Az amerikai CDC (Center for Disease Control, Járványügyi Központ) szerint szamárköhögés járvány dúl Kaliforniában. Az elmúlt hetven évben a negyvenes évek óta a legtöbb esetet az idén, 2014-ben jelentették be, eddig közel tízezret.  A fertőzöttek között a kis csecsemők vannak többségben, az egyikük meg is halt.

A szamárköhögés védőoltás által elkerülhető, az oltás a két hónapos korban beadott Di-Per-Te egyik komponense. Két hónapos korukig védetlenek a csecsemők, ekkor vannak a legnagyobb veszélynek kitéve. A szamárköhögés járványok eddig nem teljesen felderített okoknál fogva ciklikusak, és 3-5 évente megnő az esetek száma. A jelenlegi kaliforniai járvány az előző nagy, 2010-es járványnál is sokkal nagyobb (2010-ben húsz kisbaba halt meg az USA-ban szamárköhögésben), eddig legalább ezerrel több eset fordult elő csak Kaliforniában a CDC heti jelentése szerint. A szakemberek szerint számítani lehet majd a járványok folyamatos növekedésére, és arra is, hogy az USA többi államára is hamarosan átterjed a tendencia. November végén Michigan államban be kellett zárni egy általános iskolát, mert egymás után kapták el a gyerekek a szamárköhögést, 167 eset után lehúzták a rolót. A pertussis terjedésének egyik oka, hogy egyes szülők nem adatják be az oltásokat, vagy elhalasztják az oltatást, de egy másik jelentős ok pedig az oltás gyenge pontjában keresendő.

szamárköhögéses esetek száma Kaliforniában 1946-2014

A pertussis elleni oltást először a negyvenes években kezdték el széles körben alkalmazni, Magyarországon 1953-ban vezették be.  Az oltás megbízható, hosszú távú védettséget adott, de sajnos többeknél kellemetlen, bár rövid távú mellékhatások jelentkeztek közvetlenül az oltás után: főleg láz és nyirokcsomó-duzzanatok formájában.  A jelenlegi oltást a nyolcvanas években, Japánban dolgozták ki, és az elmúlt húsz évben kezdték el használni mindenütt. A mellékhatások gyakorisága nagymértékben csökkent, de sajnos nem ad hosszú távú védettséget, ötéves kor után gyengül a hatása, és újraoltás szükséges az iskolakezdés előtt, majd időszakonként utána is. Bár a legsebezhetőbb korosztály, a kisgyermekek két hónapos koruk után védve vannak, de a nagyobb tinik és felnőttek nem.

A szamárköhögés (pertussis) baktérium okozta, cseppfertőzéssel terjedő fertőző betegség. Légúti tüneteket, és súlyos köhögést, fulladást okoz. Főleg a gyermekekre, közöttük is a pici babákra veszélyes. Az egyéves kor alatti fertőzött gyerekek fele kórházi ellátásra szorul, és kb. 2 százalékuk meghal. A betegség oltással megelőzhető.

Az elmúlt pár évben a járványok súlyosságának hatására a CDC elkezdte a szamárköhögés elleni oltást javasolni a terhes nőknek a terhesség harmadik trimeszterében. A szamárköhögést ugyanis 30-40 százalékban a csak enyhe tüneteket produkáló édesanyjuktól kapják el az újszülöttek. Ha az anya megfelelő időben megkapja az oltást a szülés előtt, a gyermekét megvédi abban az első kritikus két hónapban, amikor nem lehet még beoltatni, részben saját védettsége által, részben pedig a magzatba bejuttatott ellenanyagok által. 

A Tisztiorvosi Hivatal szerint Magyarországon a széles körű oltottságnak köszönhetően évente csak 20-30 eset fordul elő.

Másutt

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?