A fegyverneki Kunhalom Agrária Kft. szarvasmarha telepén lakókonténerből alakítottak ki gyermekmegőrzőt, amelyben egy szakképzett óvónő vigyáz a gyerekekre, amíg édesanyjuk dolgozik, számol be a családbarát kezdeményezésről a HRportal.

'County Fair, Walton, NY' photo (c) 2009, CMMooney - license: http://creativecommons.org/licenses/by-nd/2.0/

A tehenészet osztrák tulajdonosa, akinek ezek szerint  megéri kismamákat alkalmazni,  bízik abban, hogy ez a minta az ország más részein is követőkre talál majd.


Az osztrák agráripari szakember, Hornich Frank nem is tipikus külföldi befektető, hiszen amellett, hogy 14 esztendeje irányítja a tehenészetet, nemcsak megélhetésre, hanem barátokra, tisztelőkre és otthonra is lelt Magyarországon, írja a HRportal. Vállalkozása ma már 4000 hektár szántóföldön és évente mintegy 5 millió liternyi tejet termelő állatsereglettel gazdálkodik: 600 tehénnel, valamint további 700 növendék szarvasmarhával büszkélkedhet. A minibölcsiben van 14 és 3 és félhónapos baba is, akire szakképzett gondozó vigyáz, míg édesanyjuk dolgozik.

Hornich Frank szerint Ausztriában nagyobb cégeknél már nem ritkák a hasonló megoldások, amelyek célja alapvetően ott is, itt is ugyanaz: a jó dolgozókat megtartani, megbecsülni és hozzásegíteni ahhoz, hogy kiegyensúlyozott, nyugodt hátország mellett örömüket leljék és sikeresek legyenek a munkájukban.

Különösen igaz ez az agráriumra, amely sajátos ágazat: itt többet kell tennie egy vezetőnek a dolgozóiért, mint a gazdaság más területén - vélekedik. - Ettől függetlenül a gyerekmegőrző pénzügyileg sem nevezhető rossz befektetésnek. Aránylag kevés ráfordítással sikerült megvalósítanunk, és a működtetése hosszú távon már azzal megtérül, hogy az anyukák előbb tudnak visszatérni hivatásukhoz.

Vakmacska

Forrás: HR Portal