Legújabb sorozatunkban ismert vagy kevéssé ismert társasjátékokat, újdonságokat, változatokat mutatunk be. A sorozat első részeként egy gyorsan játszható, pörgős területfoglaló játékot vesézünk ki: a Nyolc perces birodalom névre hallgató társast. Bár az ajánlott életkor 12-99, 9,5 éves lányom is tudott vele játszani, sőt, meg is nyerte az első játékot.

Az a „bajom” a társasjátékokkal, hogy a legtöbb időigényes és hosszas előkészületeket igényel, és nem mindegyiknél tudja az ember, hogy befejeződik-e a játék, mielőtt megfőne a vacsora. A komplex, hosszú ideig játszandó társasok általában hétvégére maradnak, amikor több idő áll rendelkezésre a családi játékhoz. Ez a társasjáték viszont tökéletesen alkalmas arra, hogy hétköznap is játsszunk vele suli után, vacsora előtt. Hárman játszva tizenöt percen belül végeztünk. És az ára is kedvező.

A Nyolc perces birodalom játék célja, hogy a játékosok a különböző színű hadseregeikkel minél több területet elfoglaljanak, és minél több pontot gyűjtsenek a nyersanyag kártyáikkal is. A kemény karton játéklapon (térképen) négy kontintens található, mindegyik külön területekre osztva. Első körben a játékosok három-három hadsereget helyeznek el a kezdővárosban, majd a kártyákon található akciókkal mozgathatják őket, megsemmisíthetik az ellenséget vagy új hadegységeket helyezhetnek el a térképen.

A játéklap fölött elhelyezünk a pakliból 6 darab kártyát, melynek tetején a nyersanyag szimbóluma látható (répa, rubint, fa, érc és még valami, amiről nem tudtam eldönteni, hogy micsoda), középen számok és arany színű pajzsok, melyek azt mutatják meg, hogy ha az adott nyersanyag fajtából adott számú darabot gyűjtünk össze, akkor hány pontot kapunk érte. Pl. 4 – 6 db pajzs azt jelenti, hogy ha abból a nyersanyagból négy kártyánk is van, akkor hat pontot kapunk a játék végén. A kártyák alján pedig egy-egy akció olvasható le: újabb hadseregek elhelyezése a játéktáblán (ahány kocka van a kártyán, annyi egység kerülhet a táblára), hadseregek mozgatása (szárazon és vízen), ellenséges hadseregek megsemmisítése, városépítés és kombinált feladat: és/vagy, tehát vagy választani lehet két akció közül vagy mind a kettőt végre lehet hajtani. Az új város korong bárhol elhelyezhető, ahol a játékosnak van hadserege, egy területen több város is lehet.  Újabb hadsereg arra a területre állítható, ahol a játékosnak van városa.

A kártyákért fizetni kell a játéklap tetején meghatározott módon: a bal szélső kártyáért 0, a következő kettőért 1-1, a következő kettőért 2-2, a jobb szélsőért pedig 3 pénzt kell fizetnie a játékosnak, aki maga választhatja ki a hat kártya közül, hogy melyiket szeretné felhasználni. A következő körben a kártyapakliból a sor végére helyezünk egy új lapot, a többi lap balra rendeződik, így ismét hat kártyából lehet választani a megadott árak szerint.

A játékosok egymás után választanak kártyát (és fizetik ki), végrehajtják a feladatot és maguk előtt gyűjtik a kártyákat. Három játékos esetén tíz összegyűlt kártyáig megy a játék, ha mindenkinek megvan a tíz kártyája, összeszámolják az elért pontokat. Minden egyes területért, ahol az adott hadsereg többségben van a többihez képest, egy pont jár, és újabb pont szerezhető, ha az adott kontinensen a legtöbb hadsereggel rendelkezik a játékos. A városkorong egy hadseregnek számít.

Szükség van tehát a taktikára és az alkalmazkodó képességre, hiszen nem tudhatjuk, a másik játékos melyik kártyát fogja választani, és merre mozdul a hadseregeivel. Pont ez adja a játék pörgősségét, hogy nem előre kiszámíthatók a lépések, de nem is teljesen a vakszerencsén múlik a játék kimenetele. Külön tetszik, hogy a hadseregek száma és elhelyezkedése alapján tűnhet úgy, hogy egy bizonyos játékos nyerte a játékot, ám a nyersanyagkártyákért kapott pontok összeszámolásánál kiderülhet, hogy mégsem ő a győztes. Pont így jártam én is, már örvendeztem, hogy milyen ügyesen foglaltam el a területeket, de aztán a középső lányom a nyersanyag kártyáinak értékével egy ponttal megelőzött.

Játszhatunk úgy is, hogy az a játék nyertese, aki három (vagy több) játékban győz, illetve vannak nyersanyag korongok, amiket a háromszöggel jelölt területekre véletlenszerűen el lehet helyezni, és a játék végén az ezen a területen a legnagyobb hadsereggel bíró játékos eggyel többet számolhat az adott nyersanyagból.

A 12 évesem az első játéknál többször nyafogott, hogy nem tetszik neki, de biztosítottam róla, hogy csak annyi a gondja, hogy még nem látja át a játék lényegét. Arra biztattam, hogy játsszuk végig a játékot, és akkor látni fogja az egész logikáját. Nem is tévedtem, a következő játékot már nagyon élvezte, pörgősebb is volt, mert nem kellett a játékszabályt olvasgatni. A vacsora előtt pedig belefért még egy menet.

A játék neve: Nyolc perces birodalom
Ár: 3590 Ft
Játékosok száma: 2-5
Életkor: 12-99
Játékidő: 8-15 perc
Ajánlott: ha csak kevés játékra való időnk van
Nem ajánlott: szétszórt családoknak (sok az „alkatrész”, ami elveszhet)

Tünde

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?