Nem tudom, ki hogy van vele, de ebben a trópusi klímában nálunk a könnyű ételek mennek, általában valamilyen gyors tésztaételt eszünk, vagy grillezett húsokat salátával.

Úgy gondoltam, most pár olyan salátareceptet hozok, ami gyorsan elkészül, és akár a könnyű főfogás szerepét is betöltheti valamilyen péksüteménnyel fogyasztva. A nagy nyárban én jobban preferálom a leveles salátákat valamilyen egyszerű, olajos öntettel, ilyenkor nem is kívánom a majonézes dresszinget, a következő receptek is ilyenek lesznek.

Az öntetet én nem szoktam előre kikeverni, hanem a hozzávalókat egyenesen a saláta alkotórészeire öntöm, és az egészet forgatom át, de ez ízlés dolga. Ecet helyett leggyakrabban citromot használok, mert jobban szeretem, de az olajat kevés mustárral is el lehet keverni, ha valakinek az tetszik. Ebben az esetben az öntet előre kikeverendő. Egy dolgot érdemes szem előtt tartani: a mondás szerint a salátába a bölcs hinti a sót, a fukar az ecetet és a tékozló az olajat.

Saláta kecskesajttal és gombával

Gyorsan elkészülő saláta, vacsorának tökéletes. A kecskesajt mozzarellával, gomolyával helyettesíthető, ha sütésálló a sajt (pl gomolya, halloumi), a gombával együtt kicsit meg is lehet pirítani.

Hozzávalók:

kb. 20 dekányi zöldsaláta vegyesen (ruccola, radicchio, jégsaláta, frisée, római saláta, stb.)

fél fej lilahagyma
3-4 szem koktélparadicsom vagy két közepes paradicsom
4-5 darab nagyobb kalapú gomba
olívaolaj
citromlé
pár levél rozmaring
só, frissen őrölt tarkabors
8 dkg kecskesajt sós lében

A salátaleveleket tálba teszem, hozzáadom a vékony szeletekre (félfőre) vágott lilahagymát és a negyedelt koktélparadicsomot, valamint a kis kockákra vágott kecskesajtot.

Grillserpenyőben nagyon kevés olajat forrósítok, rádobom a rozmaringot és a hosszú, nem túl vékony szeletekre vágott gombát, amit kb. öt percig sütök. Sóval, borssal ízesítem. Akkor jó a gomba, ha nem enged levet, hanem sül és roppanós marad. Ha a gomba elkészült, a salátát tetszés szerint ízesítem sóval, meghintem olívaolajjal és citromlével, tányérokra adagolom és körberakom a forró gombaszeletekkel. A gomba forróságától a sajt kicsit meggyengül, a levelek meglangyosodnak, ami nagyon jól kihozza az ízeket. Szerintem vacsorára ez két személynek elegendő. Lehet hozzá enni valamilyen jóféle kenyeret, de én csak magában ettem, nem hiányzott mellé semmi.

Bazsalikomos tésztasaláta

30 dkg durumtészta (célszerű valamilyen formát választani pl.: fusili, csőtészták, stb.)
20 dkg mozzarella
négy nagyobb paradicsom
egy padlizsán
két gerezd fokhagyma
olívaolaj
rozmaring
10-15 bazsalikomlevél
fekete olajbogyó tetszés szerint

A tésztát fogkeményre főzöm. A főzési idő alatt egy padlizsánt nagyobb kockákra vágok, egy evőkanál olajon rozmaringlevelek hozzáadásával grillserpenyőben pirosra sütöm. A mozzarellát és a paradicsomot kisebb kockákra, a fokhagymát apróra vágom. A bazsalikomot felaprítom, salátástálba teszem, rászórom a fokhagymát és meglocsolom 3-4 evőkanál olívaolajjal. Ha a tészta megfőtt, leszűröm, és a bazsalikomos olajba forgatom, hozzáadom a paradicsomot és a mozzarellát, jól átkeverem, majd ha kihűlt, behűtöm. Tálalás előtt pár órát hagyom szobahőmérsékleten és csak utána kínálom. A fekete olajbogyót senki se keresse a képen, sajnos lemaradt.

Majdnem görög saláta

Nagyon szeretem a salátában a héjában főtt krumplit, kicsit tartalmasabbá teszi, így még nagyobb étkűeknek is – mint az én családom – teljes értékű köretet lehet készíteni. Grillezett húsok mellé szoktam kínálni.

10-12 szem koktélparadicsom vagy 4 közepes paradicsom
egy kis fej lilahagyma
egy kígyóuborka
3 kisebb szem főtt krumpli
20 dkg fetasajt
fekete olajbogyó
kakukkfű
olívaolaj
só, fél citrom leve

A hozzávalókat kisebb darabokra vágom, kakukkfűvel ízesítem, meglocsolom olívaolajjal, ráfacsarom a citrom levét, sózom és fekete olajbogyóval díszítem. Tálalás előtt a hűtőben legalább egy órát hagyom állni, hogy az ízek összeérjenek, de mielőtt ennénk, kb. 20 percig hagyom szobahőmérsékleten magához térni.

Zöldbabsaláta

Egyik kedvencünk mostanában a zöld vajbab, gyakran használom salátának, zöldköretnek. Ha ezt az alapot dúsítjuk lecsöpögtetett olajos tonhallal, esetleg szardíniával, pár szem főtt újkrumplival és főtt tojással, az öntetben a narancslét citromlére vagy gyenge ecetre cseréljük, és olajbogyóval díszítjük, kész is a nizzai saláta (salade nicoise).

30 dkg roppanósra főtt zöldbab (vajbab)
egy kisebb fej lilahagyma
2-3 szem paradicsom
10 dkg mozzarella
fél fej zöldsaláta (jégsaláta, római saláta)
egy marék rucola
só, frissen őrölt bors
olívaolaj
egy kicsi narancs leve

A lilahagymát félbe, majd vékony szeletekre vágom, a paradicsomot vékonyabb cikkekre szeletelem, a salátát felcsíkozom vagy kisebb darabokra tépem, a sajtot felkockázom. A főtt, kihűlt babot tálba teszem a többi hozzávalóval, megszórom sóval, borssal, ráfacsarom a narancs levét és megöntözöm olívaolajjal. Behűtöm kb. egy órára, de fogyasztás előtt 15 perccel szobahőmérsékleten tartom, hogy az olaj ne legyen dermedt.

Végül hoztam egy, nem a témába vágó, ámde nagyon hasznos receptet azoknak, akik még zöldségdarabolással se akarnak kínlódni. Ehhez az italhoz (levesnek is tekinthető) csak a hozzávalókat kell a turmixgépbe dobálni, és már ihatjuk (ehetjük is)

Sárgadinnyeleves

egy sárgadinnye
egy közepes narancs leve
fél citrom leve
egy kis pohár natúr joghurt
víz
(cukor ízlés szerint, általában elhagyható)

A meghámozott, kimagozott dinnyét kisebb darabokra vágom, a turmixba teszem, ráfacsarom a citrusok levét, hozzáadom a joghurtot. Simára turmixolom, annyi vízzel keverem el, amilyen állagúra szeretném a levest. Jól behűtve fogyasztható. Puccosabb verzió esetén egy gombóc vaníliafagyival, pirított mandulával tálalom, lehet csicsázni menta-vagy citromfűlevéllel.

Jó főzőcskézést a hétvégére, és továbbra is várom a kommenteket, témajavaslatokat!

Zsuzsi főz