Black Cat említette, hogy szívesen olvasna országok ételeiről, persze receptekkel. Az ötletet nagyon jónak tartom, ezért most ennek a sorozatnak az első darabja következik. Az első ország Finnország, mégpedig azért, mert vannak élményeim a helyi ízekkel kapcsolatban.

Gyerekkoromban volt szerencsém Finnországban tartózkodni két hetet, csereüdülés keretében, ráadásul akkor, amikor a fehér éjszakák vannak. Családnál laktam, egy kislánynál, Liina Nuurminál. Mivel már akkor is szerettem enni és családunkban a főzésről való eszmecserék mindennaposak voltak, kíváncsi voltam, milyen lehet a finn konyha.

Ettem finn hallevest, amely egy átlátszó, szinte víztisztaságú hallé sárgarépával, hagymával, kaporral, lazacból főzve. A lét külön tálalják, ezt követően a főtt lazacot a levesben főtt újkrumplival, kaporral és nagyon krémes, sűrű tejföllel (?) külön eszik, tálaláskor vajdarabkát tesznek a hal tetejére. (Azóta is fogadkozom, hogy megpróbálom megfőzni, de még nem jutottam hozzá...). Mivel épp nyáron voltam kinn, megdöbbenve tapasztaltam, hogy a friss zöldborsót héjastul, rágcsálnivalóként árulják az utcán, kb. úgy, mint nálunk a főtt kukoricát a strandon. Az eperszezonba is belecsöppentem: a hűvös, de nagyon napos nyárban hatalmas és fantasztikusan finom szabadföldi epret termesztenek. Kedvenc fűszereik egyike a kapor, aki nem kedveli, petrezselyemmel vagy snidlinggel helyettesítse.

Érdekes, hogy – ha már az "ezer tó országának" hívják – ahol jártam, majdnem minden ház kertje mögött volt egy kis kristálytiszta vizű, nagyon hideg tavacska, amiben szaunázás után előszeretettel fürdenek. Ekkor egyébként nagy a keletje a grillen sült kolbászféléknek mustárral, sült krumplival. Nagyon finomak a tejtermékek, főleg a vaj, a tejes jégkrémek, és a főként bogyós vagy erdei gyümölccsel készített édességeik. Egyet azért sajnálok: a rénszarvashúst nem tudtam megkóstolni, amitől anyukám egyenesen el volt ájulva. Ezt a hangulatot idézi a következő étel, amit hal-és kaporimádóknak ajánlok.

Finn halleves

30 dkg krumpli (nyáron kis szemű újkrumpli)
2 sárgarépa
egy 30 centis póréhagyma
50 dkg lazacfilé bőrével, egy darabban
1 dl tejszín
egy csokor kapor

a tálaláshoz vaj, kapor, tejföl

A felkockázott krumplit a 2-3 centi vastag karikákra vágott répával és a zöldje nélkül 3-4 darabba vágott póréhagymával felteszem főni kb. annyi vízben, amennyi egy-két ujjnyira ellepi. Sóval ízesítem. Ha már majdnem puha a krumpli és a répa, a levesbe teszem a halfilét, további tíz percig főzöm. Ekkor kerül bele a tejszín és a kapor, amivel még egy-két percig főzöm. Ezután a levest tálalom, majd a főtt halat a levesben főtt krumplival tálalom. További kaprot lehet rá szórni a tányéron, mellé sűrű tejfölt is adnak, és a halra egy darab vajat is szoktak tenni.

Lazac kapros uborkával vagy kapormártással és újkrumplival

személyenként egy lazacpatkó
só, citrom, olaj

A salátához:
tejföl
uborka
1 gerezd fokhagyma
kapor

A körethez:
sós vízben főtt burgonya (újkrumplival a legjobb)
vaj
kapor

A besózott, pár csepp olajjal megcsepegtetett halat grillen halrácsban megsütöm. Ne süssük túl, akkor jó, ha a belseje még rózsaszínes. (Egyébként száraz és ehetetlen lesz.) Ha az időjárás nem teszi lehetővé a kerti sütögetést, serpenyőben, vajban sütve készítem el. A salátához az uborkát hosszában félbe, majd megint félbe vágom, és ezt követően nem túl apróra szeletelem. A tejfölbe belekeverem a kaprot, sózom, borsozom, hozzáadom az uborkát és a szétnyomott fokhagymát, behűtöm. A körethez a főtt krumplit felolvasztott vajba forgatom, rádobok egy jó adag nem túl apróra vágott kaprot, ízlés szerint sózom.

Saláta helyett kapormártással is tálalható, a receptje a következő:

1.5 dl száraz fehérbor
1.5 dl halalaplé vagy víz
kapor
1 pohár tejföl
kiskanálnyi liszt

A vajat lábosban felolvasztom, beledobom a felaprított kaprot (jó sokat), egy percig kavargatom a vajban, felöntöm fehérborral és halalaplével vagy vízzel. Pár percig forralom, majd a liszttel elkevert tejfölt is hozzáöntöm. Addig főzöm, amíg kissé besűrűsödik.

Finn almatorta

Ezt a receptet én svéd almatortaként ismerem, de nem csodálkoznék rajta, ha mindkét ország magáénak érezné. Akárhova is tartozik, gyors és finom.

3 nagy alma
egy citrom
egy szűk evőkanál kristálycukor
15 dkg porcukor
15 dkg liszt
2 nagy tojás
7 dkg vaj
késhegynyi sütőpor
3 púpos evőkanál jóféle pikáns lekvár (áfonya, feketeribizli stb. )

A vajat a tojások sárgájával, a liszttel, sütőporral, 5 dkg porcukorral és egy csipet sóval gyorsan tésztává gyúrom. Kibélelek vele egy kisebb tepsit vagy tűzálló tálat, úgy, hogy kis pereme is legyen, villával megszurkálom és 180 fokos előmelegített sütőben elősütöm kb. 6-8 perc alatt.

Amíg a tészta sül, az almákat meghámozom és vékony szeletekre vágom. Rászórom a kristálycukrot és fél citrom levét ráfacsarom, jól összeforgatom. (Az eredeti recept szerint cukros-citromos vízben meg kell főzni az almát, de mi jobban szeretjük, ha nyersen kerül a süteményre.) A tojások fehérjét elkezdem habbá verni. Amikor már kifehéredett, rászitálom a maradék porcukrot és ezzel kemény habot verek belőle, a végén beleteszem a citrom másik felének a levét.

A félig sült tésztát megkenem lekvárral – nem spórolok vele –, elrendezem a tetején az almaszeleteket, és csinosan rásimítom a fehérjehabot. A sütő hőmérsékletét visszaveszem 150 fokra, és addig sütöm a süteményt, amíg a hab rózsaszínű lesz, ez kb. 20 perc. Langyosan vagy kihűtve kockákra vágva tálalom.

Eperkrém

Ez nem egy autentikus recept, de a finneknél nagyon gyakoriak a bogyós gyümölcsök felhasználásával készült habok, krémek, ezért úgy gondolom, ez is ide illik. Télen fagyasztott gyümölcsből is elkészíthető.

35 dkg eper, plusz pár szem a díszítéshez
25 dkg mascarpone
3 dl tejszín
3-4 evőkanál porcukor
egy rúd vanília belseje
pár csepp frissen facsart citromlé
fél pohár száraz/félédes fehérbor

Az epret megmosom, leszárogatom, majd kis darabokra vágom. Pár szemet félreteszek a díszítéshez. A feldarabolt gyümölcsre rákanalazom a cukrot, ráöntöm a bort, ízesítem a vaníliával és a citromlével. Jól összekeverem, és kb. 10 percig állni hagyom. Ha az idő eltelt, a mascarponét hozzákeverem az eperhez. A műveletet robotgéppel végeztem, így a gyümölcsdarabok kissé eldeformálódtak. A tejszínt habbá verem és beleforgatom az epres krémbe.
A félretett eperszemeket hosszában lapokra vágom és egy nagyobb borospohár alját kibélelem. Erre kanalazom óvatosan az epres krémet, a tetejét szintén eperrel díszítem. Pár órára behűtöm, mielőtt ennénk.

Akinek vannak személyes tapasztalatai a finn konyhával, ne habozzon megosztani velünk!

Jó főzőcskézést a hétvégére, és továbbra is várom a kommenteket és témajavaslatokat!

Zsuzsi főz