terhesség kismama terhességi vizsgálat

Én, a konvenciók réme, aki húszévesen első gyermekét várja huszonévvel idősebb szerelmétől. Nem, nem „becsúszott”, akartuk a babát. Egészséges fiatal nőként, nem mellesleg 17 hetes kismamaként kell megismernem a magyar egészségügyi rendszer talán legszomorúbb oldalát. A marketing karvaly madarai repkednek fölöttünk, és ádáz szemekkel vadásznak bármire, hogy pénzt csináljanak belőle.  

Hathetes terhesen a kezembe nyomtak egy húszezer forintos vizsgálatot, amit ha nem csinálok meg, máris megbuktam, mint anya, ahelyett, hogy az ember azt hallaná, „gratulálok, anyuka, egy élet pihen a szíve alatt” majd ezután ismertetné a szükséges vizsgálatokat, amik jobb helyeken díjmentesen elvégezhetőek. Ja, nem, nem a pénzről van szó. A szorító érzésről van szó, hogy meg kell venned a fiadat vagy lányodat. 

Nem sokkal ezután, 13 hetesen túl voltam az első vér- és vizeletvizsgálaton, ahová csak egy bizonyos napon lehet menni. Az eredmények szerint minden rendben volt, és én sem éreztem máshogy. Már nagyon izgatott voltam a következő vizsgálat miatt, alig vártam, hogy újra lássam a babámat. A védőnőm is visszaigazolta: minden rendben, már kérhetem is az időpontot, irány az ultrahang. Lelkesen kerestem az orvosomat, aki hetekre szabadságra ment. Mivel már minden szempontból esedékes volt a vizsgálat, azonnal más alternatíva után kezdtem keresni, és egy hét könyörgés után kaptam időpontot egy másik orvoshoz. 

A párom is elkísért, tizenöten voltak előttünk. Voltak kismamák és betegek is. Tipikus nyomott, baljósló emberekkel teli váróterem. Kétségbeesetten néztem a páromra, miért van ez. A vérnyomásom azonnal az egekbe ugrott, rögtön szóltam, és 15-20 perc  várakozással hamarabb sorra kerültem. 

Az asszisztens hölgy, akin tisztán látszott, nem akar ott dolgozni, beszólított. Mellette ült a már ránézésre is flegma doktor, aki az idő hiányára hivatkozva nem engedte be velem a páromat. Ennek ellenére izgatottan feküdtem fel az asztalra, és már alig vártam a híreket.

„Volt 12 hetes ultrahangon?”

- kérdezte. 

Határozott nemmel feleltem, mivel tényleg nem voltam. Kikérte magának, mert szerintük nem helyes, hogy kihagytam. Mentségemre szólt, hogy nem említette az első orvosom, én pedig úgy éreztem, minden rendben, és nem gond, ha két héttel később megyek. 

Mogorván beírta a könyvembe, hogy nem járok terhesgondozásra. Mint akinek ilyen fiatalon részegen, bedrogozva csináltak egy gyereket, és most pont nem érdekli, mi van vele. Én csak néztem és nem értettem. 

- Volt a klinikán szűrésen? - kérdezte, mint aki csak kötekedni akar. 

- Nem, nem voltam, az volt a papíron, hogy nem kötelező, én pedig úgy éreztem, nem kérem.

- Nézze, ilyen fiatalon is szóba jöhetnek bizonyos rendellenességek, pénzbe kerül, de ez egy fontos vizsgálat.

Ó, tényleg? Akkor miért nem kötelező, és miért is kerül pénzbe?

Inkább hallgattam. Alig vártam, hogy vége legyen, csak látni akartam a kicsit, tudni, hogy minden rendben, és elmenni onnan. Borzasztóan nyomasztó hangulatot árasztottak. 

Végre megcsinálta az ultrahangot, a babával minden rendben. Már könnyben úszott a szemem, leginkább az örömtől, de egy kicsit rosszul is esett a hozzáállásuk. Lefényképeztem az ultrahangot, és elköszöntem. 

Mi történik itt? Esetemben ilyen fiatalon biztos felelőtlenül estem teherbe, ezért jogosnak érzik, hogy arrogánsak legyenek velem. Ha 35 éves lennék, akkor már veszélyeztetettként kezelnének le. Rá kellett jönnöm, ez itt a pénzről szól. Kihasználják a szülők aggodalmát. Négy-  és ötdimenziós ultrahangot ajánlanak több tízezrekért, kihasználva a szülők örömét. A szülők százezreket fizetnek egy orvosnak a jó szóért. Milyen, hatalommal rendelkező EMBEREK azok, akik kezében szorong az ember, fél szülni mellettük? 

Anett

terhesség kismama terhességi vizsgálatTerhességi vizsgálatokról itt is írtunk:

Ezerféle kötelező vizsgálatokon rettegtetik a kismamákat

Káosz a terhességi vizsgálatok körül

Terhességi ultrahang: fontos és nem ártalmas

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?

A Bezzeganya blog a Disqus kommentrendszert használja. Ha te is szeretnél hozzászólni, és még nincs regisztrációd, itt találsz segítséget hozzá>>> A Disqus használatáról, beállításairól pedig itt írtunk>>>