Zsuzsi főz recept télZsuzsi főz recept tél​​Még dúl a síszezon, nagyon sokan járnak ilyenkor külföldre a téli sportok szerelmesei közül. Számukra biztos nem ismeretlenek a mostani válogatásban szereplő ételek, de annak sem kell elkeseredni, aki nem utazik el, mert ezeket a fogásokat itthon is el lehet készíteni.

A sípályák melletti hüttékben, étkezdékben egyszerű, kalóriadús ételeket vehetünk. Általában van leves, például húsleves palacsintametélttel, gulyásleves, húsételek között megjelenik a bécsiszelet sült krumplival, mindenféle sült kolbász, baconbe tekert virsli, ráadásul ott a käsespätzle, a sajttal, hagymával tálalt galuskaféle, és desszertfronton is erős a felhozatal.

Ezek Ausztria ételei, de ha Szlovákiába utazunk, és sípálya közelében eszünk, biztos találkozunk valamilyen savanyúkáposztás levessel vagy húsétellel, sztrapacskával, bryndzové haluskával.

Most ezekből az ételekből mutatok be egy párat.

Savanyúkáposztás galuska
 

A szlovák területeken ez „A” sztrapacska, a juhtúrós változatot, ami nálunk sztrapacska néven fut, bryndzové halusky néven lehet megtalálni.

80 dkg krumpli
2 tojás
liszt amennyit felvesz
kb. 20 dkg füstölt szalonna
50 dkg savanyú káposzta
egy nagy fej hagyma
só, bors
tejföl

A szalonnát felkockázom, kisütöm a zsírját. Rádobom a felaprított hagymát és üvegesre sütöm. Ezután kerül bele a levétől kinyomkodott (ha kell, kimosott) savanyúkáposzta, amelyet puhára párolok (leve ne maradjon) és további felhasználásig félreteszem.

A krumplit nyersen lereszelem a reszelő legkisebb lyukú oldalán, vagy aprítógéppel felaprítom, a tojás és a liszt hozzáadásával galuska-sűrűségű tésztát készítek belőle. Kicsit sózom, forró, sós vízben kifőzöm.

A galuskát a szalonnás káposztára szedem, jól összeforgatom, kicsit még össze is pirítom. Tejföllel tálalom.

Juhtúrós-baconos galuska
 

50 dkg liszt
két tojás

annyi víz, amennyit felvesz

A mártáshoz
20 dkg juhtúró
20 dkg bacon

3 gerezd fokhagyma
4 dl tejszín
szerecsendió
10 dkg emmentáli sajt

Először a mártást készítem el, amihez a szalonnát felaprítom és kisütöm. Ha ez megtörtént, felöntöm a tejszínnel, belemorzsolom a juhtúrót és pár perc alatt összeforralom. Ízesítem sóval, szerecsendióval, belereszelem a fokhagymagerezdeket is, és melegen tartom, amíg kifőzöm a nokedlit.
A galuska hozzávalóiból nem túl sűrű tésztát keverek és forró sós vízben kifőzöm. Lecsepegtetés után a juhtúrós mártásba keverem és még egy-két perc alatt összemelegítem. Tálalásnál megszórom reszelt emmentáli sajttal.
Nagyon jó hozzá a paradicsom-, vagy káposztasaláta.

Császármorzsa (Kaiserschmarrn)
 

Az igazi császármorzsa nem más, mint egy habos palacsintatészta, amit sütés közben darabolunk fel. Aki a grízzel készülő „császármorzsára” esküszik, az biztos nem evett még ilyet, mert a kettőnek semmi köze egymáshoz. Mindenesetre érdemes kipróbálni, mert gyorsan kész és nagyon finom. Nálunk általában a férjem szokta készíteni.

25 dkg liszt
4 tojás
4 dl tej
5 dkg rumba áztatott mazsola (elhagyható)
7-8 dkg porcukor
egy citrom reszelt héja
csipet só

A lisztet simára keverem a tojássárgával, tejjel, cukorral, egy csipet sóval, hozzákeverek 5 dkg olvasztott vajat, a mazsolát, citromhéjat, majd beleforgatom a keményre vert tojásfehérje-habot.
Ha tepsiben akarom sütni, a tepsiben 5 dkg vajat felforrósítok, ráöntöm a masszát, előmelegített sütőben világos színűre sütöm, majd deszkára borítom és apróbb darabora szaggatom.
A serpenyős elkészítésnél a vajat a serpenyőben forrósítom fel, beleöntöm a masszát, félig átsütöm, majd falapáttal apróbbra darabolom-morzsolom.
A kész császármorzsát forrón, valamilyen pikáns lekvárral, nagyon édesszájúaknak lekvárral és porcukorral tálalom.

Gőzgombóc (Germknödel) (a Macikonyha blog receptje alapján)
 

Nagyon finom és könnyű desszert, a gombócot lehet olvasztott vajjal és darált mákkal tálalni, de még jobb, ha egy kis vaníliamártás is kerül mellé.

50 dkg liszt
1 tasak szárított élesztő
3 evőkanál cukor
csipet só
egy egész tojás
egy tojássárgája
2,5 dl langyos tej
2 evőkanál puha vaj
egy citrom reszelt héja

A töltéshez sűrű szilvalekvár (kb. 20-25 dkg)

Vaníliamártás

2 tojássárgája
3 ek. cukor
fél vaníliarúd kikaparva
6 dl tej
3 teáskanál liszt vagy étkezési keményítő

A gombóchoz a hozzávalókból a vaj kivételével közepesen lágy, rugalmas tésztát dagasztok, ha kezd összeállni, a puha vajat is beledolgozom. Langyos helyen duplájára kelesztem.

Ha megkelt, lisztezett deszkán kicsit átgyúrom, henger alakúra formázom, majd 8 darabba vágom. Minden darabot a tenyerembe véve kicsit kilapogatok, egy teáskanál lekvárt teszek a tésztára, a sarkait összecsípem, és a tenyeremben gombóccá formázom. Ha sikerült a gombócozás, a kész golyókat letakarva még 30 percig kelesztem.

Ezalatt egy nagy fazékban két-háromujjnyi vizet forralok a gőzöléshez. A megkelt gombócok tetejére kis darab vajat kenek, egy vajjal megkent párolóbetétre vagy szitába teszem, a víz fölé helyezem (én szitával csináltam), lefedem, és a közepesnél kisebb lángon 15 percig gőzölöm.

Ha kész, vaníliamártással körülöntöm, és darált mákkal megszórva kínálom a gőzgombócot.

A vaníliamártáshoz a hozzávalókat habverővel összekeverem, beledobom a felhasított vaníliát és állandó kevergetés mellett lassú tűzön felforralom, amíg kicsit besűrűsödik..

Jó főzőcskézést a hétvégére, és továbbra is várom a kommenteket, témajavaslatokat!

Zsuzsi főz

Zsuzsi főz recept télBezzeganya az Instagramon!

Ha szereted a humort, a vicces képeket, Insta-oldalunkon terhességgel, gyerekneveléssel, anyasággal, családdal kapcsolatos, szórakoztató tartalmakat találsz. 

Ha van Insta-fiókod, követheted is a Bezzeganyát>>>

Családtervezés, terhesség, szülés, gyereknevelés, egészség-betegség, szórakozás – ezekben a kategóriákban témánként tudsz böngészni a tartalmaink között. Kövesd a Bezzeganyát a Google+ -on is!

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?