A múltkori poszthoz írt kommentek közt Brumibaby a tepertős pogácsa receptjét kérte tőlem. Sajnos, ezzel nem tudtam szolgálni, mert nem szoktam sütni, de ez adta az apropót ahhoz, hogy most a pogácsákról írjak.

A pogácsa igazi klasszikus étel a Kárpát- medencében, és nagyon régóta készítik. Elég, ha a mesékből ismert hamuba sült pogácsára gondolunk, ami valószínűleg parázson sült kovásztalan lepénykenyérféle lehetett. Ezt kínálták vendégjáráskor anno, és ma is a pogácsa az egyik legjellemzőbb vendégváró falat. Na persze, a receptúrák azóta finomodtak egy kicsit.

Pogácsa általában élesztős, omlós vagy leveles tésztából készül, én a leveles pogácsát nem igazán kedvelem.

Szaggatni mindig kerekre szoktam, a szögletes forma nekem nem pogácsa. A szaggatást néha pogácsaszaggatóval, néha valamelyik kezembe akadó pohárral szoktam, lényeg, hogy se túl kicsi, se túl nagy ne legyen. A túl kicsi pogácsa hajlamos idő előtt kiszáradni, a túl nagy pedig pont a rágcsálnivaló funkciót nem tudja betölteni.

A pogácsák fontos megkülönböztető jegye, hogy mivel szórjuk meg: én leginkább a szezámmagot, darálatlan mákot, lenmagot, tökmagot kedvelem, no meg persze a sajtot. 

Jöjjön hát pár kedvenc pogácsareceptem.

Túrós pogácsa 

Kedvenc pogácsareceptem, gyakorlatilag elronthatatlan és eddig mindenkinek ízlett. Érdekessége, hogy élesztő nélkül készül, ezért nem is emelkedik annyira fel. 30 dkg túró (fele tehén-, fele juhtúró)

Hozzávalók

30 dkg vaj
30 dkg liszt
egy tojás+ még egy a kenéshez

a tetejére reszelt sajt.


A hozzávalókból a sajt kivételével tésztát gyúrok. A vajat legegyszerűbb a sajtreszelő legnagyobb fokán belereszelni. Nem kell megijedni, ha ragad, ez természetes, nem kell több liszt bele. A kész tésztát folpackba csomagolva legalább egy órát pihentetem a hűtőben, de még jobb, ha egy éjszakát vár.
Másnap kinyújtom, kiszaggatom, megkenem tojással, megszórom reszelt sajttal és előmelegített 200 fokos sütőben aranysárgára sütöm kb. 25 perc alatt. Melegen kínálom.

Krumplis pogácsa

Ezt is érdemes kipróbálni, a főtt krumplitól lágyabb tésztájú lesz a pogácsa és tovább marad puha is.

Hozzávalók

25 dkg liszt
10 dkg főtt, áttört krumpli
10 dkg vaj
2 dkg élesztő (vagy ennek megfelelő szárazélesztő)

két tojássárga
a lekenéshez egy tojásfehérje
tetejére sajt/magvak/fűszerek

A lisztet a krumplival, vajjal, sóval összegyúrom, az élesztőt belemorzsolom és a tojások sárgájával összedolgozom. (Ha szárított élesztőt használok, azt a liszthez szórom.) A tésztát letakarva egy óráig pihentetem meleg helyen, utána ujjnyi vastagra nyújtom, kiszúrom (szélesebb szájú pálinkáspohárral szoktam) , lekenem tojásfehérjével, rászórom a kívánt magot, vagy reszelt sajtot. Még tíz percig hagyom pihenni, ezalatt 180 fokra előmelegítem a sütőt, majd szép aranybarnára sütöm.


Vajas pogácsa

 Hozzávalók:

 30 dkg liszt
15 dkg vaj
fél deci tej
egy deci tejföl
egy tojás sárgája
3 dkg élesztő (vagy ennek megfelelő mennyiségű szárazélesztő)


A lisztet a vajjal, tojássárgájával, cukros tejben felfuttatott élesztővel, tejföllel, sóval összegyúrom, ha szárazélesztőt használok, azt közvetlenül adagolom a liszthez. Két órán keresztül kelesztem, közben háromszor hajtogatom. Hajtogatás előtt a tésztát átgyúrom, téglalap alakúra nyújtom, a két oldalát behajtom, majd fentről lefelé félbehajtom. E műveleteket ismétlem. Ha a kelesztési idő eltelt, kinyújtom a tésztát, teljes terjedelmében bevagdalom kockásra, mint a libamell bőrét szokás, kis pogácsákat szúrok ki belőle. Ezeket a megmaradt tojásfehérjével lekenem, sütőpapírral bélelt tepsire teszem és előmelegített 180 fokos sütőben megsütöm. Az első tíz perc után kicsit mérséklem a lángot, hogy belül is jól megsüljön a pogácsa.


Tökmagos pogácsa  (recept a Pákosztos blogról)

Legutóbb ezt a pogácsát sütöttem meg, nagyon finom, ajánlom mindenkinek kipróbálásra. A tökmagolajat sima olajjal helyettesítsük, ha nincs, bár nagyon meghatározza az ízét.

Hozzávalók:

egy kis pohár (15 deka) natúr joghurt

12,5 dkg juhtúró

1 dl tejszín

1 tojás

1 csomag szárazélesztő

35 dkg liszt

4 evőkanál tökmagolaj

10 dkg tökmag (natúr)

2 teáskanál só

A hozzávalókból robotgép segítségével rugalmas (inkább puha) tésztát dagasztok, ezután kézzel beledolgozom a tökmagot. Langyos helyen duplájára kelesztem, majd lisztezett felületen ujjnyi vastagra nyújtom és pogácsaszaggatóval kiszaggatom. Felvert tojással megkenem, hagyom negyed órát pihenni (amíg a sütő bemelegszik) majd előmelegített 180 fokos sütőben aranybarnára sütöm. Nehéz megállni, hogy még melegen ne egye meg az egészet az ember. Kb. 24 darab lett belőle.


Kakukktojás: Scone, az édes pogácsa ( forrás: Szakácsok Könyve)

Tradicionális skót sütemény az ötórai tea mellé, amit eperlekvárral és sűrű tejszínnel töltve esznek. Ezt is előző este vagy fél nappal a készítés előtt érdemes elkészíteni.

Hozzávalók:

10 dkg mazsola
egy csésze hideg tea
1 evőkanál rum
36 dkg liszt (27 dkg finomliszt+ 9 dkg rétesliszt)
4 teáskanál sütőpor
10 dkg puha vaj
8,5 dkg cukor
egy citrom reszelt héja
2 kis tojás
1 dl tej
1-2 evőkanál tejszín a lekenéshez

A mazsolát a rummal elkevert teába áztatom egy-két órára (nálam fél óra volt erre). A lisztet a sütőporral összeszitálom. Mély keverőtálban a vajat a cukorral és a reszelt citromhéjjal jól kikeverem, majd több részletben hozzáöntöm a kissé felvert tojásokat is és ezzel is jól összedolgozom. Ezután fokozatosan keverem hozzá a tejet, amíg sima, csomómentes masszát nem kapok. Apránként hozzáadom a sütőporral vegyített lisztet, és sima rugalmas tésztává gyúrom a masszát. Ekkor beledolgozom a jól lecsepegtetett mazsolát is, és folpackba csomagolva éjszakára a hűtőbe teszem. Reggel lisztezett munkalapon két centi vastagra nyújtom és fánkszaggatóval, vagy pohárral kiszaggatom. A süteményeket sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatom, a tetejüket csipet sóval és cukorral elkevert tejszínnel megkenem, Előmelegített 210 fokos sütőben 15-18 percig sütöm. Megpróbálok várni, amíg legalább langyosra hűl, és a fent leírt módon tálalom.

Jó főzőcskézést a hétvégére, és továbbra is várom a kommenteket, témajavaslatokat!

Zsuzsi főz