Vakmacska rák

Akárhová bújnánk előle, egyszer csak megtalál az a pillanat. Amikor nem lehet tagadni tovább. Amikor már nem lehet tovább hajtogatni, hogy apánk furcsa, száraz köhögése a városi szmog mellékterméke, hogy anyánk csak azért ül tízpercenként a vécén, mert ideges mostanában. Vagy hogy az, amit napok óta ökölbe szorult gyomorral tapogatunk körbe a zuhanyban, amikor senki sem látja, az bizony egy csomó. Ma is ott van, tegnap is ott volt, és holnapra sem tűnik el.

És most itt ez a papír, rajta rossz magyarsággal kevert latin kifejezések, a fele érthetetlen, de azt lassan már egy utcaseprő is tudja, mit jelent, ha a papíron a „malignus” kifejezés is szerepel. Rázzuk a papírt, a fejünket, az öklünket az ég felé, állj, naaa, mindjárt felébredek, még két másodperc és kiderül, csak rossz álom volt, esküszöm rosszabb, mint a múltkor a kardfogú tigrisek a céges vacsora és a feketecímkés itókák után.

Ez nem lehet igaz, legalábbis velem nem, nekem dolgom van, gyerekeim vannak, én egészségesen éltem, én jó voltam, ez nem én vagyok, ez valaki más. Pedig bárki lehet, öreg és gyerek, láncdohányos és ortorexiás, kövér és sovány, művelt vagy ostoba, szó szerint boldog és boldogtalan. A tudomány mai állása szerint a rák a genetika és a civilizációs ártalmak eredőjeként jöhet létre, és az egyiket semennyire, míg a másikat csak nagyon szerény mértékben tudjuk befolyásolni.

A WHO számításai szerint Magyarországon százezer emberből 458 hal meg daganatos betegségben. Még Ukrajnában és Oroszországban is jobb az arány: ott százezer emberből 347 halálát okozza rákos sejtburjánzás (vagy pontatlanabb a statisztika). Európában a nők körében az emlőrák okozza a legtöbb daganat miatti halálozást, a férfiaknál a tüdőrák vezet. Az összesítések szerint a rákbetegség világszerte évente 7,6 millió áldozatot szed, s ha folytatódik a kedvezőtlen tendencia 2030-ig akár évi 17 millióra is emelkedhet a betegség áldozatainak a száma. A svédek kutatása alapján 2030 táján minden ötödik svéd találkozni fog legalább egyszer életében daganatos betegséggel.

Ma Magyarországon a számítások szerint – bár pontos adatok nincsenek –, közel 300 ezer ember él daganatos betegként. Szerencsére az elmúlt évtizedben a célzott gyógyszeres kezelés fejlődött a legjobban, már lehetőség van arra, hogy kifejezetten a daganatsejteket pusztítsák, szemben a kemoterápiás eljárással, amikor az egészséges sejteket is károsítják a sejtmérgek. Az új gyógyszereket – az intelligens jelzővel is illetik – azonban nem lehet minden daganatfajtára alkalmazni. Csak akkor vethetők be, ha a rákos sejtekben vannak csak rájuk jellemző alkotóelemek.

A gyakorlatban ezért ezeket a speciális gyógyszereket is sokszor sebészi beavatkozással, sugárterápiával, kemoterápiával kombinálva alkalmazzák. Az alternatív terápiák harcosai ezt a „vágás, égetés, mérgezés szentháromsága” jelzővel illetik, és sok esetben csak a probléma elodázására tartják ezeket jónak, mivel sokuk szerint a teljes szervezet helyreállítása, a védekezőképesség megerősítése, sok esetben teljes életmódváltás hoz csak valóban tartós eredményt, de a lélek ereje is rengeteget számíthat, amit meditációval, vizualizációs gyakorlatokkal igyekeznek erősíteni.

Minden út más, de ahogy bármi másból, ebből is ki lehet gyógyulni. Addig viszont irgalmatlan nehéz és félelmetes lehet. Nem orvosként csak annyit látok, többet és talán másként is kellene tenni az ügyben, hogy valóban áttörést érjünk el áttétek helyett. Addig viszont ne feledjük, ma te, holnap én, holnapután a szomszéd Juli, bárki, és szűrni se lehet mindent és elég gyakran. Amit lehet, tegyük meg ma magunkért és másokért, ha kell, vessünk be hagyományos és nem hagyományos eszközöket, ha gyógyító erejük szerintünk bizonyíthat. Április 10-e nemzeti rákellenes nap. És ne feledjük Szabó Magda hallhatatlanná tett anyjának mondását sem, Jablonczay Lenke gyakran mondta a lányának:

„A boldogság a katasztrófák üzemzavara.”

Források:

http://hvg.hu/egeszseg/20110408_egymillio_forint_egy_kezeles

http://jelesnapok.oszk.hu/prod/unnep/nemzeti_rakellenes_nap

http://daganatok.hu/rendezvenyek/nemzeti-rakellenes-nap-2010

Beata Bishop: Ideje a gyógyításnak (az új kiadás bemutatója tavaly volt: http://cseppek.hu/rendezveny/2812beata-bishop-ideje-gyogyitasnak-koenyvbemutato )

http://egeszsegforras.shp.hu/hpc/web.php?a=egeszsegforras&o=1130572444

Vakmacska