kórházteszt sürgősségi császár

Kórházteszt, SOTE 2, 2017 augusztus
 

Egy nappal kiírás után beestünk kétperces fájásokkal hajnalban. A fogadott dokim pont bent volt, megvizsgált, átöltöztem hálóingbe (nem adnak, neked kell vinned, amiben vajúdsz és amiben szülsz) és bekerültünk férjemmel a hatágyas vajúdóba, ahol apuka is ott lehet. Hatan voltunk, ha valakit vizsgáltak, akkor apukákat kiküldték. Nem volt légkondi, 40 fokban vajúdás közben jólesett volna. Vajúdóban ctg van, de zsinóros, így nem lehetett vele sétálni. Reggel fél 7-től 11-ig a vajúdóban voltam, utána lett szabad szülőszoba. 

Szülőszoba
 

A szülőszobán egy kényelmetlen dönthető ágy van, ctg amivel lehet mozogni, zuhanyzó labdával és egy vécé. Az ügyeletes szülésznő tündér volt, ő mutatta meg mit hogyan, hogy könnyebb legyen. Nem volt itt se légkondi, 40 fok szintén, de már volt ventillátor így az állott levegőt az mozgatta legalább. Délután 2 körül könyörögtem az epidurálért, kaphattam volna, de kicsit megfélemlített az aneszteziológus, így nem éltem vele. 

Sürgősségi császár
 

Sürgősségi császármetszés volt, a fogadott orvosom reggel fél 7-től délután 3-ig várt, ez idő alatt 2,5 ujjnyira tágultam. Az oxitocint tolták belém, a kisfiamon a köldökzsinór körbe volt csavarodva, a szülésznő azt mondta, hogy ő már burokrepesztés után látta, hogy ebből császár lesz, de nem tudta meggyőzni az orvosomat... A műtő nagyon jól felszerelt. Ahogy kiemelték belőlem, elvitték a babámat, de visszahozták egy puszira. Annyira erőtlen voltam, hogy megsimogatni se tudtam... Az orvosom 10/1-et kap, aneszteziológus 10/10-et, aki bent volt műtétnél, tartotta bennem a lelket. A szülésznők vegyesek, érdemes szülésznőt fogadni. 

Aranyóra teljesen szülésznőtől függ, nekünk egy óra jutott, utána egy flegma szülésznő kirakta a férjemet, elvitte a babámat, és öt órán keresztül feküdtem a vajúdóban, mert máshol nem volt hely, így az aranyóra sem volt hármasban... Két vajúdó anyukával öröm volt az első igazi együtt töltött óránk.

A gyerekágy nem fényűző, 40 fok volt, szintén semmi légkondi. Az egyágyas szobákat újítják fel, egész nap a fúrást hallgattuk. Egyágyas szoba 10 ezer/éj, kétágyas 5 ezer/éj. A kétágyas lehetőségével éltünk. Két szobának van egy egybenyitott fürdője, a takarítónő naponta kétszer felmosott, kukát háromszor cseréltek. A kétágyasban, ahol voltam, az ágy magas volt, kényelmetlen, friss császárosan nem volt leányálom. Az ablakot este csukni kellett, mert jöttek be a szúnyogok és összecsipkedték a babámat, nem volt szúnyogháló sehol.

Csecsemősök
 

A csecsemősök kritikán aluliak, lekezelőek, bunkók, kerestem őket, hogy mutassák meg, hogy hogyan kell pelenkázni, szoptatni, de nem volt bent senki. A szobatársam mutatott meg mindent, örök hála érte. Utolsó nap az egyik csecsemős aranyos volt, mindent elmondott, hogy hazaérezés után mi a teendő.

Ha 2016-ban vagy 2017-ben hoztad világra gyermeked, küldd el nekünk te is véleményed a kórházról, ahol szültél. A szempontsort és a segítséget itt találod hozzá.

Minden nap 8-ra be kellett tolni a babákat fürdetésre. Három napig a megszáradt vér ott volt a babám fülén, kíváncsi voltam, mikor mossák meg, hát ott maradt minden egyes fürdetés alkalmával. Fürdetéskor egy pelust kell bedobni a kiskocsiba, ruhát kórházit adnak rá, de napközben lehet a saját ruhájában is, átöltöztetheted. Az egy óra fürdetés alatt lehetett elmenni lezuhanyozni, nem preferálták, ha betolja anyuka hozzájuk a babát.

A kajáról nem tudok nyilatkozni, hozták be a rokonok.

Látogatás
 

A látogatás két helyszínen történhet, a „tulipános” retró résznél, ott több a hely, levegő, ajánlom. A másik a főlift mellett, tömve volt mindig, leülni se lehetett sokszor, levegő pedig nem volt.

Bárki megfoghatja a picit, senki nem nézi, a látogatási időt viszont igen, 19-kor vége, de reggel 8-tól már bent volt a férjem velünk. A gyerekágyas nővérkék tündériek, nagyon jó humorral, segítenek mindenben, nem néznek csúnyán, ha az első zuhanyzás után nem tudod egyedül felvenni a bugyit és hívod őket.

A záróban persze olyan dolgok álltak, amik nem voltak igazak, egyszer senki sem kötötte át a sebemet 40 fokban, meg se nyomkodták a hasamat, meg se kérdezték, hogy hogy vagyok. Orvosok vizitkor csak benéztek a szobába, nem kérdeztek semmit és mentek tovább.

Értékelési pontszámok:
 

szülészet állapota: 10/9

kórtermek állapota: 10/6

szülőszoba korszerűsége:10/6

felszereltség (orvosi, higiéniai eszközök): 10/7

mellékhelyiségek/zuhanyzók állapota:10/5

orvosok segítőkészsége:10/2

szülésznők segítőkészsége:10/10

csecsemős nővérek segítőkészsége:10/2

kommunikáció, tájékoztatás:10/2 (a csecsemős nővér miatt)

tisztaság: 10/10

F.

kórházteszt sürgősségi császárBezzeganya az Instagramon!

Ha szereted a humort, a vicces képeket, Insta-oldalunkon terhességgel, gyerekneveléssel, anyasággal, családdal kapcsolatos, szórakoztató tartalmakat találsz. 

Ha van Insta-fiókod, követheted is a Bezzeganyát>>>

Családtervezés, terhesség, szülés, gyereknevelés, egészség-betegség, szórakozás – ezekben a kategóriákban témánként tudsz böngészni a tartalmaink között. Kövesd a Bezzeganyát a Google+ -on is!

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?