Pár napja röppent fel a hír, hogy egy budapesti kórházban egy tízhetes terhesen abortuszon átesett nő a beavatkozás ellenére várandós maradt. „Előfordul az ilyesmi” – summázta állítólag a nőgyógyász az esetet.

'Ultrasound 01-31-2007' photo (c) 2007, Rain0975 - license: http://creativecommons.org/licenses/by-nd/2.0/

 

A Fox News amerikai hírtelevízió orvos-szakértője szerint az ehhez hasonló esetek valóban ismertek. Főleg a terhesség korai, hatodik, hetedik vagy nyolcadik hetében elvégzett abortuszok során fordul néha elő, hogy a magzat erősebben kapaszkodik, mint azt bárki is gondolná.

A most már öt hónapos terhes nő sajtóhírek szerint azért döntött a férjével az abortusz mellett, mert nincs saját lakásuk, a családfő munkanélküli és a három éves kislányukat a nagymama házában nevelik.

A nőnek a műtét után ugyan feltűnt, hogy nem menstruál, de nem fordult orvoshoz, mert más terhességre utaló jelet nem vett észre magán. Amíg a 20. hét körül el nem kezdett rugdosni a kicsi.

A család az abortusz okozta esetleges károsodás, testi fogyatékosság kockázata ellenére úgy döntött, hogy megtartják a babát. Az ultrahang szerint a baba egyébként a korának megfelelően fejlődik, és a súlya is megfelelő.

A kórház vizsgálódik az eset miatt, de a szülőknek, ha perelnének az ügy miatt, nem sok esélyük van nyerni. A Legfelsőbb Bíróság egy korábbi állásfoglalása szerint ugyanis „a gyerek létezését, felnevelésének költségeit, sem jogi, sem társadalmi, sem erkölcsi értelemben nem lehet hátránynak tekinteni. A terhességből megszülető egészséges gyermek és a már meglévő gyermek mellé történő megérkezése és a vele kapcsolatos teendők a szabadidő korlátozottsága személyiségük értékminőségét nem csökkenti, ezeket a körülményeket egy nem vagyoni kárpótlásnál nem lehet figyelembe venni”.

Angliában viszont – peren kívüli megegyezés formájában a hibázó orvostól – közel 15 000 euró kártérítést is kapott már olyan nő, akinek ikrei egyike túlélte a műtéti beavatkozást.

2001-ben a szigetországban esett teherbe 16 évesen egy lány, akinek ikerterhességét nem teljesen szakították meg. Egy kislánya született a beavatkozás ellenére. Szintén Angliában 2008-ban is született egy kisfiú, aki nyolchetes magzatként túlélt egy abortuszt. Ő védekezés ellenére fogant és testvérei súlyos, örökletes vesebaja miatt nem vállalták volna szülei. Szerencsére a kicsi vesekárosodása végül enyhébb lett, mint testvérei baja.

Hasonló, de mégis más esetről számoltak be a sajtóban 2009-ben is. Akkor egy Szatmárnémetibe való fiatal nő 5 hetes terhesen vérezni kezdett. Spontán vetélést állapítottak meg nála, majd műszeresen befejezték a terhességét. Illetve nem fejezték be. Nem sokkal később ugyanis a nő erősen vérezni kezdett, és ekkor kiderült, hogy még mindig terhes, de vélhetőleg a korábban elvégzett abortuszkísérlet miatt egy vérömleny keletkezett a magzat mellett. A baba végül egészségesen világra jött. Ez az eset még durvább, mint a fentiek, hiszen ha sikerült volna a beavatkozás, egy várt magzatot abortál el így egy kutyaütő orvos. Szerencséjükre azonban „előfordul az ilyesmi”.

Center

 

http://hvg.hu/itthon/20110805_abortusz_roma_no