Erre a hétre további ötlet híján egy könnyű, nagyrészt előre is elkészíthető menüt hoztam. A főételt érdemes grillen készíteni, ha már ilyen jó az idő, érdemes kihasználni, de esőben (grill)serpenyőben is meg lehet csinálni. 

Az előétel és a desszert akár egy vagy fél nappal előbb is elkészülhet, a halsütést meg rá lehet bízni a kedves papára. Egyedül a köretet szoktam frissen készíteni, de ha rizst főzök hozzá, akkor arra sincs gondom.

A desszert a múltkori poszthoz fűzött kommentemben beígért gyors gyümölcsös süti, amit nagyon ajánlok mindenkinek. Ha valaki nem rajong a leveles tésztáért, omlós tészta alapra is elkészíthető, de azt érdemes 10 percig elősütni, hogy nehogy eláztassa a krém.

Remélem, mindhárom recept elnyeri majd a tetszéseteket.

Sültpaprikás diókrém (muhammara)

A receptet Váncsa mester szakácskönyvében olvastam először, de az arányokat azonban nem a könyv szerint, hanem saját érzésre-ízlésre alakítottam.
 Pirítóssal vagy pitával mártogatva igazi jó kis társasági kaja. Ez az adag ennek megfelelően sok is, de nyugodtan lehet felezni-harmadolni.

Recept:

3 nagy piros kaliforniai paprika
2 dl dióbél
3 dl morzsa szikkadt kenyérből
3 gerezd fokhagyma
5 evőkanál olívaolaj
2 kiskanál római kömény frissen őrölve
egy citrom leve
egy kiskanál balzsamecet (elvileg ehelyett gránátalma-melasz kéne, de nincs)
egy kis szárított chilipaprika (elhagyható)


A paprikákat tepsire teszem és előmelegített jó forró sütőben megsütöm, amíg a héjuk kissé megfeketedik, és a húsuk összeesik. Másik lehetőség, hogy grillen sütöm feketére a paprikát, de van, aki a gázrózsára tett platnin végzi ezt a műveletet.

Ezalatt a kenyérből aprítógéppel morzsát állítok elő, a diót száraz serpenyőben kicsit megpirítom és megőrlöm. Ha a paprika megsült, a héját lehúzom. Jót tesz ilyenkor 10 perc pihenő nejlonzacskóban vagy nedves konyharuha alatt, mert a keletkező gőztől könnyebb hámozni. Innentől felgyorsulnak az események: a hámozott sült paprikát, a diót, a morzsát az olívaolajjal és a citrom levével turmixgép poharába teszem, ízesítem a chilivel, római köménnyel, ecettel, sóval, belereszelem a fokhagymákat, majd homogén állagúra pépesítem. Szobahőmérsékleten tálalom a már fent említett módokon.

Roston sült harcsa vajas-petrezselymes krumplival

A harcsát általában paprikásnak készítem, mivel ez a férjem és a fiam egyik kedvenc étele. Ennek a halnak tömör, szinte teljesen szálkamentes, zsíros húsa van, ezért mindig a kevésbé termetes állatokat keresem a halasnál, mert ezek kevésbé zsírosak.
 Alternatív felhasználási módja a grillen történő sütés, talán így élvezhető leginkább a hal saját íze, és a felesleges zsiradék is kisül belőle, anélkül, hogy kiszáradna.
Szerintem nagyon passzol hozzá a fokhagyma, így ez mindig kerül a pácba, és jól illik hozzá a magyaros fűszerezés, ezért kevés pirospaprikát is szoktam tenni a fokhagymás olajba.
Mindig egész filét veszek, ennek a felső, vastagabb részét használom roston sütéshez, vagy olyan ételhez, ahol mártás nélkül, egészben kerül felhasználásra a harcsa, az elvékonyodó filé alsó része meg mehet halpaprikásba.
Hal grillezéshez mindig halrácsot használok, így elkerülhető, hogy forgatásnál széttörik, darabokra hullik a halhús, és könnyebb megfordítani is, mint lapáttal.

Hozzávalók:

60-70 dkg szürkeharcsa-filé (a felső, vastagabb rész)
2 gerezd fokhagyma
őrölt kömény
fűszerpaprika
só, olaj
a tálaláshoz igény szerint citromszelet vagy zúzott fokhagyma

A halfilét annyi darabra vágom, ahány személyre készítem. Az olajat tálba öntöm, elkeverem a zúzott fokhagymával, fűszerpaprikával, köménnyel. A szeleteket besózom, beleforgatom a fűszeres pácba, és pár órára félreteszem, hogy összeérjenek az ízek.
Faszenes grillen megfelelő parazsat állítok elő, a haldarabokat halrácsba fektetem és aranybarnára sütöm, ügyelve, hogy ne száradjon ki.
Sok salátával, vajas- petrezselymes újkrumplival tálalom, adok mellé még citromgerezdeket, zúzott fokhagymát, hogy ki-ki tovább fűszerezhesse az adagját. Kapros-fokhagymás tejföl sem rontja el.

Afrikai harcsából, de akár busából is elkészíthető. A héjában sült krumpli is jól megy hozzá, ebben az esetben viszont a krumpli mellé mindig készítek egy kis tejfölös mártást, vagy akár tzatzikit.

Mascarponés-epres lepény

Ez egy kényszer-szülte recept, ugyanis az éppen lejárati idejénél tartó mascarponét és leveles tésztát kellett azonnal elhasználnom a múlt hétvégén. A kísérlet nagyon jól sikerült, így bátran ajánlom másnak is kipróbálásra, bármilyen bogyós, vagy puha gyümölccsel lehet variálni.

Hozzávalók:

egy tekercs (25-30 dkg) friss leveles tészta
25 dkg mascarpone
2 tojás
2 evőkanál tejföl
3 evőkanál cukor
egy kiskanál liszt
fél citrom reszelt héja
35 dkg eper vagy más gyümölcs.

A sütőt légkeverésnél 200, sima alsó-felső sütésnél 220 fokra melegítem. A leveles tésztával kibélelek egy kisebb méretű tepsit, úgy, hogy kis pereme is legyen.

A mascarponét a tojással, tejföllel, cukorral, liszttel simára keverem, beleteszem a reszelt citromhéjat is, és a tésztával kibélelt tepsibe öntöm. A tetejét kirakom felezett eperszemekkel, és 20-25 percig sütöm. Ezalatt a mascarponés krém kissé megszilárdul, megkocsonyásodik. Ha felpúposodna, nem kell megrémülni, ki kell szúrni a hólyagot. Szobahőmérsékletűre hűtve tálalom (hűteni nem érdemes, mert a tészta megszívja magát, de nem nagy adag, hamar el fog fogyni).

Jó főzőcskézést a hétvégére, és továbbra is várom a kommenteket, témajavaslatokat!

Zsuzsi főz