A klasszikus mesék túl rémisztőek a mai gyerekeknek - véli a brit szülők ötöde olyan erős meggyőződéssel, hogy inkább nem is terheli velük gyermekét.

'little red riding hood,' photo (c) 2011, steve - license: http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/

Kétezer szülő megkérdezése révén kiderült, hogy egyharmaduk gyereke elsírta magát a Piroska és a Farkas hallatán - a nagymamaevéskor. Minden második szülő helyteleníti a Hamupipőke mondanivalóját, amely szerintük azt sugallja, hogy egy lánynak egész nap robotolnia kell a háztartásban.

Jancsi és Juliska történetét sokan azért vetik el, mert nagyon rémisztő a gyerekeknek és rémálmaik lehetnek tőle. Az égig érő paszullyal az a baja a szülők egy részének, hogy a valóságtól nagyon elrugaszkodó, a Hófehérke és a hét törpével pedig az, hogy a törpe kifejezés nem megfelelő.

A felmérés alapján a brit szülők negyede öt éven aluli gyermekének nem olvas klasszikus, avagy tündérmesét, mert túl sok kényelmetlen kérdést tehet fel csemetéje - adta hírül a The Daily Telegraph című brit lap.

MTI

Ti mit gondoltok, ki kell hagyni a gyerekek életéből a klasszikus meséket? Jobbak a kortárs mesék? Vagy megférnek egymás mellett a "mesepiacon"?