A 26. hét sem telt eseménytelenül.

Egészségügyi történetek
 

A kislányunk szerencsére eddig nem volt beteges, egy kezemen meg tudom számolni, hányszor volt klasszikus megfázása vagy bármilyen légúti megbetegedése. Egy komolyabb vírus-benyalása tavaly karácsonykor történt, akkor kipipáltuk a „Szenteste az ügyeleten” projektet is. Most azonban egy teljesen más jellegű panasszal kellett elmennünk egy gyereknőgyógyászhoz. Egyre több helyről hallom ezt a problémát, amikor lányoknál a kisajkak összetapadnak. Lehet azt mondani, ahogyan egy elmés idősebb nőrokonom fogalmazott - ami a szívén, az a száján -, hogy egy ekkora gyereknek nincs szüksége még a hüvelyére, és ráérünk ezzel macerázni, khm, khm… persze, de ha sokáig nem kezelik, félő, hogy a vizelet sem tud a megfelelően ürülni, úgyhogy jónak láttuk megoldani a problémát. Amitől tartottam, hogy a szobatisztaság első felén túllépve a beavatkozás nehogy bezavarjon a folyamatba, illetve pont előttünk áll még a közös családi nyaralás, lehet-e vízbe menni, ha esetleg rögtön szétszedik neki, stb. stb.

A nagyon kedves, fiatal doktornőnek elmondtam az aggályaimat, de azt mondta, hogy természetes vízbe simán mehet utána, a strandokat inkább kerüljünk két hónapig, és nem fog sem fájni, sem csípni a vizeletürítés sem. Elméletben teljesítjük eme feltételeket, mert a Balaton és a Velencei-tó a soros idén, és a fővárosi strandoknak egyébként sem vagyok a nagy barátja. A beavatkozás megvolt, lánykánk közben végig a tekintetembe kapaszkodott és egy kicsit pityergett csak. Én viszont majdnem elbőgtem magam… Az első pisi nehezen jött ki, viszont utána mintha semmi nem történt volna. A férjem nyugtatott azzal, hogy jobb volt ezt most kezelni, mint amikor már még nagyobb hassal, vagy a fiúkkal leszünk, és van ebben valami. De hogy mennyire meg tudja viselni az anyát egy ilyen szokatlanabb orvosi helyzet, azt most éltem át először.

Terhességi vércukor
 

Nem volt sok idő a kesergésre, mert másnap korán mentem az újabb vércukorterhelésre és laborvizsgálatokra. Ennek két nap múlva meg is jött az eredménye: a vörösvértest, hemoglobin értékek kicsit alacsonyabbak a kelleténél, a cukornál pedig a referenciaérték aljától három tizednyire vagyok elmaradva. Megszoktam, hogy nálam ezekkel nincsen gond, és annyira zavart, hogy inkább írtam a dokimnak; a sok-sok előzmény után tutira mennék, ha lehet. Azt jelezte, hogy ha ez megnyugtat, szedjek bármilyen vaskészítményt a legközelebbi találkozásunkig, aztán majd ő felír egy speciálisat. A cukorral meg nem kell foglalkozni, ez nagyon kis mértékű eltérés.

Azt még nem mondtam el nektek, hogy kifejezett terhesvitamint nem szedek rendszeresen, amit viszont nagy dózisban minden nap kell szednem, a C-, a D-vitamin, a kalcium és a magnézium. Az elején még persze a folsavval egészült ki a lista. Mázli, hogy nyakunkon a friss zöldség- és gyümölcsszezon, legalább az édességeket fel tudom váltani normálisabb harapnivalókra. És talán még valamennyi tartalommal is bírnak ezek a finomságok. Az előírt ásványi anyagok közül a magnézium egyfajta lelki megnyugtatás is számomra; az első terhességemhez képest sokkal intenzívebben érzek minden húzódást, nyúlást, és azt hiszem, a félelmetesen hangzó Braxton-Hicks összehúzódásokat is. Ez utóbbi gyanújánál, vagy ha túllőttem az estét, bekapok még egy magnézium bogyót és sokkal nyugodtabb vagyok utána. Mindezt orvosi jóváhagyással persze.

„Ah, kínos élet: reggel, estve. Öltözni és vetkezni kell!” (Arany János)

A következő három napon megint nálunk volt anyu, dolga is volt Pesten, és ilyenkor én is szusszanhatok. A gyerek boldog, hogy végre megjött az élő játszóház, én meg lazulok. Egyik nap délelőtt a buzgóság is elnyomott, aztán kiszabadultam egyedül (juhéj) ruhákat és alsóneműket venni. Merthogy a méretek kúsznak felfelé, a korábbi terhesruháimból el is kezdtem eladogatni darabokat, annyira szűkek lettek. Három éve jó barátságot ápoltam a turikkal és kínai üzletekkel, de egy-egy igazi boltból való, hiperdivatosan mondhatnánk, fast fashion darabot is beszereztem. Most maradok az előbbi verziónál, és igyekszem olyan holmikat venni, amiket esetleg későbbi nyarakon is elsüthetek. Múlt héten írtam, mennyire szenvedek a melegtől, de azt azért el kell ismernem, hogy ez az öltözködés téma ilyen időben mégiscsak sokkal egyszerűbb.

Ne a terhesség alatt kezdd el az egészséges táplálkozást!

A terhesség alatt az ember lánya gyakran ellenállhatatlan vágyat érez, hogy kifossza a hűtőt, és sokszor elementáris erővel tör rá az éhség. Terhesség alatti táplálkozás - a dietetikus szemével.

Tovább>>>

Szoros emberfogás
 

A lazulás másik oldala, legalábbis elméletben, hogy elkezdődött a foci VB. Gyerekkori rögzülés, hogy amikor valamilyen világszintű sportesemény van, akkor az poén, más, végre nem a megszokott hétköznapok jönnek. Akkoriban a családdal a tv, nagykoromban a barátnőkkel a szabadtéri csapszékek kivetítői előtt múlattuk az időt ezekben az időszakokban. A férjem nem kapta örökül ezt a nemes hagyományt, és bár néhanapján saját kedvtelésére kimegy futni, az olimpián kívül nem igen izgatják ezek a dolgok. Ettől függetlenül aranyosan alkalmazkodott ehhez a mániámhoz, nem mintha most lenne időnk megnézni egy-egy meccset, de a tudat, hogy a lehetőség elvileg adott, nálam már sokat számít. Így történhet, hogy a gyerek tőlem kérdezi elalvás előtt: „anya, miért nem nézel meccset?” Na, erről ennyit.

A babák jól vannak
 

Egy-egy hét elteltekor, a fordulónap körül megfigyeltem, hogy visszajön az öklendezés, elmegy a kedvem mindentől, jön az értelem és ok nélküli bőgés, kapom a klasszikus hormonfröccsöt. E mellett ezen a héten megérkezett szisztematikusan a gyomorégés is, a babák pedig akkorák lettek, hogy egy-egy erősebb mozdulatuk nyomán már kívülről is látszik a dudor vagy hullámzás. Anyám kérdezte, mennyire beszélek hozzájuk vagy hasonlók, és hallgatok-e szép klasszikus zenét. Persze. Zenét igyekszem néha betenni, a barokkra vagyok most rákattanva, de ilyenkor lánykám leállít, hogy mégiscsak jobb lenne a Marci öltözik Halász Jutkától és Cipőtől. (Aki még nem hallotta azt az albumot, nagyon klassz ennek a korosztálynak.) Szóval jóanyám elkezdte olvasni az egyik ikres könyvet, amit beszereztünk, és most szakért. Vicces, három éve ugyanez nem jutott eszébe.

Kifejezetten hangosan nem tudnék beszélni a fiúkhoz, a lányomhoz sem tudtam, ez nekem kissé bizarr, maximum belülről nyomom az igét nekik. Például a hét vége felé „A” babát sokkal jobban éreztem, mint előtte, és a korábban többet mocorgó „B” háttérbe szorult. Aggyal tudom, hogy valószínűleg csak fordulgat, de az ütő akkor is belém állt. Lefekvéskor aztán magamban noszogattam, hogy mutassa már meg jobban magát, és szerencsére meghallotta a felhívásomat. Így már nyugodtabban várom a 27. hét eleji újabb orvosi vizsgálatot, majd az azt követő pár napos Balatont.

Betti

A terhesnapló előző részeit itt olvashatod:

Két vetélés után túlkorosan ikreket várok 

Az egyik ikerbabám szívénél találtak valamit

Receptre írnám fel a kismamáknak a munkát

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?