Nálunk pár éve a szilveszter otthon, családi körben zajlik egyrészt a gyerekek miatt, másrészt meg talán kiöregedtünk az egész álló nap tartó bulizásból. Ez persze nem jelenti azt, hogy – pont én – nem főzök. Bőrös malac-vagy sertéssült mindig készül valamilyen formában, és az újév első napján kötelező a lencse fogyasztása, hátha végre meggazdagodunk. Ezen felül mindig készítek valami sós rágnivalót a bor/pezsgő mellé, ami hihetetlen tempóban szokott elfogyni.

Zsuzsi főz recept főzés szilveszter

Idén férjem néhai nagymamájának szabolcsi töltött káposztáját fogom reprodukálni, remélem, sikerrel, sütök húst is, lesz lencsefőzelék, és tökmagos pogácsa legyártása a cél. Remélem sikerül, mert még pénteken is dolgozom (nem én vagyok a munka hőse, csak nincs már szabadságom. Most pár, a korábbi szilvesztereken készített receptet hoztam, remélem, találtok benne majd fogatokra valót.

Sörben sült oldalas

Ez, és a következő receptben szereplő húsétel könnyen elő-és elkészíthető, ráadásul hidegen, kifagyasztva is finom, sőt, vékonyra szeletelve szendvicsbe téve überel minden felvágottat, úgyhogy nem érdemes keveset készíteni belőle.

kb. egy-másfél kiló sertésoldalas kisebb darabokra vágva
egy vöröshagyma
két gerezd fokhagyma
köménymag (jó sok)
só, darált erőspaprika
frissen őrölt bors
pár levél rozmaring
kb. 2,5 deci nem túl kesernyés világos sör

A húsdarabokat egyenként bedörzsölöm sóval, és tepsibe rakosgatom. Rászórok egy jó adag köménymagot, a rozmaringot, rátekerek borsot, és minden darabkára teszek egy kis paprikakrémet. Ezután jól belemasszírozom a fűszereket a húsba. Ha nem túl zsíros a hús, pár csepp olajat csepegtetek rá és előmelegített sütőben nagy lánggal 5-5 percig pirítom a húst mindkét oldalán. Ezt serpenyőben a tűzhelyen is el lehet végezni. Ekkor mellészórom a felszeletelt vöröshagymát és fokhagymát, ráöntöm a sört. Alufóliával letakarom és mérsékelt lánggal addig sütöm, amíg vajpuha nem lesz, ez kb. 45-50 percet vesz igénybe. Utána leveszem a fóliát és piros-ropogósra sütöm. Ha elfőné a levét, további sört/vizet lehet aláönteni. Köretnek jó hozzá a hagymás krumpli, majonézes burgonya-saláta, vagy savanyúság és friss kenyér. Csontos sertéstarja-szeletekkel is működik.

Köményes bőrös sertéssült

kb. egy kilós bőrös karaj vagy bármilyen más bőrös sertéshús egyben
2 fej hagyma
egy fej fokhagyma
3-4 ág rozmaring
kakukkfű
köménymag
római kömény-mag
paprikakrém
só, olaj

A húsdarabot a hentessel kicsontoztattam, de ez nem feltétlenül szükséges, talán csontján sütve még finomabb. Ha ki van csontozva, a csontot megtartom. A húst jól megsózom, beszórom a köménymagokkal, kakukkfűvel, ezeket jól bele is dörzsölöm, megkenem paprikakrémmel. A karaj bőrét bekockázom. Egy nagyobb tepsit a tűzhelyre teszek, kevés olajat forrósítok benne és a karajdarabot a bőrös oldala kivételével minden oldalán elősütöm. Közben a sütőt 180 fokra előmelegítem. Amikor az elősütéssel végzek, a tepsibe beleteszem a húsos csontot is, a húsok mellé szórom a felnegyedelt hagymát és melléteszem a keresztben héjastul félbevágott fokhagymát, meg a rozmaringágakat. Öntök alá kevés vizet és kb. két óra alatt ropogósra sütöm. A sült fokhagymát a húsra, vagy kenyérre kenve lehet elfogyasztani, általában közelharcot vívnak érte a családtagok nálunk.

Sütőtöksaláta lencsével (vagy naranccsal)

Ha valakinek nem szimpatikus a lencse a receptben, próbálja ki helyette 2-3 kifilézett naranccsal. A narancsos sütőtöksaláta az ünnepek slágere lett nálunk, már többször készítettem, de fotó nem maradt, mert a gép kézhezvétele előtt megette az ételt a család.

50 dkg sütőtök (tisztán mérve)
25 dkg lencse
egy nagy fej lilahagyma
egy citrom leve vagy 2-3 evőkanál balzsamecet
egy marék tökmag
olívaolaj
só, bors
pár szem feketebors
egy-két babérlevél
tetejére 10 dkg morzsolt feta (elmaradhat)

A sütőtököt megtisztítom, kb. 3 centis kockákra vágom. A lencsét előzőleg pár órára beáztatom, majd babérleveles, szemes borssal ízesített vízben puhára főzöm és leszűröm.
A lilahagymát félfőre (vékony félkarikákra) vágom. Nagy serpenyőben egy-két evőkanál olívaolajat forrósítok, beleszórom a tökdarabokat és roppanós puhára sütöm. Akkor jó, ha a külseje kicsit megbarnul, karamellizálódik, de nem lesz pépesen puha. Ha már majdnem jó, beleszórom a tökmagot és még egy percig sütöm, hogy a tökmag kicsit megpirulhasson. Ha a tök megsült, a főtt lencsét a még meleg sült tökkel, a lilahagymával tálba teszem, sózom, borsozom, meglocsolom olívaolajjal és a citromlével vagy balzsamecettel. Inkább savanykás legyen. Az olajat nem kell sajnálni, mert a meleg tök felveszi. A tetejére morzsolom a fetát, és langyosan vagy szobahőmérsékleten tálalom.

Paprikás-magos rúd

Gyorsan elkészíthető sós ropogtatnivaló, nagy társaságnak érdemes dupla mennyiséget csinálni belőle.
20 dkg liszt (ebből 1-2 evőkanál a paprika)
12,5 dkg vaj
fél csomag sütőpor
egy tojás
másfél teáskanál só
fél deci tejföl
7.5 dkg reszelt sajt
a szóráshoz szezám-és lenmag, esetleg reszelt sajt

A lisztet a sütőporral elkeverem, hozzáadom a puha vajat, a tojás sárgáját, a tejfölt, a sajtot, a sót, és kézzel puha tésztává dolgozom össze. Szerintem nem árthat neki egy-két óra pihenés a hűtőben, de most rögtön folytattam a munkálatokat.
A tésztát lisztezett munkalapon fél centi vastag lappá nyújtom, és sütőpapírral bélelt tepsire fektetem. Az egész felületét megkenem enyhén felvert tojásfehérjével, meghintem a magokkal, majd éles késsel – lehetne derelyevágóval is, de az enyém muzeális életlen darab – rudakra vágom. Előmelegített 165 fokos sütőben (légkeveréssel) kb. 20 perc alatt megsütöm.
Aki nem akar a felvágással pepecselni, pogácsa formában is kisütheti.
 
Jó főzőcskézést kívánok, meg persze Boldog Új Évet kívánok minden bezzeg(és nem bezzeg)anyának és családjának!

Zsuzsi főz