Hallgatom reggel a kocsiban az egyik kereskedelmi rádiót. A témájuk: jó-e, ha nem adatjuk be a kötelező védőoltást a gyerekeknek.

Betelefonál egy gyermeket tervező fiatalember és kifejti, hogy ő bizony nem fogja beoltatni a gyerekét, mert az ő gyereke úgyis erős lesz és legyőz minden betegséget, és esze ágában sincs a védőoltásban levő legyengített/elölt vírussal terhelni a gyereket. Ő kifejti ezt a véleményt, bátran és harcosan odaszúr egyet a szemét pénzéhes gyógyszergyáraknak, én meg kamillázok. Igaz lenne? Ma, a 21. században valóban komolyan gondolják emberek, hogy a kötelező védőoltás több kárt okoz, mint hasznot? Komoly, hogy például a mellékhatásként jelentkező láz rosszabb, mint az oltás nélkül elkapott betegség és a szövődményei?

 

Twitter 365 Project - Day 111photo © 2009 Luis Markovic | more info (via: Wylio)

Régen, amikor a Rémkirály még sok gyereket vitt el magával, a szülők szerintem öltek volna a lehetőségéért, hogy megelőzhessék a bajt.

Persze manapság könnyű úgy kardoskodni az oltások ellen, hogy a magyar lakosság – hála az égnek – nagy százalékban átoltott.

„A probléma az, hogy a szülők figyelmen kívül hagyják, hogy azért nincs kanyarójárvány Magyarországon, mert a gyerekek 98 százaléka megkapja az oltást. Ekkora átoltottság kell ahhoz, hogy ne tudjon járvány kialakulni. Ha ez az arány csökken, a külföldről behurcolt fertőzésekből több lesz a megbetegedés itthon is. Magyarország földrajzi értelemben átjáróház, és a közelmúltban tört ki kanyarójárvány Ausztriában, Bulgáriában, ami figyelmeztető jelzés számunkra is. Az egyre növekvő magyarországi kínai lakosságról pedig tudni kell, hogy Kínában a mai napig gyakori a kanyaró, és előfordul gyermekbénulás is” – magyarázta a dolog veszélyét Dr. Kulcsár Andrea, a Szent László Kórház infektológusa egy cikkben.
„Mivel az évtizedek óta jól működő kötelező oltási rendszer nyomán eltűntek a kanyaró okozta súlyos szövődmények, és a fiatal szülők nem látnak meghalni kanyaró okozta agyvelőgyulladásban gyermeket, nem hallanak szamárköhögésben fuldokolni csecsemőt és soha nem láttak gyermekbénulásban megnyomorodni fiatalokat, ezért az oltásokat felesleges és veszélyes beavatkozásnak látják” – mondja a doktornő.

„Hogy űzi, hajtja, a ló szinte száll,
mert sír és jajgat a kis lázas száj;
s hogy végre otthonába ér,
karjában gyermeke már nem él.”

Nagy-Britanniában egyébként pár éve törölték az orvosok jegyzékéből azt a dr. Andrew Wakefieldet, aki kapcsolatot sejtetett a mumpsz-rubeola-kanyaró elleni kombinált gyermekkori védőoltás, az MMR-vakcina és az autizmus között. A tanulmány 12 társzerzője közül 10-en évekkel ezelőtt visszavonták támogatásukat a cikktől, és az azt leközlő orvosi lap is visszavonta. Ennek ellenére az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában és más európai országokban. A korábbi 95 százalékos átoltottság 79 (helyenként viszont akár 50) százalékra esett vissza.

Az infektológus szerint Magyarországon két nyugati tévképzetet mosnak össze a szülők. „Úgy vélik, hogy az oltásban lévő tiomerzál (higanytartalmú tartósítószer) okoz autizmust. Holott az MMR-oltásban eleve nincs tiomerzál, mivel az az élő vírusokat elölné.”

A kötelező oltások beadását megtagadó szülők egyébként szabálysértést követnek el, melyet pénzbüntetéssel lehet büntetni, akár többször is, egészen addig, amíg a vakcinát meg nem kapja gyermekük.

Diftéria, tetanusz, szamárköhögés, gyerekbénulás, mumpsz, kanyaró és rózsahimlő. Szörnyű betegségek, amelyektől régen rettegtek, ma viszont szinte ismeretlenek hazánkban. Az átoltottságnak köszönhetően ugyanis nem kell attól félnünk, hogy gyermekünk megbetegszik és belehal valamelyikbe, vagy megnyomorodik egy életre. Sőt, attól sem kell félnünk, hogy unokánk hal bele lányunk betegségébe magzatként, esetleg magával szólítva anyját is, mert az oltás megvédi őt is. Magyarországon évente nagyjából 200 esetben regisztrálnak valamilyen oltással kapcsolatos fokozott reakciót. Ezek mindegyikét kivizsgálják, de döntő részben ezek is csupán múló tünetek – állítja az ÁNTSZ.

A rádióban hallott vélemények után szinte félve teszem fel végezetül a kérdést nektek: szerintetek jó ötlet, ha valaki nem adatja be a kötelező védőoltásokat gyerekének? Vagy csak azért olyan bátrak ezek az „alternatív” szülők, mert bízhatnak az átoltott társadalom védőhálójában?


Center

http://www.origo.hu/archivum/20100601-pariava-valt-kutatoorvos-novekvo-vedooltasellenesseg.html

http://csaladhalo.hu/cikk/0-3-eves-korig/mekkora-kockazatot-jelentenek-kotelezo-vedooltasok