Először is szeretném mindenkinek megköszönni, hogy szavazott rám a Goldenblogon és ezzel a blogomat 164 közül a 9. helyre juttatta!

E rövid köszönetnyilvánítást követően térjünk rá a heti posztra, amelynek fő témája a tészta lesz.

A tésztafélék közül én leginkább a friss, tojásos házitésztát, vagy az olasz durumtésztákat szeretem. A metéltet, lasagne-lapokat általában én szoktam készíteni a jól bevált évezredes recept (1 tojáshoz 10 dkg liszt) alapján. Száraztészták közül leggyakrabban spagettit veszek, de tésztasalátához szoktam pennét (tollhegy), farfallét (masni) is vásárolni, és persze néha elcsábulok valamilyen különlegesebb forma iránt.

Most csak úgy ad hoc válogattam a receptek közül, remélem, lesz olyan, amelyik elnyeri a tetszéseteket. Igyekeztem húsos, zöldséges, halas ételt is keresni, hogy legyen miből válogatni.

 

Csirkés tetrazzini (Jamie Oliver receptje alapján)

 

40 dkg csirkemell vagy combfilé

35 dkg gomba (jó, ha van benne erdei)

2 dl száraz fehérbor vagy húsleves

5 dl tejszín

50 dkg spagettitészta

2 gerezd fokhagyma

5-6 levél bazsalikom

só, bors

olaj

20 dkg reszelt sajt (parmezán)

A csirkét falatnyi darabokra vágom, sózom, borsozom, és kevés olajon aranybarnára sütöm. Beledobom a nagyobb darabokra vágott gombát és a felszeletelt fokhagymát is. Aláöntöm a bort vagy húslevest, és kisebb lángon tovább főzöm.

A spagettit ezalatt kifőzöm, a sütőt 200 fokra előmelegítem. A gombás csirkéhez hozzáadom a tejszínt, felforralom, a szószba forgatom a kifőtt spagettit. Jól összekeverem, beleteszem a széttépkedett bazsalikomleveleket és a reszelt sajt egyharmadát, majd újra összekeverem. Az egészet tűzálló tálba öntöm, rászórom a maradék sajtot és addig sütöm, amíg a teteje ropogós és aranybarna nem lesz. Olívás-citromos öntettel tálalt salátát (pl rucola) adok még mellé.

 

Spenótos-ricottás cannelloni

Szerintem ez igazi női kaja, a család egyetlen kompetens hímnemű egyede legalábbis ezt állítja.

A házi tészta helyett boltban kapható száraz canellonit is vehetünk, amit a legegyszerűbb habzsákkal tölteni, a mártáshoz pedig friss, hámozott paradicsomot is használhatunk, ebből érdemes legalább másfél kilót (de inkább kettőt) felhasználni.

A tésztához
20 dkg liszt
2 nagy tojás

A töltelékhez
50 dkg leveles spenót (most fagyasztott)
25 dkg ricotta
2 gerezd fokhagyma
3 dkg vaj
szerecsendió
feketebors

A mártáshoz
2 db 400 grammos hámozott paradicsom konzerv
egy evőkanál olívaolaj
egy ág rozmaring
két gerezd fokhagyma

A tetejére reszelt parmezán

A tésztához valókat homogén tésztává gyúrom, majd legalább fél órát pihentetem folpackba csomagolva a hűtőben. A töltelékhez megolvasztom a vajat, megfuttatom rajta a felszeletelt fokhagymát, rádobom a spenótot, megpárolom. Ízesítem sóval, borssal, frissen reszelt szerecsendióval, majd lehúzom a tűzről, és ha már langyos, belekeverem a ricottát.


Elkészítem a paradicsomszószt is. Ehhez a felforrósított olívaolajon megfuttatom a fokhagymát, ráöntöm a paradicsomot, beledobom a rozmaringot, sózom, és kb. fél óra alatt készre főzöm.
Most következik a nagy attrakció. A tésztát a géppel kinyújtom (6-os fokozat) és betöltöm. Úgy csináltam, hogy a tésztaszalag szélére hosszában tettem egy csík tölteléket, ráhajtottam a tésztát, majd elvágtam, így kaptam egy olyan töltött tésztát – szám szerint 15 darabot –, mint egy kis szivar. Kivajazott, két merőkanálnyi paradicsommártással „megágyazott” tűzálló tálba fektettem a töltött tésztákat úgy, hogy a szélek találkozása került alulra, majd rákanalaztam a paradicsomszószt, a tetejét megszórtam parmezánnal. Előmelegített 180 fokos sütőben fél órát sütöttem. A tányéron további parmezánt szórtunk még rá.

Padlizsános tészta (Pasta alla Norma)

Szicíliai eredetű étel, amit volt alkalmam származási helyén megkóstolni, azóta nem nagyon tudok elszakadni tőle.

2 padlizsán
1 doboz hámozott paradicsomkonzerv (darabos)
1 kisebb hagyma
2-3 szardellafilé (elhagyható)
négy gerezd fokhagyma
5-6 bazsalikomlevél
egy-két levélke rozmaring
olívaolaj
tálaláshoz parmezán
400 gramm rigatoni vagy spaghetti

A padlizsánt héjastól felkockázom, vagy félkör alakú szeletekre vágom, 15 percre besózom, az idő elteltével leöblítem, lecsepegtetem, és forró olajban aranybarnára (vagy kicsit sötétebbre) sütöm. Kiszedem, papírtörlőn lecsepegtetem, melegen tartom. A paradicsomszószhoz olívaolajon megfuttatom a hagymát, az összevágott szardellát és a felaprított fokhagymát, beleteszem a hámozott paradicsomot. Ízesítem a fűszernövényekkel és sóval, és készre főzöm kb. 25 perc alatt, amíg kicsit besűrűsödik. A tésztát sós vízben kifőzöm, ha már kész (al dente), a megforrósított paradicsomszószba keverem, összemelegítem, és a tányéron hozzáadok tetszés szerinti mennyiségben sült padlizsánt, majd megszórom parmezánnal.

Kagylós metélt

50 dkg tisztított kagyló (fagyasztott)
egy 400 grammos hámozott darabolt paradicsomkonzerv
4 gerezd fokhagyma
egy paradicsom
8-10 levél bazsalikom
egy kis csokor petrezselyem és még egy kevés a tálaláshoz
2-3 dl száraz fehérbor
só, olívaolaj
50 dkg tagliatelle tészta

A fokhagymát vékony szeletekre vágom, olívaolajon átfuttatom, majd rádobom a kagylót még fagyasztott állapotában. Meglocsolom a fehérborral, rászórom a felaprított petrezselymet, rádobom a felszeletelt paradicsomot, kissé megsózom és a kagyló puhulásáig főzöm. Ekkor beleöntöm a paradicsomkonzervet, beleszórom a felcsíkozott bazsalikomlevelet és 8-10 perc alatt készre főzöm. A közben kifőzött tagliatellével tálalom, amelyet a szósszal kicsit össze is melegítek, hogy a tészta beszívhassa a mártást. Petrezselyemmel megszórva tálalom.
Konzervparadicsom helyett lehet használni egy kiló friss, jó érett paradicsomot is. Meghámozni úgy a legegyszerűbb, ha a tetejét kereszt alakban bevágjuk, és pár másodpercre forrásban levő vízbe dobjuk (én gyakran héjastól turmixolom, és a kapott levet leszűröm).
 

Jó főzőcskézést a hétvégére, és várom a további kommenteket, témajavaslatokat!

 

Zsuzsi főz