A múltkori birses posztban Fügebor és Oreille7 is érdeklődött savanyú káposztás receptek iránt. Kívánságuk parancs, ez következik. Előrebocsátom, hogy aki diétázik, az ezt a posztot hagyja ki, mert az étrendjébe nem illő receptek következnek.

Az erjesztéssel savanyított káposzta igazi magyaros  - illetve közép-kelet-európai - őszi-téli étel, remek vitaminforrás, magas a C-vitamin tartalma, ezért nyersen is érdemes fogyasztani. Az erjesztés hordóban történik: a gyalult illetve egész fejeket sóval, fűszerekkel (só, szemes bors, torma, kapor, babérlevél, csípős paprika, birsalma stb.) szorosan lerakják, tömörítik, lenyomatják, lezárják és így érlelik. Házilag is kivitelezhető, gyorsabb erjesztési mód a kovászolás, amely ugyanúgy történik, mint az uborka esetében; ennek viszont kell a meleg hely az érés beindulásához.

A természetes úton erjesztett savanyú káposzta színe sárgás, a vegyi úton savanyított azonban hófehér marad, érdemes erre figyelni vásárláskor. Felhasználás előtt javaslom megkóstolni, ha túl savanyú, hideg vízben kimosni, kinyomkodni, nehogy ehetetlenül savanyú legyen a vele készített étel. Számos híres magyaros étel készül vele, mint például a töltött káposzta, korhelyleves, székelygulyás, én megpróbáltam most a kevésbé ismertek közül válogatni.

Savanyú káposztás sztrapacska

Szlovák eredetű tésztaétel, ez az igazi sztrapacska, amit mi annak gondolunk, az a juhtúrós galuska (bryndzové hálusky). Hívják bárhogyan, hideg téli időben gyorsan elkészülő lélekmelengető étel.

Hozzávalók

80 dkg krumpli
2 tojás
liszt amennyit felvesz
kb. 20 dkg füstölt szalonna
50 dkg savanyú káposzta
egy nagy fej hagyma
só, bors
tejföl

A szalonnát felkockázom, kisütöm a zsírját. Rádobom a felaprított hagymát és üvegesre sütöm. Ezután kerül bele a levétől kinyomkodott (ha kell, kimosott) savanyúkáposzta, amelyet puhára párolok (leve ne maradjon) és további felhasználásig félreteszem.

A krumplit nyersen lereszelem a reszelő legkisebb lyukú oldalán, a tojás és a liszt hozzáadásával galuska-sűrűségű tésztát készítek belőle. Kicsit sózom, forró, sós vízben kifőzöm.

A galuskát a szalonnás káposztára szedem, jól összeforgatom, kicsit még össze is pirítom. Tejföllel tálalom.

Erdélyi rakott káposzta

Az egyik kedvenc ételem, érdemes jó sokat készíteni belőle, mert mint minden káposztás étel, minél többször melegítjük újra, annál jobb.

Hozzávalók

80 dkg darált sertéshús
1.5 kg savanyú káposzta
1 nagy fej hagyma
15-20 dkg jóféle szárazkolbász
3 gerezd fokhagyma
pirospaprika
frissen őrölt feketebors
15 dkg főtt rizs
10 dkg kolozsvári húsos füstölt szalonna
4-5 dl tejföl

Olajon megpirítom a hagymát, rádobom a darált húst, a felkarikázott kolbászt, a felaprított fokhagymát és fehéredésig sütöm. Amikor levet enged, megpaprikázom, sózom, borsozom, puhára főzöm. Ha kész, belekeverem a rizst. (Nem árt, ha van egy kis szaftja, amit a rizs felszívhat). A savanyú káposztát kimosom és kinyomkodom ha túl savanyú, és egy kis víz hozzáadásával 20 percig párolom. Ha mindent előkészítettem, következik az étel összeállítása.
Egy nagy tepsit vékonyan kiolajozok, ha olyanom van, meghintem zsemlemorzsával. A káposzta felét a tepsibe terítem, ráteszem a rizses-húsos masszát és beborítom a káposzta másik felével. Jó vastagon megkenem tejföllel a tetejét, vékony szalonna-szeletkéket teszek rá és előmelegített sütőben kb. egy óra alatt megsütöm. Akkor jó, ha a tejfölt beszívta és a szalonna pörcösre sült. Tálalásnál jó friss fehérkenyeret és további tejfölt kínálok hozzá. Száraz fehérbor, vagy abból készült fröccs illik hozzá.

Oldalas, krumpli, káposzta

Férfias, egytálételnek is beillő fogás, amelyhez érdemes zsírosabb húst (oldalas, dagadó, tarja) használni, mert a végeredmény egyáltalán nem lesz zsíros, a savanyúkáposztának köszönhetően.

Hozzávalók

1 kg sertésoldalas
80 dkg savanyúkáposzta
80 dkg krumpli
egy nagy fej hagyma
egy fej fokhagyma
köménymag
édesköménymag
őrölt rozmaring
só, bors
olaj

Az oldalast a csontok mentén tenyérnyi darabokra vágom. Bedörzsölöm sóval, borssal, a köményfélékkel és a rozmaringgal, majd egy kevés olajjal kikent tepsibe teszem, és a tűzhelyen erős lángon körbepirítom a húsok minden oldalát. Ezalatt a sütőt 160 fokra előmelegítem. A megpirított hús alá kb. egyujjnyi vizet öntök, mellédobom a nagy darabokra vágott hagymát és a keresztben elmetszett fokhagymafejet, és fóliával lefedve puhára párolom a sütőben.
Ezalatt a megpucolt krumplit nagy darabokra – félbe, negyedbe – vágva sós vízben előfőzöm, akkor jó, ha félig puha. A savanyúkáposztát szükség szerint kimosom és rövidebbre vágom, majd kevés vízzel félig puhára párolom. (Ha a káposzta zsenge, a művelet kihagyható).
A megpuhult húsokat a tepsiből kiszedem, a félig főtt krumplit és káposztát a pecsenyelében jól megforgatva a tepsiben elterítem, kevés sóval ízesítem. A leendő köre tetején elrendezem a húsokat és az egészet 200 fokos sütőben készre sütöm, ezalatt a krumpli és a hús is kellően megpirul.

Pezsgős savanyúkáposzta (köret)

Sültek, különösen kacsa, liba ünnepies körete.

Hozzávalók

1 kg savanyúkáposzta
egy fej hagyma
5-6 dl húsalaplé
20 dkg húsos (kolozsvári) szalonna vagy füstölt hús
2 dl pezsgő (száraz, félszáraz)
egy savanyú alma
babérlevél
3-4 db borókabogyó
pár szem feketebors

A hagymát félfőre (félkarikára) vágom, kevés zsiradékon megfuttatom. Rádobom a pár vágással rövidebbre vágott savanyúkáposztát, öt-hat percig párolom. Ekkor hozzáadom az alaplét, az egyben hagyott füstölt húst, a fűszereket. Lefedem, kis lángon 40 percig főzöm (langyos sütőben is lehet), Utána hozzáadom a pezsgőt, negyed óráig főzöm végül belereszelem az almát. Ha nem elég savanyú, valamilyen jobbfajta ecetet lehet hozzáadni.

Tünde ötlete volt, hogy írhatnék egyfajta főzőiskola-sorozatot, amelyben teljesen alapdolgokról lesz szó. Az ötletet jónak tartom, van is már pár részhez téma, de kérem, hogy akit érdekelne a dolog, jelezze, mely területekre lenne kíváncsi, mi az, amit esetleg még nem magyarázott el neki senki, vagy nehezen megy.

Jó főzőcskézést a hétvégére, és továbbra is várom a kommenteket, témajavaslatokat!

Zsuzsi főz