Nem tudom, ki hogy van vele, én mostanában a nagy ünnepi trakták után szívesebben eszem könnyebb, húsmentes ételeket, salátákat, leveseket. Arra gondoltam, hogy ezen a héten túróval készülő recepteket hozok, mert ebből az alapanyagból igen sokféle étel készíthető, az előételtől a desszertig majdnem mindent lehet belőle varázsolni. Korábban már volt egy túrós poszt, de vannak még az ott ismertetetteken kívül jó és kevésbé ismert receptek, amelyeket most közre is adok.

Túrófasírt

Hozzávalók:

50 dkg túró
2 közepes fej vöröshagyma
2 db tojás
só,frissen őrölt bors
10 dkg zsemlemorzsa
olaj

Kevés olajon kissé megpirítom az apróra vágott hagymát, majd hagyom kihűlni. A túrót a tojásokkal, hagymával, sóval, borssal és annyi zsemlemorzsával összegyúrom, hogy jól formázható masszát kapjak. A masszából tetszés szerint fasírtokat vagy rudakat formázok (én rudakat szoktam), zsemlemorzsába hempergetem és forró olajban aranybarnára sütöm. Főzelékre feltétnek, vagy salátával kínálom, de egyszerűen csak nassnak, valamilyen mártásba tunkolva is finom. Ez egy alaprecept, a túrós masszát ízesíthetjük zöldfűszerekkel, fokhagymával, tehetünk bele kevés párolt gombát vagy borsót, vagy amihez kedvünk van.

Spenótos-túrós cannelloni

Hozzávalók:

A tésztához:
20 dkg liszt
2 nagy tojás

A töltelékhez:
50 dkg leveles spenót (most fagyasztott)
25 dkg túró
2 gerezd fokhagyma
3 dkg vaj
szerecsendió
feketebors

A mártáshoz:
2 db 400 grammos hámozott paradicsom konzerv
egy evőkanál olívaolaj
egy ág rozmaring
két gerezd fokhagyma

A tetejére reszelt parmezán

A tésztához valókat homogén tésztává gyúrom, majd legalább fél órát pihentetem folpackba csomagolva a hűtőben. A töltelékhez megolvasztom a vajat, megfuttatom rajta a felszeletelt fokhagymát, rádobom a spenótot, megpárolom. Ízesítem sóval, borssal, frissen reszelt szerecsendióval, majd lehúzom a tűzről, és ha már langyos, belekeverem a ricottát.
Elkészítem a paradicsomszószt is. Ehhez a felforrósított olívaolajon megfuttatom a fokhagymát, ráöntöm a paradicsomot, beledobom a rozmaringot, sózom, és kb. fél óra alatt készre főzöm.

Most következik a nagy attrakció. A tésztát a géppel kinyújtom (6-os fokozat) és betöltöm. Úgy csináltam, hogy a tésztaszalag szélére hosszában tettem egy csík tölteléket, ráhajtottam a tésztát, majd elvágtam, így kaptam egy olyan töltött tésztát – szám szerint 15 darabot - , mint egy kis szivar. Kivajazott, két merőkanálnyi paradicsommártással „megágyazott” tűzálló tálba fektettem a töltött tésztákat úgy, hogy a szélek találkozása került alulra, majd rákanalaztam a paradicsomszószt, a tetejét megszórtam parmezánnal. Előmelegített 180 fokos sütőben fél órát sütöttem. A tányéron további parmezánt szórtunk még rá.

Túrós-mákos sütemény

Hozzávalók:

25 dkg liszt
12 dkg vaj
1 tojás
1 dl tejföl
1 evőkanál porcukor
fél sütőpor
csipet só
35 dkg túró
20 dkg darált mák
egy marék mazsola
2 kiskanál vaníliakivonat
1 dl tejföl
2 tojás
20 dkg cukor
fél citrom leve és reszelt héja
egy narancs reszelt héja
tej a megkenéshez

A lisztből a vajjal, egy tojással, tejföllel, cukorral, csipet sóval és a sütőporral tésztát gyúrok, majd további felhasználásig a hűtőben pihentetem kb. egy órát.

A töltelékhez az áttört túrót kikeverem a tejföllel, tojásokkal és a cukorral, hozzáadom a citromlét és a citrom-meg narancshéjat, belekeverem a mákot, a vaníliakivonatot és a mazsolát.

A sütőt 180 fokra előmelegítem. A tésztát 1/3-2/3 arányban kettévágom, a nagyobbik részt kinyújtom és kibélelek vele egy tortaformát, úgy, hogy oldalt egy kis tésztaperemet is kialakítok. Rákenem a tölteléket, beborítom a másik tésztalappal, ezt rá is nyomkodom. Megkenem tejjel és megszurkálom a tetejét. Tíz percig sütöm 180 fokon, majd kb. 160 fokon fejezem be a sütést, ez még kb. 30-35 percet vesz igénybe.

Túrós bukta

Hozzávalók:

A tésztához:
50 dkg liszt
egy csomag száraz élesztő (vagy fél csomag, ha egy kiló liszthez elegendőt veszünk)
2 tojássárga
3 evőkanál porcukor
2-3 evőkanál olaj,
langyos tej (kb 3-4 dl)
csipet só
3 dkg vaj a tepsihez
fél deci cukros tej a tetejére

A töltelékhez:
25 dkg túró
mazsola beáztatva
fél citrom leve és reszelt héja
egy mokkáskanál vanília-kivonat
2-3 evőkanál cukor
1-2 evőkanál tej

Tálba teszem a lisztet, tojássárgát, cukrot, rászórom az élesztőt, egy csipet sót és annyi langyos tejjel dagasztom be, hogy egy lágyabb kelt tésztát kapjak. Jól kidolgozom, majd beleöntöm az olajat és ezzel megint jól összedolgozom. Letakarva duplájára kelesztem.
Közben a tölteléket is elkészítem: a túrót áttöröm, a cukorral, citrommal, vaníliával összekeverem, beleteszem a lecsepegtetett mazsolát is. Ha túl száraz, egy-két evőkanál tejjel lazítom.

Ha a tészta megkelt, lisztezett deszkán kisujjnyi vastagra nyújtom, 15 téglalapot vágok belőle. Ezek alsó szélére teszek egy púpos teáskanál tölteléket, a tészta két szélét ráhajtom, és feltekerem. Kivajazott tepsibe fektetem és előmelegített 200 fokos sütőben sütöm tíz percig, majd 180 fokon fejezem be a sütést. Ha a bukták már átsültek, de a tetejük még nem piros – kb. 30 perc után – forró cukros tejjel meglocsolom őket, ettől foszlósabbak és pirospozsgásabbak lesznek. A tejes locsolkodás után még tíz percig sütöm, majd langyosra hűtve tálalom, így a legjobb.

Sült túrótorta

Hozzávalók:

A tésztához:
5 dkg porcukor
10 dkg vaj
15 dkg liszt

A töltelékhez:
30 dkg túró
egy csomag főzős vaníliapuding-por
8 dkg porcukor
2.5 deci tej
2 deci tejföl
egy citrom reszelt héja
fél citrom leve
2 tojás
egy teáskanál vanília kivonat.

Először a tésztához valókat gyorsan összegyúrom, majd hűtőben 10 percig pihentetem.
Ezt követően kinyújtom és kibélelek vele egy 23 centis kapcsos tortaformát úgy, hogy pereme is legyen. A sütőt 180 fokra előmelegítem, és a tésztát miután jól megszurkáltam, elősütöm addig, amíg aranybarna nem lesz. Ezalatt a túrót áttöröm, majd hozzákeverem a töltelék összes hozzávalóját. A massza jó híg lesz, de ettől nem kell megijedni. Ha a tészta aranybarna, ráöntöm a túrós tölteléket és kb. 60 perc alatt megsütöm. Szobahőmérsékletűre hűtöm, majd még egy pár órára beteszem a hűtőszekrénybe is. Nagyon finom, nem kell hozzá semmit adni tálaláskor, de gyümölccsel azért elrontani nem lehet.

Ezúton kívánok mindenkinek jó főzőcskézést a hétvégére, és továbbra is várom a kommenteket, témajavaslatokat!

Zsuzsi főz

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?