Amikor várandós leszel, előbb vagy utóbb eljön az az idő, amikor a nadrágjaid szorítani kezdenek, és el kell gondolkoznod új ruhák beszerzésén. Mire érdemes figyelni? A terhesdivat-szakértő tanácsai.

Mindig azt mondom a kismamáknak, hogy ruhaügyben ez az időszak olyan, mintha leégne a házad!”

 – mondja Rebecca Matthias, terhesdivat-szakértő. 

Szó szerint a semmiből kell elkezdened egy olyan ruhatárnak a felépítését, amit mindössze pár hónapig lesz lehetőséged viselni.”

Egy kis odafigyeléssel sikerrel járhatsz, és beszerezhetsz mindent, amire szükséged lesz, és olyan áron, ami nem fogja hazavágni a családi kasszát.

Törekedj a változatosságra:

Ha elég elővigyázattal választod ki a szükséges ruhadarabokat, nem lesz sok mindenre szükséged

- magyarázza Rebecca. Ne egyszerre vegyél meg egy egész szekrénynyi cuccot, tanácsolja, hanem az alapokkal kezdd, majd adj a szerelésekhez kiegészítőket (ezeket akkor is használhatod majd, amikor a baba megérkezett!)

Az alapok a következők:

Farmerek: ezek gyakran az első terhesruhatár-darabok, amit a nők megvesznek, mondja Rebecca.  A választék óriási, mindenféle stílus, szín, és derékvonal megtalálható a boltokban. Mindenképpen több fajtát próbálj fel, mielőtt bármit megveszel, hiszen bizonyos vágású nadrágok jobban megfelelnek majd az alakodnak, mint mások.

Pólók: amint megtaláltad a tökéletes farmert, vegyél hozzáillő pólókat. Egyszerű, lehetőleg egyszínű darabokat válassz, amiket a réteges öltözködésben is jól kihasználhatsz, és pulóverekkel is könnyen kiegészíthetsz.

Fekete nadrágok: akár van éppen most állásod, akár nincs, a fekete nadrág egy alapköve az öltözködésnek.  A munkahelyen, a különlegesebb alkalmakkor, és a lazább élethelyzetekben egyaránt kiválóan kihasználható, ugyanakkor slankítja növekvő testedet.

Fehér ingek: ugyanolyan jól kihasználható, mint a fekete nadrág, egy farmerral párosítva laza szerelésnek lehet része, egy fekete nadrággal viselve pedig kiöltözhetsz vele.

A méretek kiválasztásáról annyit kell tudni, hogy a kismamaruhák az általános női divat méretezését követik. Ha „small”, azaz kicsi volt a méreted a terhesség előtt, most is ugyanaz kellene, hogy legyen. Az ingek szabása a vállban és az ujjaknál ugyanolyan, mint bármely más női konfekciónál, csak hasban más a szabásuk teljesen. A kismamanadrágokról annyit érdemes tudni, hogy sok nemzetközi márka nem szám szerint osztja be a méreteket, hanem kicsi, közepes, nagy skála szerint. 

Jó, ha tudod, hogy mivel kényeztetheted bátran magad: eljön bizony majd az idő, amikor látni sem bírod majd a terhesgöncöket, ezért érdemes 1-2 olyan darabot beszerezni, amikkel különlegesebb alkalmakkor felvidíthatod magad. Rebecca ötletei között 1-2 kimenő kismamaruha szerepel, amikre szívesen tekinthetsz majd vissza. És a mutatós kiegészítők (ékszerek, sálak, táskák) miatt nem kell, hogy bűntudatod legyen, hiszen évekre szólnak.

M.