A múltkori almás poszthoz kommentelt Oreille7, aki birsalmás ételek receptjeire lenne kíváncsi. Most az ő kívánságát teljesítem.

A birsnek most van szezonja, könnyen hozzá lehet jutni. Két alfaja a birsalma és a birskörte, de gyakorlatilag mindkettő ugyanazt tudja. C-vitaminban gazdagabb, mint az alma, sok pektint tartalmaz, emiatt könnyen készül belőle lekvár, sajt vagy zselé. (A pektin a héjában van, ezért befőzésnél nem hámozzuk meg, hanem a megfőtt gyümölcsöt törjük át szitán. ) Pektintartalma miatt megköti a méreganyagokat, nyákoldó, nyugtató hatása van, emésztési problémák esetén is segít. Termékenységi szimbólum, a roma hagyomány szerint a terhes nőnek fogyó holdnál erős férfi vérével átitatott birset kell ennie, ha erős gyermeket szeretne.

Illata fantasztikus, nagyanyáink gyakran tartották a konyhaszekrényen illatosító gyanánt, éppen ezért érthetetlen, hogy a népnyelvben büdösalmának is nevezik. Számos előnye mellett egy hátránya van: igen nehéz pucolni és darabolni, de a fáradságot mindenképp megéri.

Káposztás-birsalmás dagadó

Igazi télies, férfias egytálétel, legalább 6-8 személyre elegendő. Az ötlete abból származik, hogy káposztasavanyításnál is használnak birset, mert pikánsabb ízt kölcsönöz a végterméknek. Tarjaszeletekkel is érdemes készíteni, ekkor a hússzeletek elősütve kerülnek a birses káposztára.

Hozzávalók

80 dkg nem túl zsíros dagadó
1.5-2 kg savanyú káposzta
egy szál sütnivaló kolbász
15 dkg füstölt húsos szalonna
2 birsalma
4-5 darab kisméretű vöröshagyma
fél fej fokhagyma
egész köménymag
rozmaring, só
kevés paprikakrém (nem csípős)
két evőkanál olaj

A dagadót annyi darabra vágom, ahány személyre az ételt készítem. Minden darabot bedörzsölök sóval, köménnyel, rozmaringgal és paprikakrémmel. Egy tepsit kikenek az olajjal, belefektetem a fűszerezett húst, és nagy lángon – a tűzhelyen – minden oldalán elősütöm a darabokat. Közben a sütőt 170 fokra előmelegítem. Ha az elősütés kész, a tepsibe teszem a fél fej fokhagymát – a fejet keresztben szoktam elvágni - , a hús alá öntök egy kevés vizet, letakarom alufóliával és puhára párolom kb. egy óra alatt. Amíg a hús puhul, a szükség szerint kimosott savanyú káposztát kicsit megpárolom.

A birsalmát meghámozom, kicsumázom és darabokra vágom, a hagymákat megtisztítom, negyedelem, a szalonnát csíkokra vágom. Ha a dagadó puha, kiveszem a tepsiből, és a helyére teszem a savanyú káposztát. Rászórom a hagymát, a birset és a szalonnát, valamint egy kevés sót, és kicsit össze is forgatom, hogy a húsból kisült szaft mindenhol érje a hozzávalókat. Öntök alá egy pohár vizet, majd a káposztára fektetem a dagadódarabokat és a tepsi közepére a jól megszurkált sütnivaló kolbászt. A tepsit 200 fokra előmelegített sütőbe tolom, és addig sütöm az ételt, amíg a kolbász és a hús pirosra nem sül. Friss kenyérrel és tejföllel tálalom

Birsalmás csirke wokban

A hús-gyümölcs párosítás kedvelőinek ajánlom, a birs fanyar savanykás íze nagyon jól passzol a keleti fűszerekhez.

Hozzávalók

50 dkg csirkemell
4-5 gerezd fokhagyma
2 cm-es gyömbér
egy piros chili
2-3 dió méretű vöröshagyma
2 kisebb birsalma megtisztítva
szójaszósz
egy evőkanál édes chiliszósz
olaj
mokkáskanálnyi fahéj, só

A csirkemellet felcsíkozom, és az étel készítése előtt kb. egy órával bepácolom. A páchoz a fokhagymát felaprítom, a csirkével összeforgatom, és meglocsolom a húst 4-5 evőkanál szójaszósszal. Szobahőmérsékleten hagyom állni, maximum egy órát.
Amíg a hús pácolódik, a megtisztított, nagyobb darabokra vágott birset megfőzöm úgy, hogy puha legyen, de azért maradjon tartása.

A pácolás után a wokban olajat forrósítok, beledobom a felaprított gyömbért és chilit, és egy percig kevergetve sütöm. Utána rádobom a csirkemellet a páccal együtt, és készre sütöm a húst, ez kb. 3-4 perc. A húst kiszedem, és melegen tartom. A wokba ismét nagyon kevés olajat öntök, ha már forró, rádobom a negyedekbe vágott hagymát, a birset, és roppanós-puhára sütöm. Ha kész vagyok, visszateszem a húst a wokba, fahéjjal, sóval ízesítem az ételt, ha száraznak találom, öntök még rá szójaszószt, és ekkor adom hozzá a chiliszószt is. Pár perc alatt összeforrósítom, majd párolt rizzsel tálalom.

Birsalmás párolt káposzta

A szokványos párolt káposztát is érdemes feldobni birsalmával, mert nagyon jól illenek egymáshoz. Sült libához, kacsához ajánlom, akár ünnepi alkalomra is köretnek.

Hozzávalók

egy kisebb fej lilakáposzta
két birsalma
két fej hagyma
egy kiskanál köménymag
két evőkanál cukor
két evőkanál borecet
olaj

Az olajon karamellizálom a cukrot, közben hozzáadom a köményt is, hogy kipattogjon. Ha a cukor megbarnult, beledobom a félőre vágott hagymát és megfonnyasztom. Ha ez megvan, rádobom a vékony csíkokra szelt káposztát és a felkockázott birset, ráöntöm az ecetet, és addig főzöm közepes lángon, amíg a hozzávalók megpárolódnak.

Fűszeres birslekvár

Ez a lekvár nem csak édességként állja meg a helyét, pikáns kiegészítője lehet húsos, vadhúsos ételeknek is. Gondoltam megosztom, múltkor úgyis olyan jó lekvárrecepteket írtatok.

Hozzávalók

birsalma
cukor
1-2 fahéjrúd
5-6 szem szegfűszeg
egy csillagánizs
kis darab gyömbér
citrom

A birsalmát megmosom, negyedekbe vágom és fazékba rakom. Felöntöm annyi vízzel, amennyi ellepi, beleszórom a fűszereket és puhára főzöm a gyümölcsöt.
Ha a birs puha, leszűröm, hagyom hűlni, majd meghámozom, megtisztítom. A pucolt gyümölcsöt lemérem, majd visszateszem a lábosba és botmixerrel pürésítem. A gyümölcspépet kb. negyed óráig főzöm, hogy a maradék víz is elpárologhasson, majd cukrozom. A birspép minden kilójához 30 dkg cukrot veszek és fél citrom levét. A cukorral együtt a gyümölcsöt kb. még fél órát főzöm, amíg a lekvár besűrűsödik. Közben folyamatosan kevergetni kell, nehogy odakapjon. Ha a kellő állagot elértem, forrón üvegekbe kanalazom, rácsavarom a tetőt, és az üvegeket öt percre fejreállítom. Ezután szárazdunsztba teszem, és így hagyom kihűlni.

Birskompót

Könnyű levezető fogás egy nehezebb ebéd után, de natúr húsokhoz, vagy rántott húshoz is jól illik saláta helyett.

Hozzávalók

4 birsalma/-körte
4-5 szegfűszeg
3-4 evőkanál cukor
egy rúd fahéj
egy szem csillagánizs
fél citrom leve és két citromkarika

A legnehezebb dolog az egészben a gyümölcs előkészítése, gyengébbek részére jól jöhet az erősebbik nem segítsége is.
A birsalmákat megpucolom, kiszedem a magházat, majd kisebb darabokra vágom. Igyekszem gyorsan dolgozni, mert hamar barnul, ha ez nem jön össze, citromlével enyhíthető a helyzet.
A feldarabolt gyümölcsöt lábosba teszem, felöntöm annyi vízzel, amennyi ellepi. Beledobálom a fűszereket, a cukrot, citromkarikákat, belenyomom a citrom levét és lassú forralással a birs puhulásáig főzöm, ez most forrás után kb. 10-15 perc alatt puha lett. (A csillagánizst negyed óra után ki szoktam venni, ne legyen olyan erőteljes az íze.) Levével együtt üvegtálba öntöm és fogyasztásig hűtőben tartom.

Jó főzőcskézést a hétvégére, és továbbra is várom a kommenteket, témajavaslatokat!

Zsuzsi főz