Lassan beköszönt az ősz, és vele együtt a tipikus őszi gyümölcsök, a szilva, a körte, a szőlő és az alma. Most az első kettőről lesz szó, mert ezek a kedvenceim.

A szilva az egyik legzamatosabb és legolcsóbb gyümölcsünk, ráadásul bőségesen terem itthon is. Mint minden gyümölcs, ez is egészséges, magas a víz-, vitamin-, és rosttartalma, ez utóbbi miatt kiváló székletlazító (ajánlom kismamák és kisbabák figyelmébe), ráadásul vizelethajtó hatása is van, így akár fogyókúrás étrendbe is beilleszthető. Különösen A-, B-, és C-vitamintartalma magas, emellett antioxidánsokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket is tartalmaz. 

Ehetjük nyersen, mehet gyümölcslevesbe, eltehetjük befőttnek, lekvárnak, készülhet belőle szilvás gombóc, pikáns mártás vagy ragu (vad)húsok mellé, kevés borral, aromás fűszerekkel és akár körtével összefőzve, de persze süteményekhez is tökéletes, mint azt látni fogjuk.

A körte szintén nagy kedvencem, főleg a kemény húsú, illatos téli körtéket szeretem, de azért a puha húsú nyári körte sem rossz. Szintén magas az ásványi anyag és vitamintartalma, egy körte elfogyasztása biztosítja a napi C-vitamin és káliumigényt. Fruktóztartalma miatt cukorbetegek is fogyaszthatják, gyomorhurut esetén, kímélő diétákban is bátran ehető.

Általában nyersen esszük, pedig ebből is készülhet lekvár, befőtt, leves, de akár hús mellé köret is lehet a kevés vajon megfuttatott keményebb húsú körte.

Most pár – talán kevésbé megszokott – süteményreceptet hoztam, amelyekben közös, hogy omlós tészta alapúak.

Szilvás pite

30 dkg liszt
20 dkg hideg vaj
10 dkg cukor
egy tojássárga
csipet só

A töltelékhez

Kb. 70 dkg szilva
2-3 evőkanál cukor
egy teáskanál fahéj
egy csapott evőkanál liszt
3 dkg őrölt mandula

A tészta hozzávalóiból gyors mozdulatokkal tésztát gyúrok. Ha van idő rá, folpackba csomagolva egy órát pihentetem a hűtőben. Időszűkében azonnal kinyújtom és kibélelek vele egy piteformát (az enyém 24 cm átmérőjű kerámiaforma). A töltelékhez a szilvát kimagozom, a fél szilvákat egy tálban elkeverem a cukorral, fahéjjal és a liszttel.
A formába tett tésztát megszórom egyenletesen az őrölt mandulával, majd szépen rárakosgatom a fél szilvákat. Ha a szilva alatt marad még lisztes-cukros keverék, azt a tetejére szórom.
Előmelegített 180 fokos sütőben kb. 40 perc alatt megsütöm. Langyosan vagy hidegen tálalom. Egyszemélyes adagok is készíthetők muffintepsi vagy kosárkaforma segítségével, a képen láthatót a lányom csinálta.


Tejszínes szilvás pite

A tésztához

25 dkg liszt (1/3 rétesliszt, a többi sima)
15 dkg hideg vaj
1 tojássárgája
1 kiskanál cukor
só, kb 1 dl jéghideg víz

A töltelékhez

szilva (amennyivel a tésztát teljesen be tudom fedni)
1,5 dl tejszín
3 evőkanál cukor
1 evőkanál liszt
2 tojássárgája
fahéj

A tésztához valókat gyorsan összegyúrjuk, 1-2 órára hűtőbe tesszük. Ha kellően lehűlt, lisztezett munkalapon kinyújtjuk, kibélelünk vele egy gyümölcstortaformát, vagy ha nincs, egy nagy jénai tál fedőjét. A tészta tetejét kirakjuk kimagozott felezett szilvával, úgy, hogy a héja legyen felfelé.

A tejszínből, tojássárgájából a liszttel és cukorral öntetet keverünk, fahéjjal ízesítjük, ráöntjük a gyümölcsre és kb. 30 percig sütjük. Akkor jó, ha a töltelék kocsonyásodni kezd, de nem teljesen szilárd. Ezzel a módszerrel egyébként bármilyen gyümölcsből süthetünk hasonlót.

Körtés mogyorós sütemény (Giorgio Locatelli-recept)

A tésztához

10 dkg vaj
20 dkg liszt
egy evőkanál porcukor
késhegynyi sütőpor vagy szódabikarbóna
egy tojás

A töltelékhez (frangipane krém)

10 dkg vaj
10 dkg cukor
2 tojás
10 dkg darált mogyoró
1 dkg liszt

A tetejére két nagy keményebb húsú körte

A tészta hozzávalóit összegyúrom, egy-két óráig a hűtőben pihentetem. A krémhez a puha vajat a cukorral robotgéppel fehéredésig keverem, majd egyenként hozzáadom a tojásokat. Ezután kis fokozaton hozzáadom a lisztet és a mogyorót, jól összedolgozom, majd a legmagasabb fokozaton 1-2 percig keverem, hogy jó levegős massza legyen.
A tésztát vékony lappá nyújtom, 6-7 perc alatt elősütöm, megkenem a mogyorós masszával, a tetejét kirakom vékonyra szeletelt körtével, amit egy kicsit bele is nyomkodok. A süteményt 15-20 perc alatt 180 fokos előmelegített sütőben sütöm meg, és kockákra vágva tálalom.


Csokoládés körtetorta

A tésztához:

175 gramm liszt
10 dkg vaj
1 tojássárga
2 evőkanál cukor
csipet só

A töltelékhez:
2 nagy körte
15 dkg magas kakaótartalmú étcsoki
1 evőkanál cukor
1 tojás
a tésztából kimaradt fehérje
1 evőkanál liszt
1,5 dl tejszín

A tésztához valókat gyorsan összegyúrom, majd kb. egy órára behűtöm. Ezt követően a tésztával kibélelek egy kb. 26 centi átmérőjű jénaifedőt. Az étcsokit apróbb darabokra töröm és a tésztára szórom, ráfektetem a meghámozott körtéből vágott vékony szeleteket. A tojásból, tojásfehérjéből a liszttel és tejszínnel krémet keverek és a körtés-csokis tésztára öntöm. Előmelegített sütőben kb. fél óráig – vagy amíg a tejszínes krém megkocsonyásodik – sütöm. Langyosan tálalom. Igazából nem kell hozzá semmi, de azért egy kis tejszín vagy vaníliafagyi nem fog rontani rajta

Jó főzőcskézést a hétvégére, és várom a további kommenteket, témajavaslatokat!

Zsuzsi főz

A szerkesztőség gratulál a Goldenblog versenyen elért kilencedik helyezésért!