Erre a hétre szilvás recepteket hoztam. Érdemes ezt a gyümölcsöt gyakran fogyasztani a most kezdődő szezonban, mert egyrészt olcsó, másrészt igen jó beltartalmi értékekkel rendelkezik. Gazdag A-, B-, és C-vitaminokban, káliumban, kalciumban, magnéziumban és foszforban, cinktartalma is jelentős, és többfajta antioxidánst is tartalmaz.

Fentiek miatt javítja az ellenálló-képességet, magas rosttartalma miatt vizelet- és széklethajtó hatású. Nem mellesleg nagyon finom. Készíthető belőle lekvár, befőtt, aszalvány, pálinka, de ezúttal a süteményeknél használtam fel. Két recept a szilva és a túró párosításával készült, mert meglepően jól illenek egymáshoz, és hoztam egy kelt tésztás, meg egy kevert sütemény leírását is.

Alapfűszere a fahéj, de érdemes kevés gyömbérrel, szegfűszeggel, és rummal is kísérletezni, ezek is nagyon jól mennek hozzá.

Szilvás-túrós sütemény (régi Magyar Konyha recept alapján)

50 dkg áttört túró
3 nagy vagy 4 kisebb tojás
egy csomag sütőpor
15 dkg porcukor
6 dkg liszt
egy evőkanál vaníliáscukor
reszelt citromhéj
75 dkg szilva
fahéj
4 dkg vaj
2-3 evőkanál zsemlemorzsa/ kekszmorzsa
vaj és liszt a tepsi kikenéséhez

A szilvákat megfelezem és 5 dkg procukor és fahéj keverékében fél órát pihentetem. Ezalatt elkészítem a tésztát. A túrót a tojások sárgájával, sütőporral, porcukorral, vaníliáscukorral kikeverem, hozzáadom a reszelt citromhéjat, végül a lisztet és a tojásfehérjéből vert kemény habot. A massza felét kivajazott-lisztezett tepsibe kanalazom, a tetejét kirakom a lecsepegtetett szilvával, majd betakarom a túrós tészta másik felével. A tészta nem túl sok, nem kell megijedni, ha nem jut mindenhová. A tetejére morzsolom a vajat, meghintem kekszmorzsával és előmelegített 170 fokos sütőben addig sütöm, amíg a beleszúrt tűre már nem ragad a massza. Ez kb. fél óra.
Akár melegen, akár hidegen fogyasztható. Jellegében a clafoutishoz hasonló, de az állaga krémesebb.

Túrókrémes-szilvás pite

A tésztához:

30 dkg liszt
20 dkg vaj
10 dkg cukor
kevés jeges víz (ha a tészta nem áll össze)


A töltelékhez:

50 dkg túró
egy tojás
egy nagy evőkanál tejföl
2-3 evőkanál cukor
fél citrom leve és reszelt héja
2-3 evőkanál zabpehely
csipet fahéj
kb. 40 dkg szilva

A tésztához valókat gyorsan összegyúrom (ez akkor a legegyszerűbb, ha a hideg vajat belereszelem a lisztbe) és folpackba csomagolva kb. egy órára a hűtőbe teszem pihenni.Egy óra múlva a tészta kétharmadát kinyújtom és kibélelek vele egy kb. 25 centi átmérőjű piteformát. Közben a sütőt 180 fokra előmelegítem.A töltelékhez a túrót villával áttöröm, hozzákeverem a tojást, a cukrot, a citromhéjat, és –levet, meg a fahéjat.A tésztát megszórom a zabpehellyel, ráterítem a túrótölteléket. A tetejét kirakom magozott, felezett szilvával, végül a maradék tésztát a reszelő legnagyobb lyukú oldalán a süteményre reszelem. Előmelegített sütőben kb. 40 percig sütöm.

Szilvás-nektarinos lepény (F. Nagy Angéla receptje alapján)

4 tojás
125 gramm vaj
10 dkg cukor
egy csomag vaníliáscukor
egy csomag sütőpor
egy deci tejszín
egy kiskanál fahéj
12 evőkanál liszt
a tetejére összesen 50 dekányi szilva és nektarin (vagy más gyümölcs)

A vajat felolvasztom, megvárom, amíg langyosra hűl. A tojást a cukorral, vaníliáscukorral, fahéjjal, sütőporral habosra keverem, majd további keverés közben beleöntöm a vajat, a tejszínt, végül hozzáadom a lisztet is. A keveréket kilisztezett, kivajazott 20-23 centi átmérőjű tortaformába simítom, a tetejét kirakom a feldarabolt gyümölccsel, majd előmelegített sütőben öt percig erős lánggal sütöm, aztán takarékon fejezem be. A sütési idő kb. 40 perc, az utolsó öt percben a süti tetejét még megszórtam egy kevés fahéjas porcukorral, de ez elhagyható.

Szilvás csiga (a TV Paprika egyik adásából)

A tésztához

45 dkg liszt
egy tasak porélesztő (2 dkg friss)
5 dkg cukor
1 tojás
2 deci langyos tej
8 dkg lágy vaj
csipet só
25 dkg kemény húsú szilva
2 evőkanál cukor
1 evőkanál fahéj

A lisztből a cukorral, élesztővel,  4 dkg vajjal, a tejjel, csipet sóval és a tojással tésztát gyúrok. (Friss élesztő használata esetén egy kiskanál cukorral édesített langyos tejben az élesztőt megfuttatom.) Hagyom duplájára kelni. Közben a szilvát kimagozom, apróbb darabokra vágom, elkeverem a fahéjjal és két evőkanál cukorral.

Ha a tészta megkelt, kb. fél centi vastag téglalap alakra nyújtom (úgy, mint a bejglit), megkenem a maradék vajjal, egyenletesen elosztom rajta a szilvát és feltekerem. A tekercset felszeletelem, kb. 12 darab jön ki belőle. A sütőt 180 fokra előmelegítem, és a csigákat sütőpapírral bélelt tepsin 20-25 perc alatt megsütöm. Meg lehet szórni porcukorral, én is így tettem, mert a szilva kifejezetten savanyú volt.

Jó főzőcskézést a hétvégére, és továbbra is várom a kommenteket, témajavaslatokat!

Zsuzsi főz