Már nagyon régi, gyerekkorba visszanyúló szokásom, hogy a legtöbb családtagnak, barátnak valamilyen személyre szabott, kézzel készült ajándékkal is kedveskedem karácsonyra. Az idők során kitapasztaltam, hogy kik azok, akik jobban örülnek egy standard kozmetikum csomagnak vagy egy üveg márkás italnak, őket nem bombázom kézzel készített ajándékokkal, maximum egy sk. kísérőkártyát tűzök a csomagjukra. Az elmúlt évek, és az idei év terméséből hozok nektek néhány ötletet, melyek elsősorban a gyerekekre fókuszálnak, hátha kedvet kaptok egy kis közös kézműveskedéshez.

Kéz és/vagy láblenyomatos póló bevállalós apukának/nagypapáknak

Hozzávalók:

  • világos színű póló
  • sötétebb színű, bőrbarát, tubusos textil festék
  • egy nagyobb fejű ecset
  • újságpapír
  • kisgyermek kezek vagy talpak

A biztonság kedvéért ne csak a gyerekre adjunk olyan ruhát, amit nem sajnálunk, ha festékes lesz, magunkra is gondoljunk, ha nem szeretnénk, hogy a kedvenc pulcsinkat is egy kék tenyérlenyomat díszítse. Lehetőleg kövezett helységben dolgozzunk, a fürdőszoba a legideálisabb, de ha ott nem férnénk el, akkor az ahhoz legközelebbi, könnyen tisztítható padozattal rendelkező helységre essen a választás, hogy a nagy mű elkészülte után, rögtön a csap alá dughassuk a festékes mancsokat.

Újságpapírral leterítjük a földet, erre jön a póló szépen kisimítva, a póló két rétege közé több újságpapírt csúsztassunk be, (hogy ne üssön át a póló hátára is a minta) vagy egy kisebb gyúródeszkára fektessünk egy újságot, és azt dugjuk bele a pólóba. Kisebb gyerekeknek célszerűbb a talpát bekenni a festékkel, nagyobbaknak lehet a kezét is. Ülő helyzetben kenjük be egy nagyobb ecsettel festékkel a gyerek talpát vastagon, ha készen vagyunk, emeljük fel és tegyük a póló egyik felére, fogjuk meg a póló szélét, hogy ne csúszkáljon, és kérjük meg a gyereket, hogy sétáljon át rajta, vagy ha a kezét kentük be, kedve szerint készítsen lenyomatokat. Ha úgy ítéljük meg, hogy túl halvány lett a lenyomat, bekenhetjük újból  a talpakat/kezeket. Végezetül szappanos vízzel mossuk le a gyereket, ha bárhol festékes lett a padló vagy a szaniter, még száradás előtt könnyen le tudjuk törölni.

Nem kell tökéletesnek lennie! Ha van olyan bevállalós a papa, hogy az unokák kéz/láblenyomataival tarkított pólóban feszítsen, nem fogja zavarni, hogy két lenyomat keresztezi egymást, vagy meggyűrődött a póló a talpacskák alatt. A legtöbb textilfestéket száradás után bele kell vasalni az anyagba, hogy tartós legyen, mindig kövessük az erre vonatkozó használati utasítást. Arra azért készüljünk fel, hogy a sokadik mosás után fokozatosan halványodni fognak a nyomok.

Kéz/láblenyomat vitrinben gyűjtögető nagyiknak

  • világosabb színű, legalább 120g/m² papír
  • olló, vonalzó, ceruza
  • sötétebb színű, bőrbarát textilfesték
  • ecset
  • baba talpacska, kisgyerek tenyér

A papíron mérjük ki, rajzoljuk be, majd vágjuk ki a kívánt méretnek megfelelően akkora darabokat, amilyen nagy képkeretbe kívánjuk tenni a nagy művet. Én 9x13-as lapocskákat vágtam, de lehet 10x15-ös vagy nagyobb mérettel is dolgozni, ebben az esetben akár mindkét talpról tudunk lenyomatot venni ugyanarra a papírra. Ezt bármikor előre megcsinálhatjuk, amikor van rá időnk. A festéshez a fent leírt öltözet itt is érvényes, azzal a különbséggel, hogy ha a baba talplenyomatát szeretnénk levenni, akkor célszerű ezt a pelenkázón vagy az ágyon megtenni. Tegyünk alá egy eldobható pelenkázóbetétet, hogy lehetőleg az legyen festékes, és készítsünk ki egy nedves törlőkendőt, hogy a festék nagyját rögtön le tudjuk törölni. Ha tudunk, kérjünk segítséget, az egyik felnőtt így meg tudja fogni az izgága babalábat, míg mi gyorsan elkenjük a talpán a festéket, majd az előre levágott lapocskákat szép sorban rányomjuk. Ha sok lenyomatot akarunk csinálni, mert szeretnénk elárasztani a tágabb családot is szemünk fénye talpával, akkor pótoljuk közben a festéket.

Ha végeztünk, töröljük le a festéket az előre kikészített törlőkendővel, majd alaposan mossuk le szappanos vízzel a ded lábát. A nyomatokat elláthatjuk névvel, dátummal is, valamilyen sötétebb színű filccel vagy tollal. Teljes száradás után keretbe foglalhatjuk őket. Én a képkereteket is magam szoktam készíteni, (csak a jobb oldali keret saját gyártmány, a másikat valamikor réges-régen kaptam) de erről majd egy későbbi részben lesz bővebben szó.

Halacska

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?