Ha 2017-ben vagy 2018-ban hoztad világra gyermeked, küldd el nekünk te is véleményed a kórházról, ahol szültél. A szempontsort és a segítséget itt találod hozzá.

A Szent Margit Kórházban szültem 2016 márciusában.

A kórház több épületből áll, a terhesgondozás és a szülészet is más helyen van. Kicsit lepukkant, de igyekeznek lassan felújítani mindent, 2016-ra végre a terhesgondozó is át lett alakítva, ki lett festve. A liftre rengeteget kell várni, így aki siet, inkább menjen gyalog a harmadik emeletre, ahol az ultrahangvizsgálatok, a szülőszobák és a csecsemőosztály van. Az ajtón belül már friss a festés, kellemes a környezet.   

Az épület aljában működik büfé, kávéautomata, és egy patika is.

A terhesgondozás egy külön épületben zajlik. Nem volt fogadott orvosom, ilyenkor választani kell egy gondozást végző orvost a sok közül, aki végigkíséri a terhességet, de már az elején megkérdezik a védőnők, hogy ő lesz-e a fogadott orvos a szülésnél. Attól függően, ki miért jött, kis ablakokba kell bedobni a terhes kiskönyvet (ctg, leletelkérés, vérvétel). A védőnők súlyt és vérnyomást mérnek, kinyomtatják a leleteket és az igazolásokat, ctg-re raknak, ha itt az ideje (a 36. héttől hetente, a kiírás napján és azon túl naponta, de azt már a szülőszobán mérik), majd érkezési sorrend szerint adják át a kiskönyveket az orvosnak. Előfordul csúszás, ha éppen szülnek a kismamáik.

Az ultrahangos vizsgálatra telefonon kell bejelentkezni először, majd a vizsgálat végén, a baba nagyságától, számított életkorától függően kapja az újabb időpontot az ember. Ennek helyszíne a szülészet épületében és emeletén van. A gépek és a szonográfus doktorok nagyon profik és alaposak. Fizetős ultrahangvizsgálatra is lehetőség van, akkor benn lehet akár az egész család, de nekünk a nem fizetősön is megengedték, hogy a két nagyobb gyerek megnézze a kistestvért, így ez orvos- és időpontfüggő lehet. Régebben egy közepes összegért és bevitt cd-re felvették a vizsgálatot, most erre, és képek nyomtatására csak négyszer annyiért, 3D-s vizsgálaton van lehetőség.

A szülésfelkészítő tréning két részből áll, meg lehet tekinteni a szülőszobákat is. Még 2010-ben vettem részt ezen, ott mondták, hogy ebben a kórházban az első szülésnél kötelező a gátmetszés.

Mivel ez oktatókórház, megkérdezik, jelen lehet-e benn tanuló a szülésnél, aki aztán vizsgál és néhány dolgot el is végez, mint a branül bekötése, vérnyomásmérés, beöntés, borotválás. Komoly haszna volt az én tanulóm jelenlétének: amit nekem nem magyaráztak volna, megtették neki, így én is hallottam, mi fog történni.

Négy szülőszoba van, az egyik nagyobb, a szomszédos szülőszobával osztanak meg egy fürdőszobát, itt lehet zuhany alatt vajúdni. A többi szoba kellemes, lesötétíthető, jól felszerelt, de apró. Onnan kiviszik a babákat mérlegelni, csutakolni, öltözni egy külön szobába.

A császáros műtőt csak kívülről láttam, az apuka egy üvegfal mögött ülhetett és fényképezhetett, videózhatott.

A kísérőnek meg kell vennie a kórházi ruhacsomagot, 2500 Ft az automatából, így jöhet be a szülőszobába.

Ha valaki nem csupasz, leborotválják, a beöntést csak akkor hanyagolják, ha valaki úgy jön be, hogy éppen előtte volt vécén. Nem tudom, mi történik, ha valaki ezeket határozottan megtiltja, lehetséges-e megúszni.

Lehetőség van epidurális érzéstelenítésre (ezt a legtöbb szülészorvos itt be tudja adni), gázra, lehet vajúdni labdán, zuhany alatt, sétálva, állva, használható az otthonról hozott olaj, felajánlják a gátmasszázst is, de ha ctg-re kötnek, csak feküdni lehet. Harmadszorra nem volt mekóniumos a magzatvíz a szülésemnél, és a szívhang sem lassult, így nem siettettek semmit, nem kaptam oxitocint, nem repesztettek hamar burkot, hogy erősítsék a fájásokat. A kitolási szakasznál átalakítják az ágyat és kengyelbe rakják a lábakat. Láttam egy szülőszéket, de nem tudom, használhatta-e egyáltalán valaki.

Ha a baba megszületett, és minden rendben vele, az anya hasára rakják, betakarják és ott is hagyják a lepény megszületése, a kikapirgálás, sebek átnézése és stoppolás alatt. Segítenek mellre rakni, apának a köldökzsinórt átvágni. Később elviszik a babát megmérni, felöltöztetik. Két óra múlva átviszik a csecsemősökhöz, ahol inkubátorban melegítik, majd átkerül a kis kocsijába. Ruhát nem kell vinni a babának, de popsikrémet, pelenkát, törlőkendőt és két cumisüveget (tápszernek, víznek) igen. Nálam ez utóbbi nem volt, adtak kölcsön kórházit, ahogy cumit is. A kis kocsikon légzésfigyelő van.

Az anyát zuhany, pisilés és átöltözés után átgurítják az osztályra, ahol kap egy ugyan állítható magasságú, de rossz matracos, nyikorgós, besüppedős ágyat és innivalót, és segítenek elhelyezkedni.

A szobák állapotáról annyit, hogy a három ágy mellett nem fért el a három baba kocsija, kettőt egymás mögé kellett helyezni, de a lábnál levő babára így nem könnyű rálátni fekve és a fejnél levő kocsi kimozgatásához a másikat, az idegent is tologatni kell.  

Az ágyhoz jár egy monitor, elvileg tévézni is lehet rajta. A kórtermeket, folyosót szépen kifestették. Naponta felmosnak. 

Az összes ágyra jut három vagy négy vécékagyló és ugyanennyi zuhanyzófülke, utóbbiak a műanyag, könnyen tisztítható fajta, a vécékagylók egyike pedig megemelt, ez sokaknak lehetett kényelmesebb. Viszont itt a kórtermek hőségéhez képest nagyon hideg van az állandó szellőztetés miatt, könnyű megfázni.

A VIP szobához nem volt szerencsém sajnos, de oda apuka, sőt, nagytesó is bejárhatott bármikor a szülésnél használt kórházi szettben.

A látogatók üvegajtón át nézhetik meg a babát, az anyuka kimehet és az ultrahangosok várótermében találkozhat szeretteivel.

Az anyakönyves néni körbejár az újaknál. Hétfőtől péntekig van naponta nagyvizit, és minden nap kisvizit az anyáknak. A babákat minden nap kétszer be kell tolni a csecsemősökhöz (negyed 8-kor), akkor vizsgálják, mérik, fürdetik őket. Az új információkkal együtt szólnak, ha lehet értük menni. Az első éjszakát a picik a csecsemősökkel töltik, elvileg 11-5-ig, de ezt nem nézik szigorúan, lehet ez 12-4 is.

Az étel ehető, de picit kevésnek éreztem. Érdemes kipótolni. A reggel kiosztott pékáru egész napra szól, ezzel többen vacsoránál szembesülnek, de a nővérek ilyenkor mindig kerítenek repetát. Sokan kapnak extra diétát, pl. toxémiás menüt, de kérhető vegetáriánus is.

Az anyákkal foglalkozó nővérek napi kétszer körbejárnak a fájdalomcsillapítókkal, hashajtókkal, de azt hiszem, soron kívül is kérhető gyógyszer.

Felajánlják a fürdetés, pelenkázás, köldökcsonk-ápolás megnézését a csecsemősök, és egyszer le kell mérni, szopizik-e eleget a kicsi. Nem mindenben van egységes álláspontjuk, volt, aki az óránkénti mellre tételt javasolta, míg váltótársa a kőkemény, bedurrant mellű anyának is a tápszerezést, vízzel itatást mondta éjjelre, mert hiába kortyolt a baba, a súlya nem változott tőle. A síró piciket nyugtatgatták, ringatták, de a begyűjtéskori késést nem nézték jó szemmel.

Ha nincs semmi gond (belefér enyhe sárgaság, vagy hogy a természetes úton szült anya nem kakilt még), a harmadik napon kiadják a zárókat, az egészségügyi könyvecskét, és lehet menni, lehetőleg délelőtt 10-ig. A szülés napja a nulladik ebben az esetben, sőt, az éjszaka született babáknál a másnap lesz az.   

Végül a pontjaim:

szülészet állapota: 10

kórtermek állapota: 6

szülőszoba korszerűsége: 10

felszereltség (orvosi, higiéniai eszközök): 9

mellékhelyiségek/zuhanyzók állapota: 6

orvosok segítőkészsége: 9

szülésznők segítőkészsége: 10

csecsemős nővérek segítőkészsége: 9

kommunikáció, tájékoztatás: 9

tisztaság: 8

ellátás minősége: 9

személyes élmények: 8

D.

Bezzeganya az Instagramon!

Ha szereted a humort, a vicces képeket, Insta-oldalunkon terhességgel, gyerekneveléssel, anyasággal, családdal kapcsolatos, szórakoztató tartalmakat találsz. 

Ha van Insta-fiókod, követheted is a Bezzeganyát>>>

Családtervezés, terhesség, szülés, gyereknevelés, egészség-betegség, szórakozás – ezekben a kategóriákban témánként tudsz böngészni a tartalmaink között. Kövesd a Bezzeganyát a Google+ -on is!

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?