kórházban gyerekkel

Hiánypótló adatbázist hozott létre a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), ahol egy helyen megtalálhatsz mindent a gyerekellátó kórházakról. Az átfogó felmérésen alapuló portálon megtudhatod, mennyire gyerekbarát az ellátás a magyar kórházakban, jogtudatosító anyagot találsz, elmondhatod a véleményedet és ingyenes jogi segítséget kérhetsz.

3 éve fut a TASZ Gyerekkel vagyok elnevezésű kampánya, amiben a gyerekbarát egészségügyi ellátásra hívják fel a figyelmet. Idén minden eddiginél átfogóbb adatgyűjtést végeztek, hogy létrejöhessen egy olyan hiánypótló portál, amin az összes magyarországi gyerekellátó kórházról megtalálhatók a legfontosabb információk. A TASZ értékelte is az intézményeket, aszerint, hogy mennyire gyerekbarát az ellátás. Jó hír, hogy folyamatos a fejlődés és egyre több a jó gyakorlat szerte az országban.

Ettől gyerekbarát az ellátás
 

Az első, és legfontosabb szempont, hogy lehetővé teszik-e, támogatják-e a kórházi osztályon, hogy a szülő a gyerekével maradhasson, amikor csak szeretné, akár éjszaka is. Fontos szempont még, hogy a vizsgálatok, apróbb beavatkozások (pl. vérvétel) közben a szülő a gyermekkel maradhat-e, adott esetben a kisebb gyermeket az ölében tarthatja-e, vagy foghatja-e a kezét. A TASZ vizsgálta azt is, hogy érthető tájékoztatást kapnak-e a szülők és a gyerekek a kórházi tartózkodás során. A tájékoztatásnak egyénre szabottnak kell lennie, tehát nem merülhet ki egy általános tájékoztatópapír gyors aláíratásában. Külön szempont, hogy a tájékoztatás a gyerek számára is érthető legyen. A TASZ értékelte a környezet barátságosságát is (vannak-e játékok, színesek-e a falak), és hogy rendelkezésre áll-e pszichés támogatás vagy gyerekprogramok. A TASZ számára felvett reprezentatív felmérésből az derült ki, hogy az emberek túlnyomó többsége fontosnak vagy nagyon fontosnak tartja ezeket a szempontokat.

Nem pénz, akarat kérdése
 

A tasz.hu/gyerekkelvagyok oldalon térképen is látható, hol vannak a legjobb intézmények. Feltűnő, hogy az országban mindenhol találni jól teljesítő kórházakat, vagyis úgy tűnik, a gyerekbarát ellátás kevésbé pénz, mintsem akarat kérdése. A TASZ olyan észrevételt is kapott orvosoktól, kórházaktól, hogy nagy az igény arra, hogy visszajelzést kapjanak a fejlesztésekről, vagyis hogy a szülők mennyire voltak megelégedve az ellátással.

„Ezért is újítottuk meg a honlapunkat, ahol a szülők értékelhetik a kórházakat. Abban reménykedünk, hogy ezzel nemcsak egymást tudják majd segíteni a szülők, hanem a kórházak számára is hasznos lesz”

– mondta Asbóth Márton, a TASZ Magánszféraprojektjének vezetője. Hozzátette: a honlapon külön felület szolgál arra, hogy a szülők ingyenes jogi segítséget kérjenek a TASZ jogi szakértőitől.

Ünnepek a kórházban

A TASZ mindezek mellett különleges akciót indított. Legalább 1000, a decemberi ünnepi időszakot a kórházban töltő gyereket és családjukat ajándékozzák meg. A zsákokban a kórházi tartózkodást könnyítő eszközök – fertőtlenítőszerek, evőeszköz, nedves törlőkendő – találhatók. Emellett nem maradhat el a TASZ-os jogtudatosító anyag, és egy színezhető-hajtogatható játék sem, amihez egy csomag színes ceruza is jár.

„A 13-600-as adományvonalon a 82-es számot beütve most mindenki tehet egy kézfertőtlenítőt a csomagba. Bízunk benne, hogy sokan hozzájárulnak ahhoz, hogy egy kicsivel könnyebbé tehessük a kórházi tartózkodást a családoknak az ünnepek alatt” –

mondta Asbóth Márton.

TASZ

kórházban gyerekkelBezzeganya az Instagramon!

Ha szereted a humort, a vicces képeket, Insta-oldalunkon terhességgel, gyerekneveléssel, anyasággal, családdal kapcsolatos, szórakoztató tartalmakat találsz. 

Ha van Insta-fiókod, követheted is a Bezzeganyát>>>

Családtervezés, terhesség, szülés, gyereknevelés, egészség-betegség, szórakozás – ezekben a kategóriákban témánként tudsz böngészni a tartalmaink között. Kövesd a Bezzeganyát a Google+ -on is!

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?