kórházteszt szülés

Ha az elmúlt két évben hoztad világra gyermeked, küldd el nekünk te is véleményed a kórházról, ahol szültél. A szempontsort és a segítséget itt találod hozzá.

A kórház neve: Tolna Megyei Balassa János Kórház, Szekszárd 

A szülés időpontja (év, hónap): 2017. szeptember (és 2014. november) 

A kórház állapota: a kórház épülete kívülről is és belülről is elég lepusztult, felújításra szoruló. Az ágyak kényelmetlenek, magasak és nyikorognak, lehetetlen normálisan beállítani őket. 

A zuhanyzók állapota: fel vannak újítva nagyjából, de a takarítással vannak gondok. Naponta kétszer van takarítás, de nem túl alapos. 

Szülészet/szülőszoba korszerűsége: két szülőszoba van, ebből az egyik alternatív, jól felszerelt.  Ez egyszemélyes és szép új. Van benne minden: kád, bordásfal, labda, szülősámli, klíma, zene. De ezeket nem nagyon engedik használni, nekem legalábbis mindkét alkalommal az ágyon fekve, „bedrótozva” kellett vajúdnom. Nem hallottam, hogy bárki használta volna pl. a kádat. A másik szülőszoba borzalmas, kb. 4-5 ágy van, amiket csak láncon lelógó függönyök választanak el egymástól, zöld csempe, régi szekrények, ágyak. A szerencsén múlik, hova kerül az ember, nekem mindkétszer szerencsém volt. 

Orvosok, szülésznők, csecsemős nővérek segítőkészsége: elég vegyesek a tapasztalataim, van köztük mogorva, de van nagyon kedves is. Mindkétszer fogadott orvosnál szültem, de legutóbb volt szerencsém az ügyeletes dokihoz is rövid ideig. A történethez hozzátartozik, hogy nagyon gyors volt a második szülésem (reggel 8-kor minden előzmény nélkül elfolyt a magzatvíz, 9-re értünk be, 11-kor már ki is bújt a babám, mindenféle rásegítés nélkül), de annál fájdalmasabb, így hát elég hangos voltam. A „kedves” doktort meg nyilván zavartam, mert üvöltözött velem, hogy épp most ölöm meg a kisbabámat, ha nem fogom be a számat (hozzátenném, hogy a szívhangja végig rendben volt).

Aztán megjött a dokim és szerencsére ő kitakarodott. Szülésznők közül mindkétszer kifogtam a legkevesebbet, imádtam, sokat segített a jelenléte, de egyébként nem lehet szülésznőt fogadni. Csecsemősök között a fiatalabbak aranyosak, az idősebbek kicsit mogorvábbak, de lehetett tőlük kérdezni, jöttek is rendszeresen segíteni. Rooming-in rendszer van, de bármikor be lehet tolni hozzájuk a babát, nem szólnak érte. 

Szülésvezetés: alapvetően nem siettetik, első szülésem is vízelfolyással indult, ott mondták, hogy 12 órát várnak, aztán indítás, de szerencsére nem volt rá szükség. Oxytocint egyszer sem kaptam. A gátvédelmet támogatják, nincs rutinszerű metszés. Ha van kísérő, nem ülnek a nyakunkon, hagyják, hogy menjen minden magától, néha vizsgálnak. Viszont a beöntés, borotválás kötelező. Fájdalomcsillapítás gyanánt nevetőgáz használható, én kipróbáltam és nekem bejött, de sokan nem szeretik. Az igaz, hogy ugyanúgy fáj tőle, de valahogy nem érdekli az embert. Kitolásnál elvették, hogy együtt tudjak működni. 

Császármetszés: apuka nem lehet bent. 

Látogatási rend: meghatározott rendje van a látogatásnak, amit be is tartanak. Délelőtt 10:30-11:30 és délután 16:30-17:30 között van látogatás, az osztályra nem jöhet be senki, egy kis folyosórészen lehet beszélgetni. Ülőhely talán 3-4 van, nem túl kellemes a huzatos lépcsőház mellett állva beszélgetni friss sebekkel. 12 éven aluli gyerek fel sem jöhet, videón a portán nézhetik meg a babákat (ez pl. nagyobb  testvér esetén probléma). Egyébként egy üvegajtóhoz lehet odatolni a babákat, de ott csak egynek van hely, szóval ez az egész nem jól megoldott szerintem. De az jó, hogy nincs a kórteremben mászkálás. 

Mit kell vinni a baba ellátásához: ruhát adnak, nem is érdemes vinni, csak a hazavitelhez, mert fürdetéskor csak elkeveredik. Pelust, popsitörlőt kell csak vinni, krémet meg egyéb dolgokat adnak. 

Hány ágyra jut egy zuhanyzó: ezt pontosan nem tudom, de egy közös vizesblokk van 2 db zuhanyzóval és 3 db vécével, ezt használja mindenki. 

Van-e VIP szoba? Nincs.  

Koszt mennyisége, minősége: szokásos kórházi koszt, szerintem egy szoptató kismamának kell a pótlás, mivel a vacsora öt órakor pl. egy szelet kenyér valamivel. Nekem ez kevés reggelig.

Kommunikáció (adott-e információkat, tájékoztatott-e az orvos/szülésznő a szülés előtt/közben/után): igen, mindent elmondtak, amire kíváncsi voltam. 

Kaptál-e tanácsokat hazamenetel előtt: igen, kaptam hazamenetel előtt is és szülés után is. Minden papírmunkát is elintéz a kórház, csak az adatokat kell hozzá megadni. Postán küldik ki az okmányokat. 

Bármilyen egyéb tapasztalat, amit fontosnak tartasz: bár a kórház épülete korszerűtlen, én mégis azért választottam ezt, mert itt a csecsemősök és az orvosok nagyon szoptatáspártiak, nem tömik fölöslegesen tápszerrel vagy cukros vízzel a babákat, 24 órában velünk lehetnek, segítenek a szoptatást elkezdeni és számomra ezek fontos szempontok voltak.

Pontszámok:

  • kórtermek állapota: 1 (én pl. egy olyan kétszemélyes kórteremben voltam, ami annyira keskeny volt, hogy csak úgy tudtam kimenni, ha előbb kitoltam a szobatárs babáját a folyosóra...)
  • szülőszoba korszerűsége: alternatív 10, hagyományos 1
  • felszereltség (orvosi, higiéniai eszközök): 8
  • mellékhelyiségek/zuhanyzók állapota: 2 (fel van újítva, de kevés van belőlük és azt sem takarítják rendesen) 
  • orvosok segítőkészsége: 1 (ha van fogadott, persze 10, de a többi orvos nem is foglalkozott velem, sőt bunkó volt. Vizit csak annyi volt, hogy megkérdezték, minden rendben van-e) 
  • szülésznők segítőkészsége: 10 
  • csecsemős nővérek segítőkészsége: 8
  • kommunikáció, tájékoztatás: 8
  • tisztaság: 2
  • ellátás minősége: 2
  • személyes élmények: 5 (ellátás, tisztaság, hely állapota miatt) 

M.

kórházteszt szülésBezzeganya az Instagramon!

Ha szereted a humort, a vicces képeket, Insta-oldalunkon terhességgel, gyerekneveléssel, anyasággal, családdal kapcsolatos, szórakoztató tartalmakat találsz. 

Ha van Insta-fiókod, követheted is a Bezzeganyát>>>

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?