Zsuzsi főz recept főzés gyermekágy

Folytatva a múltkori témát, ismét a gyermekágyi időszakhoz kapcsolódó receptek következnek, ezúttal kicsit modernebb felfogásban, főként az újszülött szemszögéből.

Ez annyit tesz, hogy olyan ételeket próbáltam hozni, amelyek a bőséges mennyiségű anyatej termelődését biztosítják, valamint olyat is, mely esetleg könnyíthet a kisbaba gyomorproblémáin.

Tejszaporításhoz az általános tapasztalat szerint a legjobbak a szénhidrátban gazdag ételek, a zab, kelt tészták, a malátakávé, és persze a sör (ebből is természetesen az alkoholmentes fajta), de ugyanilyen hatást tulajdonítanak a leveseknek, és például a madártejnek, aminek a receptjét a múltkori poszthoz fűzött kommentekben hiányoltátok, ezért most helyet kapott a válogatásban.

A közvélekedés szerint a túl fűszeres, csípős ételek, puffasztó alapanyagok (hüvelyesek, K-betűs zöldségek), hagyma, nem tesznek túl jót a hasfájásra hajlamos babáknak, ezért ajánlatos ezeket kerülni. Én ezt annyiban módosítanám, hogy ezen ételeket fogyasztani kisebb mennyiségben nyugodtan lehet, és ha azt tapasztaljuk, hogy a babánál hasfájás, fokozott bélgázképződés alakulna ki, akkor érdemes a gyanús élelmiszert kiiktatni az étrendből egy-két hétre. Ezután újra lehet próbálkozni, hátha nem váltja ki a tapasztalt hatást. A legtöbb ilyen emésztési gond az első 6-8 hétben jelentkezik, ezért ennek az időszaknak az elteltével mindenképp érdemes apránként kísérletezni az addig nem fogyasztott ételekkel, mert a teljes megvonás sem javallott.

Szerencsére a lányommal semmi hasonló probléma nem merült fel, úgyhogy semmit nem kellett megvonni magamtól, remélem, a fiamnál is hasonlóképp fog történni minden.

Ezúttal egy édesköményes leves következik, ami a baba emésztési gondjainak kifejezetten jót tehet, majd es sörrel készült húsétel a tejszaporítás jegyében, és desszertnek pedig a mindenki által hiányolt madártejet ajánlom figyelmetekbe.

Édeskömény-krémleves sült almával és baconnel
 

Javaslom mindenkinek ezzel a kevésbé elterjedt zöldségfélével való megismerkedést, mert étvágyjavító, görcsoldó, szélhajtó és tejszaporító hatással is rendelkezik, ami a kisbabáknak és anyukájuknak is a hasznára válhat a gyermekágyi időszakban. Fogyasztható nyersen salátába, párolva – halak mellé nagyon passzol, mint köret –,  tepsiben sütve kevés tejszínnel, vagy akár az alábbi krémlevesben

2 édesköménygumó
egy fehérrépa
egy sárgarépa
egy 1 cm-es póréhagyma
egy kis fej vöröshagyma
2 kisméretű krumpli
2 dl tejszín
5 dkg vaj
só, bors

A tálaláshoz:
fejenként 2 szelet bacon
egy nagyobb alma (édeskésebb fajta, pl Golden)

A hagymákat felaprítom, a zöldségeket feldarabolom. Az édesköményről a külső burkot lehántom, megmosom, és úgy vágom félfőre, ahogy a hagymát szokás. Az „áramszedőjén” található kaporszerű levélkéket – ez az ánizskapor – sem dobom el, belefőzöm az ételbe. Egy lábosban felolvasztom a vajat, rádobom a hagymaféléket és kevergetve üvegesre sütöm. Hozzáadom a répákat, a krumplit és az édesköményt, és pár percig kevergetve sütöm. A zöldségeket felöntöm két csésze vízzel, és lassú tűzön, fedő alatt puhára párolom. Kissé hűlni hagyom, ezután pedig teljesen homogén állagúra turmixolom. (A lányom ebből a turmixolt zöldségből igen jól beebédelt, ajánlom a kisgyerekeseknek.) A zöldségpépet visszaöntöm a lábosba, felengedem annyi vízzel, amennyi levest szeretnék, és felforralom. Sózom, borsozom, hozzáöntöm a tejszínt, és pár percig forralom. A levesbetéthez az almát héjastul kisebb kockákra vágom. A bacont forró serpenyőben ropogósra pirítom, amikor már egy kevés zsírt kiengedett, hozzáadom az almakockákat és addig sütöm, amíg kissé megbarnulnak és kicsit átpárolódnak. Tálalásnál minden tányérba teszek két szelet felkockázott bacont és egy evőkanálnyi sült almát, majd rámerem a forró levest.

Sörös húsgombóc
 

Pikáns étel, amihez az alkoholtartalmú sört alkoholmentessel is lehet helyettesíteni, bár a mártás forralása alatt a rendes sör alkoholtartalma is elpárolog, így én ezt használnám.

50 dkg darált hús (sertés vagy marha)
2 közepes főtt krumpli
egy kis fej reszelt hagyma
2 tojás
2-3 evőkanál mustár
só, bors
egy csokor petrezselyem
8 dkg vaj
2 evőkanál liszt
5 dl nem túl keserű világos sör (általában Sopronit használok)
egy kisebb babérlevél
szerecsendió
reszelt citromhéj
2-3 dl tejföl

A húsgombócok elkészítésével kezdem. A főtt krumplit még melegen lereszelem, hozzáadom a húst, a reszelt hagymát, apróra vágott petrezselymet, a tojásokat. Ízesítem egy kanál mustárral, sóval, borssal, és összedolgozom, mint ahogy a fasírtot szokás. Gombócokat formálok belőle – ki mekkorát szeret, nálam ez 8 nagyobb gombócot adott ki – és kivajazott jénaiba vagy tepsibe rakom. Elkészítem a mártást. 5-6 dkg vajat felolvasztok, megszórom a liszttel, amit kicsit megfuttatok rajta. Felöntöm 2 dl vízzel és a sörrel, beledobom a babérlevelet, ízesítem szerecsendióval, sóval és 4-5 percig habverővel kevergetve forralom, amíg kissé besűrűsödik. Ekkor reszelt citromhéjjal, mustárral ízesítem, a pikáns ízét kevés cukorral lágyítom. Végül belekeverem a tejfölt. Az egészet a gombócokra öntöm, a tepsit alufóliával lefedem, és előmelegített sütőben közepes lángon kb. fél órát sütöm. Utána leveszem a fóliát és még adok neki kb. 10 percet fedetlenül. Sós vízben főtt krumplival szoktuk enni.

Madártej
 

6 tojás
1,5 liter tej
15 dkg cukor
egy rúd fahéj
egy rúd vanília
egy evőkanál liszt.

A tej felét felforralom a fahéjjal és a vaníliarúddal, amelyet behasítok és a tejbe kaparom a belsejét. Közben a tojásokat szétválasztom, 5 deka cukorral a tojások fehérjéből kemény habot verek. Ha a tej forr, evőkanállal galuskákat szaggatok a lassú tűzön forrdogáló tejbe. Mindkét oldalukat 2-2 percig főzöm, majd szitakanállal lehalászom és félreteszem. Egy adagba 4-5 galuskánál többet nem érdemes tenni, mert csak a magunk dolgát nehezítjük meg. Ha az összes habot felhasználtam, a forró tejhez hozzáöntöm a tej másik felét és felforralom. A tojások sárgáját a maradék cukorral és a liszttel kikeverem, óvatosan felhígítom egy merőkanál forró tejjel, majd az egészet a többi tejhez öntöm, és addig forralom kevergetve, amíg kissé besűrűsödik. A sodót, miután lehűlt, mély tálba töltöm, ráteszem a galuskákat és legalább 4-5 órára a hűtőbe teszem.

Érdekelne, hogy kinek mi volt az az étel-ital, ami legjobban fokozta az anyatej termelődését.

Jövő hétre egyelőre még nincs ötletem, úgyhogy várnám a javaslataitokat!

Zsuzsi főz

Zsuzsi főz recept főzés gyermekágyBezzeganya az Instagramon!

Ha szereted a humort, a vicces képeket, Insta-oldalunkon terhességgel, gyerekneveléssel, anyasággal, családdal kapcsolatos, szórakoztató tartalmakat találsz. 

Ha van Insta-fiókod, követheted is a Bezzeganyát>>>

Családtervezés, terhesség, szülés, gyereknevelés, egészség-betegség, szórakozás – ezekben a kategóriákban témánként tudsz böngészni a tartalmaink között. Kövesd a Bezzeganyát a Google+ -on is!

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?