Ezúttal olyan egyszerűen készíthető salátákat választottam, amelyek a megszokotthoz képest kicsit különlegesek, de az alapanyagok olcsón és állandóan beszerezhetők. Ez alól talán a bulgursaláta a kivétel, aminek nem éppen télen van szezonja, de nagyon szeretem, és a bulgur (tört búza) igen hálás alapanyag.

Úgyszintén a csicsóka is, amely igazi szuperzöldség, érdemes vele megismerkedni. A cukorbetegek diétájában kiemelt szereppel bír, mert fruktóztartalmát a szervezet a vércukorszint emelkedése nélkül tudja hasznosítani, ráadásul mindent el lehet jóformán belőle készíteni, amit krumpliból főznénk. Most egy Waldorf-salátához hasonló receptet hoztam, de krémlevesnek, rakva, köretnek, pürének is nagyon finom. Megtermelni meg nevetségesen könnyű, inkább arra kell vigyázni, hogy ha egyszer elszaporodik, gyakorlatilag kiirthatatlan. A krémsajtos-gyümölcsös saláta nagyon régi családi recept, ráadásul különleges ízű és gyorsan kész, így gondoltam, ennek is lehet helye ebben a válogatásban.

A káposztasaláta örök kedvenc nálunk, nincs az a mennyiség, ami ne fogyna el, a cékla pedig most van szezonban, és érdemes kicsit másként is készíteni a hagyományos ecetes céklasalátához képest. A receptekben a tejföl tetszés szerint helyettesíthető joghurttal, kefirrel, a majonéz pedig akár el is hagyható.

Amerikai káposztasaláta (cole slaw)

fél fej fehérkáposzta
3 közepes méretű sárgarépa
egy közepes fej lilahagyma
3 dl tejföl
két púpos evőkanál majonéz (el is hagyható)
cukor (házi ketchuppal helyettesítettem)
gyenge fehérborecet vagy citromlé (ha a tejföl nem elég savanyú)
só, bors

A fehérkáposztát kitorzsázom, a fél fejet kettévágom, és késsel vékony csíkokra szeletelem. (Lehet reszelni is, de én késsel vágva jobban szeretem, így roppanós marad). A répát tisztítás után durvára reszelem, a hagymát félbevágás után vékony szeletekre vágom (azaz félfőre szelem). A tejföllel a majonézből a ketchuppal (cukorral), sóval, frissen őrölt feketeborssal öntetet keverek, tetszés szerint ízesítem ecettel/citromlével és beleforgatom a felcsíkozott zöldségeket. Pár órán keresztül hűtőben érlelem, hogy összeállhassanak az ízek, fogyasztás előtt viszont negyed órát szobahőmérsékleten hagyom állni. Néha teszek bele felcsíkozott almát és zellert is. Olcsó, bármikor készíthető, és grillezett húsokhoz verhetetlen köret.

Almás csicsókasaláta

50 dkg csicsóka
2-3 db piros alma
2 dl tejföl
2 evőkanál majonéz
só, bors
pár csepp citromlé
egy marék dióbél

A csicsókát felhasználás előtt beáztatom fél órára meleg vízbe, ha nagyon földes, így a szennyeződések könnyen eltávolíthatók.
A tejfölből, majonézből a sóval, borssal, citromlével öntetet keverek. Ez a mennyiség kevésnek tűnhet, de az alapanyagok lédúsak, ennyi öntettel pedig pont eléggé lesz tocsogós a végeredmény.
Az áztatás után a csicsókagumókat gyökérkefével megsúrolom, majd hámozás nélkül durvára reszelem és azonnal az öntetbe keverem. Ugyanígy teszek az almával is. Jól összeforgatom az egészet, belekeverem pár szép darab kivételével a dióbelet is. A salátát fél órát pihentetem a hűtőben, majd almaszeletekkel és a megmaradt dióval díszítve tálalom.


Krémsajtos grapefruitsaláta

két (lehetőleg) rózsaszín grapefruit
egy doboz Philadelphia krémsajt
2 evőkanál joghurt
egy kiskanál porcukor
a tetejére dió

A grapefruitot meghámozom, leszedem a fehér kesernyés burkát is, majd vékony karikákra vágom. Az öntethez a sajtot a joghurttal, cukorral és a grapefruit hámozásakor visszamaradt gyümölcslével krémesre keverem, és a gyümölcsökre öntöm. A diót zsiradék nélkül serpenyőben pár perc alatt megpirítom és ezzel szórom meg a salátát.
Naranccsal is el lehet készíteni, de akkor veszít a pikantériájából.

Gazdagabb verzió, ha a krémsajtos öntetet felkockázott grapefruit, narancs és alma keverékére öntjük.

Bulgursaláta

40 dkg bulgur
egy csokor újhagyma
kis fej hagyma
4-5 paradicsom
20 dkg fetasajt
2 nagy csokor petrezselyem
só, olívaolaj
két citrom leve
őrölt római kömény

A bulgurt mély tálba öntöm 8 dl forró sós vízzel leöntöm és állni hagyom kb. fél órát. Ezalatt a vizet felszívja, de mégsem lesz ragacsos, pergős marad. Amíg a tört búza ázik, az újhagymát zöldjével együtt felkarikázom, a hagymát felaprítom, a paradicsomot és a fetát kisebb kockákra vágom, a petrezselymet pedig durvára aprítom. Mivel itt a petrezselymet salátaként alkalmazom, harapható darabokban kell maradnia.
Ha a bulgur felszívta a vizet, meglocsolom bőven olívaolajjal, ráfacsarom a citrom levét (ha kell, még fél citrom leve mehet rá ízlés szerint), sózom, megszórom a köménnyel és hozzáteszem a sajtot meg a feldarabolt zöldségféléket. Jól összeforgatom és legalább egy órát pihentetem a hűtőben. Tálalás előtt szobahőmérsékleten tartom legalább fél óráig, mert így az ízek érvényesülnek a legjobban.

Tejfölös-kapros cékla

fél kilónyi cékla
egy csokor kapor
2 deci tejföl
őrölt kömény

3-4 evőkanál reszelt torma

A céklát nyersen meghámozom és káposztareszelőn lereszelem. Sózom, megszórom őrölt köménnyel, és hozzákeverem a reszelt tormát meg a tejfölt. Lehet gazdagítani reszelt almával és sárgarépával is. Hidegen, jól behűtve tálalom, halak mellé különösen jó.

Zsuzsi főz