Erre a hétre igyekeztem a már kapható, tavaszi zöldekkel készülő recepteket hozni, ezért a spenót, a medvehagyma és az újhagyma lesz középpontban. Az alapanyagok miatt több húsmentes fogás is helyet kapott a válogatásban, de azért van egy-kettő, ami húst is tartalmaz.

Tudom, hogy mostanában a medvehagyma nagy népszerűségnek örvend, és ez jó, de azért mindenkit óva intek, hogy utcáról vegye, mert könnyen összetéveszthető a gyöngyvirág levelével, amely halálos mérgezést okozhat. Megkülönböztetni elsősorban a levél illata alapján lehet, mert a gyöngyvirág levele szagtalan, de fontos az is, hogy a gyöngyvirág levele fényes, a medvehagyma pedig matt. Remélem, mindenki talál valami kedvére valót az alábbi válogatásban.

Krumplis medvehagyma-krémleves

Hozzávalók

2-3 marék medvehagyma
2 kisebb krumpli
1.2 liter húsleves
1.5 dl tejszín
egy gerezd fokhagyma
2 evőkanál fehérbor
szerecsendió
só, bors
vaj

Diónyi vajat hevítek, rádobom az egészben hagyott medvehagyma-leveleket, a felkockázott krumplit és pár percig kevergetem. Ekkor felöntöm a húslevessel, beleteszem a felaprított fokhagymagerezdet, majd addig főzöm, amíg a krumpli megpuhul. Kiszedem szűrőkanállal a zöldségeket és pépesre turmixolom, majd a masszát visszaöntöm a lébe. Ízesítem sóval, borssal, borral, szerecsendióval, hozzáadom a tejszínt és pár perc alatt összeforralom. Igazi tavaszi leves.

Spenótos túrógombóc

25 dkg zsírszegény tehéntúró, vagy ricotta
15 dkg főtt áttört krumpli
30 dkg tisztított leveles spenót (fagyasztott is lehet)
egy kis fej hagyma
3 tojás
6 dkg reszelt sajt
18-20 dkg liszt
só, bors
szerecsendió
10 dkg vaj
2-3 gerezd fokhagyma

parmezán a tálaláshoz

A hagymát apróra vágom és 2 dkg vajban megpárolom. Rádobom a spenótot és addig főzöm, amíg megpuhul és a leve teljesen elpárolog. Ízesítem sóval, borssal, frissen reszelt szerecsendióval és hozzákeverem az áttört krumplit. Kicsit hagyom hűlni.
Mély tálban összekeverem a villával kicsit megtört túrót a három tojással és a reszelt sajttal, fűszerezem sóval, kicsit megborsozom. Ha a spenót már kihűlt, a túrós masszához adom és jól összekeverem. Ekkor kanalamként adom hozzá a lisztet, amelynek mennyisége attól függ, mennyire nedves a túró. Jól összekeverem a masszát, akkor jó, ha vizes kézzel formálható. Vizet forralok, megsózom, a masszából vizes kézzel gombócokat formálok és kifőzöm őket. Akkor jók, ha feljönnek a víz tetejére. Amíg a gombóc fő, a maradék vajon lassú tűzön megsütöm a felszeletelt fokhagymát, ebbe szedem ki a lecsepegtetett gombócokat, amelyeket kicsit meg is kapatok a vajban. Reszelt parmezánnal tálalom.

Spenótos-juhtúrós lepény

A tésztához

25 dkg liszt (1/3 rétesliszt, a többi sima)
15 dkg hideg vaj
1 tojássárgája
1 kiskanál cukor
só, kb 1 dl jéghideg víz

A töltelékhez

15 dkg spenót
15 dkg juhtúró
10 dkg reszelt sajt
8- 10 dkg angolszalonna vagy más húsos szalonna
2 tojás
kb. 1 dl tejszín
3 gerezd fokhagyma
olaj, só, bors
szerecsendió

A tésztát elkészítem: a hozzávalókat gyors mozdulatokkal összegyúrom és legalább egy órára hűtőbe teszem.

A töltelékhez az olajon megpirítom az angolszalonnát, rádobom a felszeletelt fokhagymát és a spenótot, sózom, borsozom, megszórom szerecsendióval, a levét elforralom. Leveszem a tűzről és kb. tíz perc elteltével belekeverem a morzsolt juhtúrót, a sajtot és a két tojást, hozzáöntöm a tejszínt. 

Amikor a tészta már kipihente magát, kibélelek vele egy jénaifedőt, vagy piteformát, beleöntöm a tölteléket, és addig sütöm, amíg a közepe is majdnem teljesen megszilárdul. Egyébként ennél többet nem is nagyon lehetne beletenni, mert a tojástól olyasmi lesz az állaga, mint egy felfújté, kicsit meg is emelkedik.


Csirkemell medvehagyma mártással

Hozzávalók

egy egész csirkemell
só, bors
vaj
egy szál újhagyma
két jó nagy marék medvehagyma
3-4 dl tejszín
egy evőkanál fehérbor
szerecsendió
egy evőkanál ételkeményítő
5 dkg reszelt edami sajt (elhagyható)

A csirkemellet elfelezem, majd a fél melleket hosszában, lapjában félbe vágom, így négy vékonyabb hússzeletet kapok. Sózom, tekerek rá borsot és vajban aranybarnára sütöm. Tálalásig melegen tartom.
A mártáshoz vajat forrósítok, megfuttatom rajta a felkarikázott újhagymát, rádobom a feltt medvehagymát és puhára párolom. Ízesítem a borral, sóval, borssal, szerecsendióval, felöntöm a tejszínnel és kb. 5 percig forralom. A keményítőt kevés vízben feloldom és besűrítem vele a mártást. Egy-két percig forralom, a reszelt sajttal dúsítom. A csirkemellet a medvehagymás mártással és rizibizivel tálalom.

Újhagymás házi krémsajt

Hozzávalók:

2 nagy pohár natúr joghurt

ízesítőanyagok tetszés szerint (most 4-5 szál újhagyma)

A krémsajt elkészítéséhez kb. két napra van szükség, ez a joghurt fajtájától is függ.
Egy sűrű szövésű szitát kibélelek egy többrét hajtott pamut konyharuhával vagy pelenkával, aláteszek egy mély tálat, amibe csöpöghet a savó, majd a szűrőbe öntöm a joghurtot. Az egész alkalmatosságot kb. két napra beállítom a hűtőbe, ennyi kell ahhoz, hogy a joghurtból krémsajt-szerű dolog legyen. Ekkor kiveszem, tárolóedénybe kanalazom, ízesítem sóval, meg amivel szeretném. Készült már borsos, chilis-borsos, medvehagymás, most meg újhagymás, de bármilyen változatban el lehet képzelni. A lecsepegő savót nem öntöm ki, állítólag egészséges, meg kell inni. A krémsajt jól záródó műanyag dobozban simán eláll két hétig, de azért ennél hamarabb el szokott fogyni, legalábbis nálunk.

Jó főzőcskézést a hétvégére és továbbra is várom a kommenteket, témajavaslatokat.

Zsuzsi főz

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?