztottam az étcsokit, újból elővettem a formát a fagyasztóból, majd csurig töltöttem a masszával, és ismét jégre tettem. Minden fázis után óvatosan megrázogattam, hogy ne legyen levegős. Miután megkötött, kinyomkodtam a csokikat a formából, és szép csíkos bonbonokat kaptam. A mélyhűtőbe célszerű vágódeszkával tenni, lehetőleg teljesen vízszintes felületre, hogy ne folyjon ki a csoki, és ne legyenek ferdék a csíkok.

    Az első adagnál túl sűrűnek találtam a mandulás csokimasszát, és aggódtam, hogy fogom beletuszkolni a kapszlikba, ezért hirtelen ötlettől vezérelve egy mokkáskanál vízzel próbáltam lazítani. Sajnos így viszont kicsapódott a kakaóvaj a csokiból, ami csak dermedés után derült ki, illetve ekkor szembesültem vele, hogy a massza levegős volta miatt nem lettek túl szépek a csokik, ellenben nagyon finomak. Ezért készítettem egy pótadagot, hogy mégis normálisan nézzen ki a fotón, itt pedig elkövettem azt a hibát, hogy nagyon lágy, kéztől olvadó tejcsokit használtam, (csak egy tábla Milka volt kéznél), így mikor a fotóhoz rendezgettem a csokikat, szépen elkezdtek olvadni az ujjaim alatt. Egyszóval ha ajándékba készítitek, keményebb, kézmelegre nehezebben olvadó csokit válasszatok, a mikulások többsége általában ilyen, semmi esetre se tegyetek vizet a csokihoz, és ne felejtsétek el megrázogatni a formát, miközben töltögettek.

    Halacska

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?