Állami vonalon elméletileg ingyenes a terhesgondozás és a szülés is. Vannak kismamák, akik igénybe veszik a teljes ingyenességet (állami terhesgondozásra járnak és ügyeletesnél szülnek, és hálapénzt sem adnak), a többségnek viszont megéri, hogy kifizesse a magánrendeléseken való terhesgondozást, és szüléskor a fogadott orvosra és szülésznőre sem sajnálják a plusz kiadást.

Legkevesebben vannak azok, akik magánkórházba járnak terhesgondozásra és ott is szülnek. A Bezzeganya közvélemény-kutatása szerint (melyet közel ezren töltöttek ki) nem magánklinikán szülve átlagosan 100 ezer Ft-ot kell fizetni, ha „saját dokit és szülésznőt” szeretne a kismama a szülés során, a terhesgondozásért pedig összesen átlag 80 ezer forintot hagyunk a magánorvosnál. Magánklinikán a terhesgondozás 240-490 ezer forintba, a szülés 290-690 ezer Ft-ba kerül.

Magánorvosi terhesgondozás + szülés állami kórházban fogadott orvosnál

Egy terhesség során átlagosan nyolcszor kell megjelennünk a magánorvosnál terhesgondozás céljából. Felmérésünkből kiderült, hogy egy alkalomért 5-20 ezer Ft-ot fizetünk, ha magánrendelésen keressük fel az orvosunkat. A kérdőívünket kitöltők átlagosan 10 ezer Ft-ot fizettek egy vizsgálatért, összesen tehát 80 ezer Ft-tal számolhatunk a terhesgondozásra egy komplikációmentes terhesség alatt.

A megkérdezett kismamák 10-200 ezer Ft-ot fizettek a szülésért az orvosnak, (átlagosan 70 ezret) a szülésznőnek pedig 2-100 ezer Ft-ot (átlag 30 ezret) csúsztattak a zsebébe. Egy szülés fogadott orvossal és szülésznővel így átlagosan 100 ezer Ft-ba kerül az állami kórházban.

Ha a kismama tehát terhessége alatt magánrendelésre jár terhesgondozásra, valamint fogadott orvossal és szülésznővel szül, (a kényelemért, biztonságérzetért cserébe) átlagosan összesen 180 ezer Ft-ot fizet az állami rendszerben amúgy ingyenes ellátásért. (A költségekhez nem számoltuk hozzá az egyéb extra kiadásokat: szűréseket, 4D ultrahangot, VIP szobát a kórházban, stb. – ez egy következő posztunk témája lesz.)

Szülés állami kórházban, fogadott orvosnál

Ha a kismama a terhesgondozásra állami kórházba/rendelőintézetbe jár, de fogadott orvosnál/szülésznővel szeretne szülni, átlag 100 ezer Ft-ot fizet a szolgáltatásért.

Terhesgondozás és szülés magánkórházban

A magánkórházakban terhesgondozási csomagok közül választhat a kismama, melyek különböző vizsgálatokat foglalnak magukba.

A Róbert Károly Magánkórházban például az Optimum az alacsony rizikójú terhesgondozási, míg a Prémium a közepes rizikójú terhesgondozási csomagot jelenti. Előbbi 240 ezer, utóbbi 390 ezer Ft.

A szülészeti ellátásoknak is többféle módozata van. Az ügyeletes orvosnál/szülésznővel történő szülés 290 ezer, választott orvosnál és szülésznőnél 400 ezer Ft-ba kerül. Ha magánorvost és szülésznőt szeretnénk vinni, akkor az ő díjukon felül 320 ezer Ft-ot kell fizetni. Az érzéstelenítés díja további 60 ezer Ft.

A Dr. Rose Magánkórház kínálatában is kétféle terhesgondozási csomag található: az Arany csomag 380 ezer, a VIP csomag 490 ezer Ft. A szülés ára 690 ezer Ft-nál kezdődik, epidurállal 730 ezertől indul.

A Telki Kórházban a terhesgondozás 30 ezer Ft alkalmanként, 390 ezer az ügyeletesnél való hüvelyi szülés, 480 ezer Ft a császármetszés. A választott orvos díja további 50 ezer Ft-ba kerül, az epidurális érzéstelenítés 65 ezer Ft.

Ti mennyit fizettetek a terhesgondozásért és a szülésért?

Tünde

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?