Tünde húsvét tojás patkolt tojás tojáspatkolás

Patkolt tojások - Fotó: Bognár Tünde

Van egy ember az országban, akin kívül talán még heten-nyolcan értenek ahhoz a mesterséghez, melyet hobbiból űz.

Ez a mindig vidám, jó humorú nagypapa szabadidejében tyúk- és lúdtojásokat (időnként japán tyúk- vagy strucctojást is) díszít ólomból, saját kezűleg kivágott népi motívumokkal. Mestersége tojáspatkoló (és táncművész). És nem mellesleg imádott édesapám.

Tünde húsvét tojás patkolt tojás tojáspatkolásBognár László 1975-ben kezdett el tojásokat megmunkálni. Először a karcolásos, a viaszolásos technikával próbálkozott, majd áttért a tojáspatkolásra. A hagyományos patkolást továbbfejlesztve alakította ki saját technikáját. Munkáin ősmagyar és népművészeti motívumok egyaránt megtalálhatók, melyeket saját fantáziája egészít ki. Igazi kuriózum, amiket készít – ahogy ő nevezi, bognarikum:  nincs két egyforma belőlük. Egy tojás elkészítése négy-öt napig is eltart, mivel hihetetlenül aprólékos, és nagy precizitást igényel.

A tojások kiválasztása a legfontosabb. A héjának keménynek kell lennie és át kell világítani, hogy nehogy hajszálrepedés legyen rajta, ami a tojások kifújása közben vagy a megmunkálás során elrepedhet. Nincs is annál bosszantóbb, amikor többnapi patkolás után az utolsó gombostű behelyezésénél eltörik a tojás.” – mondja.

Bognár László gyermekkora óta kapcsolatban áll a népi kultúrával: az Állami Balettintézetben tanult majd végzett néptáncművészként. Beutazta az egész világot és számtalan országban ismertette meg a magyar néptáncot. A táncon kívül a kézműveskedés, képzőművészet is érdekelte. Emlékszem égetett agyagmunkáira, gipsztárgyaira, és faragott lopótökeire, és a készítésének pillanatai is derengenek gyermekkoromból.

Tünde húsvét tojás patkolt tojás tojáspatkolás
Patkolt tojás díszdobozban - Fotó: Bognár Tünde

Mostanra már „csak” a tojáspatkolás maradt meg (félig) hobbiként. Ha három unokája és munkája mellett marad ideje, óbudai kis lakásának ebédlőasztalánál készíti a (szerintem) világ legszebb tojásait. Sok rokonom, barátom büszkélkedhet apukám alkotta tojással, melyet ajándékba kaptak tőle, és a mi polcunkon is tündököl jó pár patkolt tojás. Tokiótól Európán keresztül Amerikáig megtalálhatók egyedi művei.

Tünde húsvét tojás patkolt tojás tojáspatkolás
Patkolt tojás belül - Fotó: Bognár Tünde

A mai napig állandó vendége a különböző kulturális rendezvényeknek: a Néprajzi Múzeumba, Győrbe, Óbudára, Siófokra minden évben visszavárják, Zengővárkonyon, a tojásmúzeumban pedig állandó kiállításon tekinthető meg a munkája. A programokon gyakran tart előadást és mutatja be élőben, hogyan készül a patkolt tojás. 

Tünde húsvét tojás patkolt tojás tojáspatkolás
Sarkantyús patkolt tojás - Fotó: Bognár Tünde

Kár, hogy nekem nincs olyan kézügyességem, mint neki, de azt hiszem, a türelem hiányzik legjobban ahhoz, hogy belőlem is tojáspatkoló legyen. Viszont hihetetlenül büszke vagyok édesapámra.

UPDATE: Sajnos édesapám azóta már az égi birodalomban patkolja a tojásokat...

Tünde

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?

A Bezzeganya blog a Disqus kommentrendszert használja. Ha te is szeretnél hozzászólni, és még nincs regisztrációd, itt találsz segítséget hozzá>>> A Disqus használatáról, beállításairól pedig itt írtunk>>>