Sanofi-Aventis Zrt

Két ember egészségéért is felelős, aki épp várandós. A leendő anyukák számára az egészség rendkívül érzékeny terület, amely különös figyelmet érdemel most az influenzajárvány küszöbén: a  vírus új törzsei ugyanis már itt vannak Európában, a járvány kitörése nem kérdés. A védőoltás sok tekintetben a legmegfelelőbb megoldás lehet.

Mit érdemes tudnunk az influenza és az oltás kapcsán?

A szervezet védekezése veszélyeket is hordozhat: Az influenza ellen védekezik a szervezet, ennek velejárója a láz, valamint a légzőszervi gyulladások miatt jelentkező enyhén oxigénhiányos állapot. Ez mind veszélyes lehet a magzatra is. Mint minden betegség, az influenza stresszt is jelent a várandós nőknek, ami szintén elkerülendő lenne.

A várandós nők oltása elsőbbséget kell, hogy élvezzen: Nem véletlen, hogy a WHO ajánlása alapján a várandós nők oltása elsőbbséget kell, hogy élvezzen az összes többi kockázati csoport beoltásával szemben.

A vírus változik, kevésbé vagyunk felkészültek: Egyetlen év alatt is sokat változik a vírus ­– ezért is készül ellene minden évben új oltóanyag –, de az elmúlt év során a megszokottnál nagyobb mértékű változás történt. Ez azt jelenti, hogy immunrendszerünk kevéssé felkészült a védekezésre, idén tehát a védőoltásnak a korábbiaknál nagyobb jelentősége van. Ebben az évben két új influenza vírustörzs is van a védőoltásban.

Az oltás védelmet ad anyának, magzatnak és az újszülöttnek egyaránt: Az ajánlások egyértelműen fogalmaznak a várandósok oltásával kapcsolatban, több ok miatt is: védőoltás felvétele az anya esetében jelentősen csökkenti a láz, a légzőszervi betegségek, valamint – az előbbieknél is nagyobb mértékben – a koraszülés, illetve a kis születési súlyú újszülött születésének kockázatát.

Az oltásokkal a méhben lévő magzat is védelmet kap az anya magas lázával járó esetleges káros hatásokkal, illetve az influenzával összefüggő veleszületett rendellenességek kialakulásával szemben. A várandós anya beoltása a majdani újszülöttet is védi: már a placentán átjutó anyai ellenanyagok is biztosítanak számára bizonyos fokú védelmet, ennél is erősebb hatásúak azonban az anyatej útján megkapott ellenanyagok.

Az influenza valós kockázatot jelent: Az influenza a babát váró nők számára kiemelt kockázatot jelent, ami természetes, hiszen a várandósság alatt az anya immunrendszere élettani okokból eleve legyengül – segítendő a magzat fejlődését –, megnehezítve a fertőzések leküzdését. A magzat növekedésével változik az anya légzése, önmagában is fogékonyabb így a felső légúti fertőzésekre.

Tévhitek és valóság: Tévhit, hogy a várandósok nem kaphatnak védőoltást, épp ellenkezőleg: ez az egyetlen hatékony védelem! Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) nem véletlenül engedélyezte az influenza elleni négykomponensű oltás beadását a várandós nőknek az anyákban és magzataikban kialakuló védettség érdekében. A szakmai intézmény döntése során a nemzetközi gyakorlatra is figyelemmel volt: Európa nagy részén (immár Magyarországot is beleértve) a várandósság valamennyi trimeszterében egyöntetűen javasolt a védőoltás felvétele. A Nemzeti Népegészségügy Központ ajánlásával is ráerősít kismamák oltakozásának fontosságára. Az influenzavírus által okozott megbetegedések súlyosságának, valamint a halálozások számának csökkentése érdekében a fokozottan veszélyeztetettek kockázati csoportjait javasolt oltani: így tehát a várandós, és a gyermekvállalást az influenza szezonális időszakára tervező nők különösképpen érintettek. Magyarországon csak olyan influenza elleni oltóanyag van forgalomban (és a várandós nőknek kizárólag olyan vakcina adható), amely nem tartalmaz élő kórokozót.

Minél előbb, annál jobb: Az oltás időzítésével kapcsolatban általános szabály a „minél előbb, annál jobb”, a várandósok esetében azonban további szempontokat is érdemes figyelembe venni. Az immunválasz kialakulásához 14-21 napra van szükség, és az is időigényes, hogy az ellenanyag a méhlepényen keresztül „átérjen” a magzatba.

„Fészek Immunitás”: A négykomponensű ún. split vakcina/oltóanyag 6 hónapos kortól adható. Ha nem csak az anya, hanem az egész család beoltatja magát, az - egyfajta fészek-immunitásként – az újszülött, illetve a csecsemő biztonságát is nagymértékben növeli.

Ez a cikk tájékoztató jellegű információt tartalmaz. Kérjük, forduljon gyerekorvosához további információért.

MAT-HU-2201634 (2022. 11. 30.) 

(X)