Erre a hétre tehéntúrós, juhtúrós recepteket hoztam. Ötletem nem volt, mi legyen a téma, így kapóra jött Vakmacska, akivel arról értekeztünk, mikorra küldjem a posztot. Megkérdeztem, nincs-e valami jó tippje, miről írjak. Ez a túrós téma volt az egyik, a másikat nem árulom el, mert az is sorra fog kerülni.

A tehéntúrót, juhtúrót nagyon szereti a család. Sós ételekhez általában az erőteljesebb ízű juhtúrót használom – néha tehéntúróval fele-fele arányban keverve –, édességekhez pedig tehéntúrót vagy ricottát. A túró nagyon jó fehérjeforrás, ami alacsony zsírtartalommal párosul, így diétába, fogyókúrába is könnyen beilleszthető, magas a kalcium- és foszfortartalma. Nagyon könnyen emészthető, így gyomorproblémák esetén is fogyasztható, különös tekintettel arra, hogy még a gyomrot nyugtató hatása is ismert.

A recepteket úgy válogattam, hogy kevésbé ismert ételek legyenek, pedig helye lenne a gyűjteményben a körözöttnek, túrógombócnak, túrós pogácsának, sztrapacskának, és még sorolhatnám.

Zöldfűszeres boursin

15 dkg juhtúró

15 dkg krémsajt (ezúttal Philadelphia)

4 gerezd fokhagyma

pár levél bazsalikom

egy újhagyma

pár szál petrezselyem

olívaolaj vagy puha vaj

só, durvára őrölt bors

 

A juhtúrót kikeverem a krémsajttal, lágyítom pár csepp olívaolajjal. Az újhagymát zöldjével együtt felaprítom, összevágom a zöldfűszereket, és hozzáadom a keverékhez a zúzott fokhagymával együtt, megborsozom. Sózni csak akkor kell, ha a juhtúró nem elég sós.

Pár órára hagyom összeérni a hűtőben. Vendégváráshoz érdemes golyókat formázni belőle, amit durvára vágott borsba, zöldfűszerbe, dióba lehet beleforgatni.


Kapros (juh)túrós csirketekercs

2 csirkemell
12 dkg juhtúró
egy evőkanál tejföl
fél csokor kapor
egy gerezd fokhagyma
5 dkg reszelt sajt
négy szelet bacon
5 dkg vaj
egy deci száraz fehérbor
só, bors
egy ág rozmaring

A csirkemelleket elfeleztem, és a fél melleket vastagabbik felüknél bevágtam, kinyitottam, hogy egy duplaszéles szeletet kapjak, ezeket sóztam, borsoztam. A juhtúrót kb. egy evőkanál tejföllel sűrű péppé kevertem, hozzáadtam a reszelt sajtot, felaprított fokhagymát és kaprot. A masszából négy golyót formáztam, minden hússzeletre tettem egyet és feltekertem, két végüknél fogpiszkálóval megtűztem. A tekercseket egy szelet baconnel körbetekertem, és szintén fogpiszkálóval rögzítettem. A sütőt kb. 180 fokra előmelegítettem, egy kis tepsibe beledaraboltam a vajat, rátettem a tekercseket, és sütni kezdtem, amikor már kifehéredtek, aláöntöttem a bort és kb. 35 perc alatt megsütöttem.
Bazsalikomos paradicsomsalátával és spenótos rizzsel tálaltam.


Túrós csusza, ahogy én készítem

Mint a legegyszerűbb ételeknek, ennek is jó néhány buktatója van, melyeket megpróbálok sorra venni. Figyelmeztetésül annyit: ez kizárólag az én ízlésemet tükrözi, mások talán másként gondolják, de hát kinek a pap, kinek a papné…


1. Csak jó minőségű alapanyagot használjunk, azaz a tészta legyen lehetőleg házi, soktojásos csusza, a szalonna megfelelően füstölt és sózott, a tejfölben álljon meg a kanál, a túró pedig ne legyen vizes, száraz, mert annak semmi élvezeti értéke nincs. Nálunk a túró éppen ezért mindig juhtúró, egyrészt pikánsabb tőle az étel, másrészt a mindenfelé kapható vizes szemcsés valami számomra csak a csusza elrontója, se íze, se bűze. Aki jóféle házi túróhoz jutna, az persze készítheti abból is.
2. Ne spóroljunk a tejföllel-túróval, mert az étel száraz, nyögvenyelős lesz. A juhtúróval azonban vigyázzunk, kóstoljuk meg, mennyire sós és savanykás, mert ha túl sokat teszünk bele, savanyúbbá válik az étel, mint kellene. Az arányokat nekünk kell kitalálni, nálam juhtúróból kb. 30 deka az elegendő, ha pedig fele tehén-, fele juhtúróval készítem, 20-20 dekát veszek mindkettőből. A tejföl rendszerint egy nagy doboz.
3. Nincs annál rosszabb, ha hidegen tálalják: egy kupac tészta, rámorzsolva a túró, egy-két kanál tejföllel meglocsolva nekem nem túrós csusza! Ennek elkerülésére lásd a receptben írottakat.
4. Sokan eszik a szalonnás változatot porcukorral, erre rá sem bírok nézni…

50 dkg házi csuszatészta
30-40 dkg (juh)túró
egy nagy doboz tejföl
legalább 20 dkg füstölt szalonna (a mostaniba pár szelet bacon is került)


A szalonnát felkockázom, kisütöm a zsírját lassú tűzön, hogy meg ne égjen, a pörcöt szűrőkanállal kiszedem, félreteszem tálalásig. A serpenyőből kb. két evőkanálnyi kivételével a szalonnazsírt kiöntöm, jó lesz az még másra is. A maradék zsírba két-három evőkanál tejfölt belekeverek, és kis lángon addig melegítem, amíg egy homogén öntetet nem kapok. Ezalatt a tésztát kifőzöm, ha megpuhult, leszűröm, lehetőleg minél több vizet lerázok róla, majd visszaöntöm a lábosba. Ráöntöm a szalonnazsíros tejfölt, belemorzsolom a juhtúrót, hozzáteszem a maradék tejföl kétharmadát, és összekeverem. Ha szükséges, sózom, visszateszem a tűzre, és kevergetve melegítem még pár percig, hogy a tészta jól beszívhassa az ízeket. Rászórom a tepertőt és tálalom. Másik változat: a hozzávalókkal elkevert tésztát szalonnazsírral kikent tepsibe öntöm, és kb. 10 perc alatt sütőben összesütöm. A megmaradt tejfölt az asztalnál kínálom.

 

Szilvás-túrós lepény

50 dkg áttört túró
3 nagy vagy 4 kisebb tojás
egy csomag sütőpor
15 dkg porcukor
6 dkg liszt
egy evőkanál vaníliás cukor
reszelt citromhéj
75 dkg szilva
fahéj
4 dkg vaj
2-3 evőkanál zsemlemorzsa/ kekszmorzsa
vaj és liszt a tepsi kikenéséhez

A szilvákat megfelezem, és 5 dkg porcukor és fahéj keverékében fél órát pihentetem. Ezalatt elkészítem a tésztát. A túrót a tojások sárgájával, sütőporral, porcukorral, vaníliás cukorral kikeverem, hozzáadom a reszelt citromhéjat, végül a lisztet és a tojásfehérjéből vert kemény habot. A massza felét kivajazott-lisztezett tepsibe kanalazom, a tetejét kirakom a lecsepegtetett szilvával, majd betakarom a túrós tészta másik felével. A tészta nem túl sok, nem kell megijedni, ha nem jut mindenhová. A tetejére morzsolom a vajat, meghintem kekszmorzsával és előmelegített 170 fokos sütőben addig sütöm, amíg a beleszúrt tűre már nem ragad a massza. Ez kb. fél óra.
Akár melegen, akár hidegen fogyasztható. Jellegében a clafoutis-hoz hasonló, de az állaga krémesebb.

Barackos-túrós csiga

12 dkg túró (ricotta)+ egy evőkanál
0,5 dl tej
5 evőkanál olaj
6 dkg porcukor
csipet só
25 dkg liszt
fél csomag sütőpor
10 dkg dió (mogyoró)
egy üveg sárgabarack/őszibarack befőtt vagy keményebb, nem leveses friss őszibarack

A túrót áttöröm, elkeverem az olajjal, tejjel, hozzáadom a sót, cukrot, a sütőporral elkevert lisztet. Az egészet rugalmas tésztává nyújtom, és 40x50 cm-es téglalappá formázom. (Na, nekem ez tart mindig a legtovább.)
A diót/mogyorót durvára vágom, és összekeverem a lecsepegtetett, nagyon apróra vágott barackkal. Elvileg ez lenne a töltelék, de hogy jobban összeálljon, én még kevertem bele egy evőkanál ricottát is. A tölteléket elosztom a tésztán úgy, hogy a széleken két centis sávot szabadon hagyok, és feltekerem. A tekercset felszeletelem, sütőpapírral kibélelt tepsire fektetem és előmelegített 180 fokos sütőben kb. 15 perc alatt megsütöm. Még melegen megszórom fahéjas porcukorral.

(Forrás: Vidék Íze magazin)

 

Túrósajt házilag

50 dkg túró
1 liter tej
6 dkg vaj
egy tojás
egy kávéskanál só
egy csipet szódabikarbóna
egy kávéskanál durvára őrölt bors

A tejet lábasba öntöm és belemorzsolom a túrót (legjobb, ha mind a tej, mind a túró házi), majd felforralom, közben folyamatosan kevergetem. Rövid időn belül a keverék kettéválik savóra és nyúlós állagú túróra. Amikor ez megtörténik, az egészet sűrű szövésű szitába öntöm, a levétől jól lecsepegtetem, kissé ki is nyomkodom, és hagyom kézmelegre hűlni. Ekkor a masszát a lábosba visszaöntve összedolgozom a vajjal, a felvert tojással, sóval és a választott ízesítőanyaggal meg a szódabikarbónával. Az egészet takaréklángon kevergetve addig melegítem, amíg egy tömbbe összeálló, sajtszerű anyag lesz belőle. A masszát vízzel kiöblített, oldalán-alján kilyuggatott kis műanyag formá(k)ba teszem, majd kihűlés után lefedve hűtőben érlelem. A recept szerint a sajt íze és keménysége a főzési és érlelési időtől függ. Az általam készített sajt egy nap után vágható volt, állaga kissé szemcsés, ízre elég natúr, bátran fűszerezhető. Érlelésről nem nagyon tudok beszámolni, mert négy-öt nap alatt elfogyott.
Ízesíthető például tört fokhagymával, zöldfűszerekkel, köménnyel.
 

Jó főzőcskézést a hétvégére, és várom a további kommenteket, témajavaslatokat!

 

Zsuzsi főz